2012. november 11., vasárnap

Hogyan együnk, hogy jól emésszünk?

Hogyan együnk, hogy jól emésszünk?


Hogyan együnk, hogy jól emésszünk?
Az ételek kombinálása

Legjobban úgy segíthetjük az enzimek munkáját, ha rendkívül alaposan megrágjuk az ételt, amit előtte nem főztünk meg, hogy ne tegyük tönkre az enzimeket. A szilárd ételt addig rágjuk, amíg az teljes folyékony nem lesz a szájban. A folyadékokat ne nyeljük le egyből, előbb egy kissé „rágjuk meg”, hogy össze keveredjen a szájban lévő nyállal. Ha így teszünk, akkor nagy lökést adunk az emésztési folyamatnak. Így tudjuk a legtöbbet kihozni az ételekből, így jutunk a lehető legtöbb értékes tápanyagokhoz az elfogyasztott ételekből és italokból. Csak kicsiket harapjunk, mivel a szilárd táplálék térfogata a rágással jelentősen megnő. Ha nagy falatot veszünk a szánkba, ez annak túlságosan korai lenyelését váltja ki.
Az ételek kombinálása
Az emberi emésztőrendszer nem alkalmas sokféle típusú élelmiszer egy időben történő megemésztésére. A különböző ételek különböző, speciális igényeket támasztanak az emésztőrendszerrel szemben. Az hogy sok különböző fajta ételt képesek vagyunk megemészteni, az még nem jelenti, hogy ezt képesek vagyunk egyszerre megvalósítani.

A fehérjék emésztése például erősen savas környezetet igényel, és a gyomorban zajlik. Ezzel szöges ellentétben a keményítő megemésztéséhez enyhén lúgos környezetre van szükség, és ez a folyamat a szájban és a vékonybélben megy végbe. Ugyanez igaz a zöldségekre is. A zsírok emésztéséhez ugyancsak enyhén lúgos környezet szükséges, és ez is a vékonybélben megy végbe.

A különböző csoportba tartozó ételek egyidejű fogyasztása nem tesz jót. Az egyik hátráltatja a másik emésztését és viszont, így egyik sem emésztődik meg rendesen. Azokat az ételeket, amelyek nincsenek rendesen megemésztve, a káros mikroorganizmusok fogják „megemészteni”. Ez egy újabb ördögi kör: az elégtelen emésztés megnyitja az utat a káros mikroorganizmusok előtt, amelyek viszont tovább rontják az emésztést. Az ételek nem megfelelő kombinálása egyben a ragacsos nyálka képződésének egyik fő oka is.

A legtöbbünknek fogalma sincs arról, hogy milyen is a jó emésztés!
AZ ÉTELEK KOMBINÁLÁSÁNAK ALAPVETŐ SZABÁLYAI
1.Az alacsony cukor- és magas víztartalmú zöldségek (vagy gyümölcsök) mindennel kombinálhatók. Ehetjük ezeket akár fehérjével, akár keményítővel, akár hidegen sajtolt olajokkal – és más zöldségekkel is! Ezért a zöldségek többsége és az a néhány gyümölcs (avokádó, citrom, lime, grépfrút)  mindig a legegészségesebb választás, és az, hogy más egészséges ételekkel kombinálhatók, csak még ideálisabbá teszi őket az étrend szempontjából.

2.A keményítőket zöldségekkel vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel fogyasszuk! A keményítőket (a magas keményítőtartalmú zöldségeket) ne fogyasszuk állati fehérjével, savakkal, gyümölccsel vagy olajjal. Amikor tehát gabonaféléket (például kenyeret vagy tésztát), téli tököt vagy burgonyát eszünk, akkor zöldségeket fogyasszunk melléjük, és ne halat.
A keményítő és az állati fehérje együtt rossz kombináció. A savak gátolják a nyálban található enzim hatását, ami a keményítő t bontja le. A keményítőben gazdag ételek, mint például a burgonya, a kenyér vagy a tészta , és a hántolatlan gabonaszemek a szervezetben egyszerű cukrokká bomlanak le, így ha melléjük magas cukortartalmú gyümölcsöket eszünk, akkor csak még tovább növeljük a bevitt cukor mennyiségét. A több cukor több savat jelent. Ez a kombináció elegendő mérget termel ahhoz, hogy az immunrendszer működését öt órára – vagy még hosszabb időre – leállítsa. Az olaj lelassítja a keményítő emésztését – bár ez nem jelent problémát, ha a keményítő aránya nem haladja meg a 20 százalékot az egyébként lúgosító étrendben. Az olajok képesek semlegesíteni a savakat, így nem célszerű az egészséges fajtáikat kiiktatni az étrendből.

