2016. január 9., szombat

Napraforgóolaj - pajzsmirigy, koleszterin és ösztrogén problémák

Napraforgóolaj - pajzsmirigy, koleszterin és ösztrogén problémák

Napraforgóolaj - pajzsmirigy, koleszterin és ösztrogén problémák


Pajzsmirigy probléma, osztrogén
túltengés, kezelhetetlen elhizás, izzadás, májfotokt. A médiában a
szexuálisan átvitt vagy gyógyszerrel okozott immunhiányt emlitik, de még
udvariasságból sem tesznek emlitést a növényi olajokkal okozott
károsodásokról.



Az immunhiányos állapot (immunrendszer gyengesége) számos
formában létezik. Az AIDS például a „szerzett” immunhiányra hivatkozik.
A sugárzás és növényi olajok pedig „immunhiányos állapotot” hozhatnak
létre. A telitetlen olajok, különösen a többszörösen telitetlenek,
hasonló módon gyengitik az immunrendszer funkcióit, mint a sugárzás,
hormonális egyensúly felborulása, rosszindulatú daganat, öregedés vagy
virusos fertőzések. A médiában a szexuálisan átvitt vagy gyógyszerrel
okozott immunhiányt emlitik, de még udvariasságból sem tesznek emlitést a
növényi olajokkal okozott immunhiányról.





Telitetlen olajok: Amikor az olaj telitett, a molekula annyi
hidrogénatomot tartalmaz, amennyihez kapcsolódni tud. A telitetlen azt
jelenti, hogy néhány hidrogénatomot eltávolitottak, ami lehetővé teszi,
hogy a molekula szerkezete fogékonnyá váljon a szabadgyökök támadásával
szemben.



A szabadgyökök reaktiv molekula részek, minden egészséges sejtben
megtalálhatók, és károsithatják a sejtet. Amikor a telitetlen olajok
szabadgyökökkel kerülnek kapcsolatba, láncreakció indulhat el, és a
szabadgyökök szétterjedése a sejtben hozzájárul a sejt elöregedéséhez.



Az olaj avasodása akkor kezdődik, amikor a flakonban vagy
szervezetben oxigén éri. Veszélyes szabadgyökök jönnek létre, és az
oxigén elhasználódik.



Az esszenciális zsirsavak, az orvosi szövegkönyvek szerint „vitamin”
státuszban vannak. Táplálkozással kell bevinni a szervezetbe, mert az
élet nem létezik nélkülük. Ennek ellenére, képesek vagyunk saját
telitetlen zsirjainkat szintetizálni akkor is, ha nem fogyasztunk
esszenciális zsirsavakat. Emiatt a telitetlen olajok nem
„esszenciálisak.” A kifejezés helytelen. [M. E. Hanke, "Biochemistry,"
Encycl. Brit. Book of the Year, 1948.]



A növényi olajok veszélyesek az egészségünkre?

Milyen növényi olajokról beszélünk? Főleg a szójabab, kukorica,
napraforgó, repce, pálma és más, „telitetlen” és „többszörösen
telitetlen” olajokról.



Kémiailag, az olajokat létrehozó anyag, maga a többszörösen
telitetlen zsir nagyon mérgező. Az olajok nagyon magas koncentrációban
találhatók sok magban, és azon állatok zsirjában, melyeket táplálják
velük. A friss olajok, függetlenül, hogy hidegen préselték, vagy az élő
növény anyagából fogyasztják, mérgezőek, és nem létezik olyan speciális
ipari kezelés, ami mérgező tenné őket. Az olajok a növény más részében
kisebb koncentrációban vannak jelen, de a növényt fogyasztó állatok
részére lehetetlen olyan táplálkozás, melyből hiányzik a méreg, hacsak
nem laboratóriumban készül.



A mérgező telitetlen olajok neve néha „esszenciális zsirsav” vagy „F
vitamin” de ezt már 50 évvel ezelőtt teljes mértékben megcáfolták.



Esszenciálisnak mondott linol- és linolénsavval és más többszörösen
telitetlen zsirsavakkal etetik és hizlalják a sertéseket, kukorica,
szójabab formában. A tápanyag létrehozza az állat zsirját, mely
kémiailag egyezik a növényi olajjal. A késői 40-es években ugyanezeket a
kémiai mérgeket használták a sertések pajzsmirigy funkcióinak
elnyomásához, hogy kevesebb tápanyaggal kövérebbé váljanak. Aztán
kiderült, hogy a kukorica és szójabab pajzsmirigy elnyomó hatása
alacsonyabb költséggel és több hústermeléssel jár, de rákkeltő. Az
állati zsir kémiailag hasonló, mint a táplálékában található zsirok, Igy
még mérgekkel telitetté is válnak.



Az olajokat magokból nyerik, ezért húsokban jelenlétük zűrzavart
alakitott ki az „állati zsirokról.” Nagy sok kutató még „telitett zsir”
néven emliti a disznózsirt, de egyszerűen helytelen, mert a sertések
szójával és kukoricával táplálkoznak.



Hogyan veszélyesek az olajok az egészségre?

Gyakorlatilag a szervezet minden része veszélybe kerül a telitetlen olajok túlzott használatától. Két oka van.



A növények védelmi célból állitják elő az olajat, nem a magvak
csirázásához szükséges energia miatt. Úgy védi a növény a magot, hogy az
állat, mely megenné, nem tudná megemészteni, mert az olaj gátolná az
emésztő enzim működését a gyomrában. Az emésztés az egyik legfontosabb
alap funkcióink, az evolúció számos változatban épitette ki a rendszert.
Eredményeként a rendszerek kárositó anyagokat tartalmaznak, melyek
kárositják az emésztő rendszert.



Másik ok, amiért a magvak kora tavasszal csiráznak, hogy
energiatartalékaikra akkor van szükségük, amikor az időjárás hűvös.
Normális körülmények között, a forró nyári melegben nem kell
folyamatosan életképesnek lenniük. A telitetlen olajok hidegben
folyékonyak, és erre minden alacsony hőmérsékleten élő organizmusnak
szüksége van. Például a halak lemerevednének a hideg vizben, ha telitett
zsirokat tartalmaznának. A telitetlen olajok igen könnyen avasodnak
(spontán oxidáció), ha melegben vannak és oxigén éri őket. A magvak
nagyon kis mennyiségű E-vitamint tartalmaznak, amely az avasodást
késlelteti. Amikor jóval melegebb szöveteinkben tárolódnak az olajok,
közvetlenebbül vannak kitéve az oxigénnek, mint ha a magban lennének,
ezért igen erős esélyük van az oxidációra. Az oxidációs folyamat
kárositja az enzimeket és a sejtek más részét, különösen az
energiatermelő képességüket.



A telitetlen zsirok a proteineket lebontó enzimek működését gátolják.
Az enzimek nem csak az emésztéshez, hanem a pajzsmirigy hormonok
előállitásához, a vörös vérsejtek tapadásának eltávolitásához, és a
sejtek általános adaptációs képességeihez is szükségesek. Abnormálissá
válik a véralvadás, gyulladások, immunhiány, sokk, kövérség, öregedés és
daganatok kialakulásának kockázata növekszik. A pajzsmirigy és
progeszteron szintek csökkennek. Mivel a telitetlen zsirok gátolják a a
gyomorban a proteinek emésztését, akkor is alultápláltak leszünk, ha úgy
gondoljuk, hogy „jól táplálkozunk.”



A növények számos védelmi összetevőt, így saját rovarirtószert
termelnek, hogy fogyasztásuktól elijesszék a rovarokat és kártevőket. A
magvakban levő olajokban is megtalálható ez a funkció. A természetes
mérgezőképességen felül, a növényeket ipari rovarirtókkal is permetezik,
melyek a magolajokban koncentrálódhatnak.



Nem a többszörösen telitetlen olaj tulajdonsága a veszély, hanem a
köztük és telitett olajok között kapcsolat. A túlzott elhizás,
szabadgyökök létrejötte, az öregségi foltok megjelenése, a véralvadás,
gyulladás, immunitás, energiatermelés, mind visszahat a telitett és
telitetlen zsirok arányára. Minél magasabb az arány, annál valószinübb a
károsodás.



Érdekes összefüggés van az olajok és ösztrogén között. Például a
pubertás korai életkorban létrejön magas ösztrogénszintnél. A tényező
valószinüleg szerepet játszik a daganatok kialakulásában is.



Túlzott mennyiségű telitetlen olajok fogyasztásától a szervezet minden rendszere veszélyben van. Három fő károsodás jön létre:

hormonegyensúly felborulása

immunrendszer károsodása

oxidativ károsodás.



Hogyan borul fel a hormonegyensúly?

A telitetlen zsirok hatására számos hormonális változás jön létre.
Legjobban a pajzsmirigy funkciókba beavatkozásával érhető meg. A
telitetlen olajok gátolják a pajzsmirigy hormonok kiválasztását,
vérkeringésbe kerülését, és a szövetek hormon válaszát. Pajzsmirigy
hormonhiány esetén a szervezet a megnövekedett ösztrogén hatásának van
kitéve. A pajzsmirigy hormon létfontosságú a védő hormonok, így
progeszteron és pregnenolon termeléséhez, a pajzsmirigy funkció
bármilyen gátlásakor csökken azon hormonok szintje. Pajzsmirigy hormonok
szükségesek a koleszterin használatához és eltávolitásához, ezért a
koleszterinszint megnövekedhet, ami szintén gátolja a pajzsmirigy
működését. [B. Barnes and L. Galton, Hypothyroidism, 1976, and 1994
references.]



Hogyan károsodik az immunrendszer?

A növényi olaj gyógyszernek minősül, és mint olyan, kiüti az
immunrendszert. Növényi olaj emulziót használtak daganatos betegek
táplálásához, azonban felfedezték, hogy a telitetetlen olajok elnyomják
az immunrendszert. Ugyanazokat az anyagokat, melyek a növényi olajjal és
vizzel emulgálják az intravénás injekciókhoz, most olyan célra
reklámozzák, hogy elnyomják az immunrendszert a szervátültetéses
betegeknél. Az olajok étkezési célra használata veszélyes hatású az
emberi immunrendszerre. [E. A. Mascioli, et al.,Lipids 22(6) 421, 1987.]
Unsaturated fats directly kill white blood cells. [C. J. Meade and J.
Martin, Adv. Lipid Res., 127, 1978.]



Hogyan okoznak oxidativ károsodást?

A telitetlen olajok levegővel érintkezve oxidálódnak, azaz avasodnak.
A folyamat ugyanaz, mint a festékek száradásakor. A szabadgyökök
hatása. Magasabb hőmérsékleten felgyorsul a folyamat. A szabadgyökök
reakcióba kerülnek a sejtek részével, a DNS molekulákkal és
proteinekkel, majd hozzákapcsolódhatnak azokhoz a molekulákhoz, a
struktúrák és funkciók abnormális állapotát okozhatják.



Mi történik, ha csak organikusan termelt növényi olajat fogyasztunk?

A túlzott mennyiségben fogyasztott telitetlen növényi olajok,
mezőgazdasági kémiai anyagok hozzáadása nélkül is kárositják az emberi
szervezetet. Nem alakulna ki daganat, ha nem lenne telitetlen olaj a
táplálkozásunkban. [C. Ip, et al., Cancer Res. 45, 1985.] Az alkoholos
májzsugorodás ismeretlen lenne, ha nem lenne telitetlen olaj a
táplálkozásunkban. [Nanji and French, Life Sciences. 44, 1989.] A
telitetlen olajokkal szivbetegségeket lehet létrehozni, és megelőzni, ha
telitett olajokat iktatunk táplálkozásunkba. [J. K. G. Kramer, et al.,
Lipids 17, 372, 1983.]



Mely olajok biztonságosak?

A kókuszolaj és olivaolaj az egyedüli valóban biztonságos növényi
olaj, de a vaj és bárányfaggyú, melyek erőteljes telitett zsirok,
szintén nagyon biztonságosak. Kivéve ha az állatokat mérgezték. A
kókuszolaj abban a képességében egyedi, hogy meggátolja a súlynövekedést
vagy segitséget nyújt a túlsúly megszüntetésében, a metabolizmus
javitásával. Gyorsan metabolizálódik, és bizonyos formában antioxidáns.
Az olivaolajról úgy gondolják, hogy valamennyire hizlal, de sokkal
kevésbé, mint a kukorica vagy szójaolaj, és olyan antioxidáns, amely
védelmet nyújt a szivbetegség és daganat ellen.



Izraelben volt a világ legmagasabb emlőrák előfordulási aránya, amíg
engedélyezték a lindán használatát, és azonnal csökkent, amikor a
kormány megtiltotta használatát.



A trópusi olajok nem veszélyesek?

Általánosan a trópusi olajok sokkal egészségesebbek a hideg
éghajlaton termelteknél. Azért, mert a trópusi növények közel olyan
hőmérsékleten élnek, mint testünk természetes hőmérséklete. A trópusi
olajok magas hőmérsékleten is stabilok. A trópusi olajok nem avasodnak
szöveteinkben, mint a hideg hőmérsékleten növekvő kukorica, napraforgó
és repceolajok. [R.B. Wolf, J. Am. Oil Chem. Soc. 59, 230, 1982; R.
Wolfe, Chem 121, Univ. of Oregon, 1986.]



Kiegyenlitett étkezéshez adva a kókuszolaj csökkenti a koleszterin
szintjét, és pontosan ez várható, ha a táplálkozás következtében
javulnak a pajzsmirigy funkciók. A pajzsmirigy funkció és metabolizmus
javulása magyarázza, hogy miért soványak, szivbetegség és daganatoktól
mentesek a rendszeresen kókuszolajat fogyasztó emberek és állatok.



A pálmaolaj nem ajánlott, mert kevésbé stabil, mint a kókuszolaj,
azonban néhány tanulmányban azt olvashatjuk, hogy értékes tápanyagokat
tartalmaz. Például antioxidánsa hasonló az E-vitaminhoz, ami csökkenti
az LDL-t és a véralvadási tényezőt. [B. A. Bradlow, University of
Illinois, Chicago; Science News 139, 268, 1991.]



A kókuszolaj és más trópusi olajok olyan hormonokat is tartalmaznak, melyek kapcsolódnak a pregnenolonhoz vagy progesteronhoz.



A kókuszolaj nem hizlal?

A kókuszolaj az összes olaj közül a legkevésbé hizlaló. A sertéseket
tartó gazdák probálták használni a sertések hizlalásához, de a
táplálékhoz adva a sertések soványabbak lettek. [See Encycl. Brit. Book
of the Year, 1946].



Milyen az olivaolaj?

Nem hizlal jobban, mint a többi növényi olaj? Ebben az esetben, mint a
kókuszolajnál, a „hizlalás” többet jelent a kalóriák elégetésében, mint
az olaj kalória értéke. Az olivaolaj literenként kevesebb kalóriát
tartalmaz, mint a szója vagy kukoricaolaj, de a kalóriák elégetését nem
kárositja annyira, mint a telitetlen olajok, ezért kevésbé hizlal. Az
szűz olivaolaj a legjobb minőség, mely a daganatok és szivbetegségek
ellen védelmet adó antioxidánsokat tartalmaz. [1994, Curr. Conts.]



A könnyű "light" olivaolaj milyen?

Tegnap, ma és holnap is valaki megtanulja, hogyan kell a hulladékból
nyereséget termelni. Az olajpogácsából készülő alacsony minőség
rendszerint avas szagú, ezért kerülendő.



Szeressük a margarint?

Számos probléma van a margarinnal. Már a gyártási folyamatban is
alkalmaznak néhány mérgező anyagot, többek között olyan egyedi típusú
zsirt, mely összefügg a szivbetegségek kialakulásával. [Sci. News, 1974;
1991.] Valószinüleg szinezőanyagokat és tartositókat is hozzáadnak a
margarinhoz. Az újabb termékek olyan új kémiai anyagokat tartalmaznak,
melyekről nem tudják, hogy hosszútávon mennyire biztonságosak.



Szeressük a vajat?

A vaj természetes A és D-vitaminokat tartalmaz és számos előnyös,
természetes hormont. Kevésbé hizlal, mint a telitetlen olajok. Fél
kilogramm vaj kevesebb koleszterint tartalmaz, mint a sovány csirkemell.
[kb. 1/5 koleszterin van a vajban, mint a sovány húsban, kalória
alapon, R. Reiser of Texas A & M Univ., 1979.].



A halolajok milyenek?

A halakból származó néhány telitetlen olaj határozottan kevésbé
toxikus, mint a kukorica, napraforgó, repce vagy szójaolajok, de ez nem
azt jelenti, hogy biztonságosak. Ötven évvel ezelőtt, úgy találták, hogy
a kutyák étrendjében nagyobb mennyiségű csukamájolaj 20-szorosára
növelte az elhalálozást, a szokásos 5%-ról 100%-ra. Halolajban gazdag
táplálkozástól intenziven termelődik a mérgező lipid peroxid, a
megfigyelések alapján nullára csökkentette a férfiak spermium számát.
[H. Sinclair, Prog. Lipid Res. 25, 667, 1989.]



Milyen a sertészsir?

A sertészsir toxikus, mert az ipari méretekben tenyésztett sertéseket
nagy mennyiségű kukoricával és szójával táplálják. A magolajok
természetes toxikussága mellett, az olajok mezőgazdasági kemikáliákkal
is szennyezettek. Emlődaganatos nők melleiben nagyon magas a
mezőgazdasági növényvédő szerek mennyisége. [See Science News, 1992,
1994].



Miért népszerűek a telitetlen olajok, ha annyira veszélyesek?

A teljes rendszer az ajánlás, reklám és nyereség.

50 éve festékek és lakkok készültek szója és lenolajból. A kémikusok
megtanulták, hogyan lehet kőolajból sokkal olcsóbban festéket késziteni.
A nagy mennyiségű magolajat egyre nehezebb lett eladni. Ebben az időben
már megtapasztalták a farmerek, hogy telitetlen olajokkal táplálva, a
sertések kevesebb táplálékkal, gyorsabban hiznak. A kukorica és
szójaolaj megfelelő volt és teljesen legális.



A növényből, melyet a festékipar számára termeltek, állati táplálék
lett. A sertés olcsón növekedett, ezért elkezdték hirdetését emberi
fogyasztásra. Tudatosan elvonták a figyelmet arról, hogy erőteljesen
hizlal. A koleszterint az olajipar egyik marketing célpontjává tette.
Sajnálatosan ez tartott a leghosszabb ideig, még azt követően is, amikor
bizonyitottá vált, hogy a telitetlen olajok szivinfarktust és
daganatokat hoznak létre. [L.A. Veterans Hospital, 1971.]



ÖSSZEFOGLALÁS

A telitetlen zsirok öregitenek, összetapasztják a vért, gyulladásokat okoznak, hizlalnak.



Többszörösen telitetetlen zsirok: kukoricaolaj, napraforgóolaj, repceolaj.



Telitetlen zsirok a majonéz, sült tészták, édességek összetevői.



Ha a sertést kukoricával és szójababbal táplálják, húsa és zsirja toxikus.



A halolajok magasan telitetlenek, száraz típusú hal, rákfélék olaja heti 1-2 alkalommal fogyasztható. Kerülendő a csukamájolaj.



Fogyasszon E-vitamint.



Használjon kókuszolajat, vajat és olivaolajat.



A telitetlen zsirok erősitik az ösztrogén veszélyes hatásait.



Esszenciális zsirsavak, technikai pont

A linol és linolénsavat tartalmazó, kukorica, napraforgó, repce, stb.
olajok „esszenciálisak” a daganatok spontán kialakulása szempontjából.
Lényeges tényezők az öregségi foltok, a máj alkoholos cirrhosis,
cukorbetegség, kövérség, stressz előidézte immunhiány, sokkos reakciók,
epilepszia, agydaganat, artériák merevedése, hályogok és más degenerativ
állapotok kialakulásában. Az állatok számára valószinüleg az egyik legfontosabb, mérgező táplál