3. Az állati fehérjét zöldségekkel vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel együk! Ne fogyasszunk állati fehérjét keményítővel, savakkal vagy olajokkal. A növényi fehérjék minden alacsony cukor- és magas víztartalmú zöldséggel és gyümölccsel, valamint a jó olajokkal is kombinálhatók. Amikor halat eszünk, azt zöldséggel szolgáljuk fel, ne rizzsel. Próbáljuk ki a halat párolt zöldséggel, vagy egy ropogós saláta tetején.
Amikor az állati fehérje emésztődik a gyomorban, sav termelődik. Ha keményítővel kombináljuk, akkor a keményítőből kialakuló cukrokból további sav képződik, amely emésztési zavarhoz, gyomorégéshez és bélgáz képződéséhez vezet. Az olajok lassítják az állati fehérje emésztését is – székrekedést, végső soron pedig savas felböfögést, gyomorégést és bélgáz képződést okozva.

4. A magas cukortartalmú gyümölcsöket önmagukban fogyasszuk – ha egyáltalán eszünk ilyesmit. Ne együk a gyümölcsöt fehérjével, keményítővel, zöldségekkel, illetve olajjal sem. Igazából az a legjobb, ha egyáltalán nem eszünk gyümölcsöt – kivéve a citromot, a lime-ot, a nyers paradicsomot, az avokádót, a piros, zöld, sárga és narancsszínű paprikát, és a nem túl édes grépfrútot.
A gyümölcsök többsége sok cukrot tartalmaznak, savat képeznek, így önmagukban fogyasztva is problémát okoznak. Ha fehérjével kombináljuk őket, az egy kiváló recept az elsavasodáshoz illetve emésztési zavarhoz és bélgáz képződéséhez. A keményítő és a cukor együtt megduplázza a bevitt cukor mennyiségét. Emellett a megemésztésükhöz szükséges idő nagy mértékben eltér a gyümölcsök nagyon rövid idő alatt megemésztődnek, így az erjedés már az emésztőrendszerben megkezdődik. A gyümölcsök és az olajok összekeverése székrekedéshez, és a tápanyagok elégtelen felszívódásához vezethet. Végezetül: míg a gyümölcsök tisztító hatásúak, addig a zöldségek építő hatásúak. Feleslegesen megterheli a szervezetét, ha azt akarja tőle, hogy két egymással ellentétes tevékenységet végezzen egyszerre.

5.Az egészséges olajokat zöldségekkel és alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel (paradicsom, avokádó, piros, zöld, sárga és narancsszínű paprika, citrom és lime) fogyasszuk! Kombinálhatóak keményítővel is (amelyek arányát étrendünkben a 20 százalékos határ alatt kell tartanunk). Ne fogyasszunk egészséges olajokat állati zsírokkal vagy fehérjékkel. Az olajos magvak, a diófélék és az avokádó – amelyek mindegyike kiváló, egészséges zsírforrás – kombinálhatók növényi és állati fehérjével, keményítővel, sőt még magas cukortartalmú gyümölcsökkel is. Ne öntse le a halat olajjal vagy vajjal – helyette használjon citromlevet, csípős zöldséges mártást vagy fűszereket.
Az olajok lassítják az állati fehérjék és a keményítő emésztését.


A citromot és a lime-ot, valamint a citrom és a lime levét általában savasnak tartják, de a szervezetben valójában lúgosító hatást fejtenek ki. Így ezekre nem vonatkoznak a savakkal való kombinálásra vonatkozó figyelmeztetések. Ezek együtt fogyaszthatók a keményítőben gazdag ételekkel, a fehérjékkel vagy az olajokkal.

ÉTEL ÉS ITAL SZÉTVÁLASZTÁSA
Az emésztés szempontjából hátrányos kombináció lehet az étel és az ital (akár a víz) egyidejű fogyasztása. Ne öblítse le az ételt itallal! A hideg italok különösen problémásak, mert a hideg nemcsak leállítja az emésztést, de az ételeket is tartósítja. A víz (vagy más folyadék) felhígítja az emésztésben résztvevő anyagokat, így legalább fél órával az állati fehérjét tartalmazó étkezés előtt, vagy egy órával az ilyen étkezés után kell fogyasztani.
vissza a táblázathoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése