2016. január 9., szombat

Napraforgóolaj - pajzsmirigy, koleszterin és ösztrogén problémák

Napraforgóolaj - pajzsmirigy, koleszterin és ösztrogén problémák

Napraforgóolaj - pajzsmirigy, koleszterin és ösztrogén problémák


Pajzsmirigy probléma, osztrogén
túltengés, kezelhetetlen elhizás, izzadás, májfotokt. A médiában a
szexuálisan átvitt vagy gyógyszerrel okozott immunhiányt emlitik, de még
udvariasságból sem tesznek emlitést a növényi olajokkal okozott
károsodásokról.



Az immunhiányos állapot (immunrendszer gyengesége) számos
formában létezik. Az AIDS például a „szerzett” immunhiányra hivatkozik.
A sugárzás és növényi olajok pedig „immunhiányos állapotot” hozhatnak
létre. A telitetlen olajok, különösen a többszörösen telitetlenek,
hasonló módon gyengitik az immunrendszer funkcióit, mint a sugárzás,
hormonális egyensúly felborulása, rosszindulatú daganat, öregedés vagy
virusos fertőzések. A médiában a szexuálisan átvitt vagy gyógyszerrel
okozott immunhiányt emlitik, de még udvariasságból sem tesznek emlitést a
növényi olajokkal okozott immunhiányról.





Telitetlen olajok: Amikor az olaj telitett, a molekula annyi
hidrogénatomot tartalmaz, amennyihez kapcsolódni tud. A telitetlen azt
jelenti, hogy néhány hidrogénatomot eltávolitottak, ami lehetővé teszi,
hogy a molekula szerkezete fogékonnyá váljon a szabadgyökök támadásával
szemben.



A szabadgyökök reaktiv molekula részek, minden egészséges sejtben
megtalálhatók, és károsithatják a sejtet. Amikor a telitetlen olajok
szabadgyökökkel kerülnek kapcsolatba, láncreakció indulhat el, és a
szabadgyökök szétterjedése a sejtben hozzájárul a sejt elöregedéséhez.



Az olaj avasodása akkor kezdődik, amikor a flakonban vagy
szervezetben oxigén éri. Veszélyes szabadgyökök jönnek létre, és az
oxigén elhasználódik.



Az esszenciális zsirsavak, az orvosi szövegkönyvek szerint „vitamin”
státuszban vannak. Táplálkozással kell bevinni a szervezetbe, mert az
élet nem létezik nélkülük. Ennek ellenére, képesek vagyunk saját
telitetlen zsirjainkat szintetizálni akkor is, ha nem fogyasztunk
esszenciális zsirsavakat. Emiatt a telitetlen olajok nem
„esszenciálisak.” A kifejezés helytelen. [M. E. Hanke, "Biochemistry,"
Encycl. Brit. Book of the Year, 1948.]



A növényi olajok veszélyesek az egészségünkre?

Milyen növényi olajokról beszélünk? Főleg a szójabab, kukorica,
napraforgó, repce, pálma és más, „telitetlen” és „többszörösen
telitetlen” olajokról.



Kémiailag, az olajokat létrehozó anyag, maga a többszörösen
telitetlen zsir nagyon mérgező. Az olajok nagyon magas koncentrációban
találhatók sok magban, és azon állatok zsirjában, melyeket táplálják
velük. A friss olajok, függetlenül, hogy hidegen préselték, vagy az élő
növény anyagából fogyasztják, mérgezőek, és nem létezik olyan speciális
ipari kezelés, ami mérgező tenné őket. Az olajok a növény más részében
kisebb koncentrációban vannak jelen, de a növényt fogyasztó állatok
részére lehetetlen olyan táplálkozás, melyből hiányzik a méreg, hacsak
nem laboratóriumban készül.



A mérgező telitetlen olajok neve néha „esszenciális zsirsav” vagy „F
vitamin” de ezt már 50 évvel ezelőtt teljes mértékben megcáfolták.



Esszenciálisnak mondott linol- és linolénsavval és más többszörösen
telitetlen zsirsavakkal etetik és hizlalják a sertéseket, kukorica,
szójabab formában. A tápanyag létrehozza az állat zsirját, mely
kémiailag egyezik a növényi olajjal. A késői 40-es években ugyanezeket a
kémiai mérgeket használták a sertések pajzsmirigy funkcióinak
elnyomásához, hogy kevesebb tápanyaggal kövérebbé váljanak. Aztán
kiderült, hogy a kukorica és szójabab pajzsmirigy elnyomó hatása
alacsonyabb költséggel és több hústermeléssel jár, de rákkeltő. Az
állati zsir kémiailag hasonló, mint a táplálékában található zsirok, Igy
még mérgekkel telitetté is válnak.



Az olajokat magokból nyerik, ezért húsokban jelenlétük zűrzavart
alakitott ki az „állati zsirokról.” Nagy sok kutató még „telitett zsir”
néven emliti a disznózsirt, de egyszerűen helytelen, mert a sertések
szójával és kukoricával táplálkoznak.



Hogyan veszélyesek az olajok az egészségre?

Gyakorlatilag a szervezet minden része veszélybe kerül a telitetlen olajok túlzott használatától. Két oka van.



A növények védelmi célból állitják elő az olajat, nem a magvak
csirázásához szükséges energia miatt. Úgy védi a növény a magot, hogy az
állat, mely megenné, nem tudná megemészteni, mert az olaj gátolná az
emésztő enzim működését a gyomrában. Az emésztés az egyik legfontosabb
alap funkcióink, az evolúció számos változatban épitette ki a rendszert.
Eredményeként a rendszerek kárositó anyagokat tartalmaznak, melyek
kárositják az emésztő rendszert.



Másik ok, amiért a magvak kora tavasszal csiráznak, hogy
energiatartalékaikra akkor van szükségük, amikor az időjárás hűvös.
Normális körülmények között, a forró nyári melegben nem kell
folyamatosan életképesnek lenniük. A telitetlen olajok hidegben
folyékonyak, és erre minden alacsony hőmérsékleten élő organizmusnak
szüksége van. Például a halak lemerevednének a hideg vizben, ha telitett
zsirokat tartalmaznának. A telitetlen olajok igen könnyen avasodnak
(spontán oxidáció), ha melegben vannak és oxigén éri őket. A magvak
nagyon kis mennyiségű E-vitamint tartalmaznak, amely az avasodást
késlelteti. Amikor jóval melegebb szöveteinkben tárolódnak az olajok,
közvetlenebbül vannak kitéve az oxigénnek, mint ha a magban lennének,
ezért igen erős esélyük van az oxidációra. Az oxidációs folyamat
kárositja az enzimeket és a sejtek más részét, különösen az
energiatermelő képességüket.



A telitetlen zsirok a proteineket lebontó enzimek működését gátolják.
Az enzimek nem csak az emésztéshez, hanem a pajzsmirigy hormonok
előállitásához, a vörös vérsejtek tapadásának eltávolitásához, és a
sejtek általános adaptációs képességeihez is szükségesek. Abnormálissá
válik a véralvadás, gyulladások, immunhiány, sokk, kövérség, öregedés és
daganatok kialakulásának kockázata növekszik. A pajzsmirigy és
progeszteron szintek csökkennek. Mivel a telitetlen zsirok gátolják a a
gyomorban a proteinek emésztését, akkor is alultápláltak leszünk, ha úgy
gondoljuk, hogy „jól táplálkozunk.”



A növények számos védelmi összetevőt, így saját rovarirtószert
termelnek, hogy fogyasztásuktól elijesszék a rovarokat és kártevőket. A
magvakban levő olajokban is megtalálható ez a funkció. A természetes
mérgezőképességen felül, a növényeket ipari rovarirtókkal is permetezik,
melyek a magolajokban koncentrálódhatnak.



Nem a többszörösen telitetlen olaj tulajdonsága a veszély, hanem a
köztük és telitett olajok között kapcsolat. A túlzott elhizás,
szabadgyökök létrejötte, az öregségi foltok megjelenése, a véralvadás,
gyulladás, immunitás, energiatermelés, mind visszahat a telitett és
telitetlen zsirok arányára. Minél magasabb az arány, annál valószinübb a
károsodás.



Érdekes összefüggés van az olajok és ösztrogén között. Például a
pubertás korai életkorban létrejön magas ösztrogénszintnél. A tényező
valószinüleg szerepet játszik a daganatok kialakulásában is.



Túlzott mennyiségű telitetlen olajok fogyasztásától a szervezet minden rendszere veszélyben van. Három fő károsodás jön létre:

hormonegyensúly felborulása

immunrendszer károsodása

oxidativ károsodás.



Hogyan borul fel a hormonegyensúly?

A telitetlen zsirok hatására számos hormonális változás jön létre.
Legjobban a pajzsmirigy funkciókba beavatkozásával érhető meg. A
telitetlen olajok gátolják a pajzsmirigy hormonok kiválasztását,
vérkeringésbe kerülését, és a szövetek hormon válaszát. Pajzsmirigy
hormonhiány esetén a szervezet a megnövekedett ösztrogén hatásának van
kitéve. A pajzsmirigy hormon létfontosságú a védő hormonok, így
progeszteron és pregnenolon termeléséhez, a pajzsmirigy funkció
bármilyen gátlásakor csökken azon hormonok szintje. Pajzsmirigy hormonok
szükségesek a koleszterin használatához és eltávolitásához, ezért a
koleszterinszint megnövekedhet, ami szintén gátolja a pajzsmirigy
működését. [B. Barnes and L. Galton, Hypothyroidism, 1976, and 1994
references.]



Hogyan károsodik az immunrendszer?

A növényi olaj gyógyszernek minősül, és mint olyan, kiüti az
immunrendszert. Növényi olaj emulziót használtak daganatos betegek
táplálásához, azonban felfedezték, hogy a telitetetlen olajok elnyomják
az immunrendszert. Ugyanazokat az anyagokat, melyek a növényi olajjal és
vizzel emulgálják az intravénás injekciókhoz, most olyan célra
reklámozzák, hogy elnyomják az immunrendszert a szervátültetéses
betegeknél. Az olajok étkezési célra használata veszélyes hatású az
emberi immunrendszerre. [E. A. Mascioli, et al.,Lipids 22(6) 421, 1987.]
Unsaturated fats directly kill white blood cells. [C. J. Meade and J.
Martin, Adv. Lipid Res., 127, 1978.]



Hogyan okoznak oxidativ károsodást?

A telitetlen olajok levegővel érintkezve oxidálódnak, azaz avasodnak.
A folyamat ugyanaz, mint a festékek száradásakor. A szabadgyökök
hatása. Magasabb hőmérsékleten felgyorsul a folyamat. A szabadgyökök
reakcióba kerülnek a sejtek részével, a DNS molekulákkal és
proteinekkel, majd hozzákapcsolódhatnak azokhoz a molekulákhoz, a
struktúrák és funkciók abnormális állapotát okozhatják.



Mi történik, ha csak organikusan termelt növényi olajat fogyasztunk?

A túlzott mennyiségben fogyasztott telitetlen növényi olajok,
mezőgazdasági kémiai anyagok hozzáadása nélkül is kárositják az emberi
szervezetet. Nem alakulna ki daganat, ha nem lenne telitetlen olaj a
táplálkozásunkban. [C. Ip, et al., Cancer Res. 45, 1985.] Az alkoholos
májzsugorodás ismeretlen lenne, ha nem lenne telitetlen olaj a
táplálkozásunkban. [Nanji and French, Life Sciences. 44, 1989.] A
telitetlen olajokkal szivbetegségeket lehet létrehozni, és megelőzni, ha
telitett olajokat iktatunk táplálkozásunkba. [J. K. G. Kramer, et al.,
Lipids 17, 372, 1983.]



Mely olajok biztonságosak?

A kókuszolaj és olivaolaj az egyedüli valóban biztonságos növényi
olaj, de a vaj és bárányfaggyú, melyek erőteljes telitett zsirok,
szintén nagyon biztonságosak. Kivéve ha az állatokat mérgezték. A
kókuszolaj abban a képességében egyedi, hogy meggátolja a súlynövekedést
vagy segitséget nyújt a túlsúly megszüntetésében, a metabolizmus
javitásával. Gyorsan metabolizálódik, és bizonyos formában antioxidáns.
Az olivaolajról úgy gondolják, hogy valamennyire hizlal, de sokkal
kevésbé, mint a kukorica vagy szójaolaj, és olyan antioxidáns, amely
védelmet nyújt a szivbetegség és daganat ellen.



Izraelben volt a világ legmagasabb emlőrák előfordulási aránya, amíg
engedélyezték a lindán használatát, és azonnal csökkent, amikor a
kormány megtiltotta használatát.



A trópusi olajok nem veszélyesek?

Általánosan a trópusi olajok sokkal egészségesebbek a hideg
éghajlaton termelteknél. Azért, mert a trópusi növények közel olyan
hőmérsékleten élnek, mint testünk természetes hőmérséklete. A trópusi
olajok magas hőmérsékleten is stabilok. A trópusi olajok nem avasodnak
szöveteinkben, mint a hideg hőmérsékleten növekvő kukorica, napraforgó
és repceolajok. [R.B. Wolf, J. Am. Oil Chem. Soc. 59, 230, 1982; R.
Wolfe, Chem 121, Univ. of Oregon, 1986.]



Kiegyenlitett étkezéshez adva a kókuszolaj csökkenti a koleszterin
szintjét, és pontosan ez várható, ha a táplálkozás következtében
javulnak a pajzsmirigy funkciók. A pajzsmirigy funkció és metabolizmus
javulása magyarázza, hogy miért soványak, szivbetegség és daganatoktól
mentesek a rendszeresen kókuszolajat fogyasztó emberek és állatok.



A pálmaolaj nem ajánlott, mert kevésbé stabil, mint a kókuszolaj,
azonban néhány tanulmányban azt olvashatjuk, hogy értékes tápanyagokat
tartalmaz. Például antioxidánsa hasonló az E-vitaminhoz, ami csökkenti
az LDL-t és a véralvadási tényezőt. [B. A. Bradlow, University of
Illinois, Chicago; Science News 139, 268, 1991.]



A kókuszolaj és más trópusi olajok olyan hormonokat is tartalmaznak, melyek kapcsolódnak a pregnenolonhoz vagy progesteronhoz.



A kókuszolaj nem hizlal?

A kókuszolaj az összes olaj közül a legkevésbé hizlaló. A sertéseket
tartó gazdák probálták használni a sertések hizlalásához, de a
táplálékhoz adva a sertések soványabbak lettek. [See Encycl. Brit. Book
of the Year, 1946].



Milyen az olivaolaj?

Nem hizlal jobban, mint a többi növényi olaj? Ebben az esetben, mint a
kókuszolajnál, a „hizlalás” többet jelent a kalóriák elégetésében, mint
az olaj kalória értéke. Az olivaolaj literenként kevesebb kalóriát
tartalmaz, mint a szója vagy kukoricaolaj, de a kalóriák elégetését nem
kárositja annyira, mint a telitetlen olajok, ezért kevésbé hizlal. Az
szűz olivaolaj a legjobb minőség, mely a daganatok és szivbetegségek
ellen védelmet adó antioxidánsokat tartalmaz. [1994, Curr. Conts.]



A könnyű "light" olivaolaj milyen?

Tegnap, ma és holnap is valaki megtanulja, hogyan kell a hulladékból
nyereséget termelni. Az olajpogácsából készülő alacsony minőség
rendszerint avas szagú, ezért kerülendő.



Szeressük a margarint?

Számos probléma van a margarinnal. Már a gyártási folyamatban is
alkalmaznak néhány mérgező anyagot, többek között olyan egyedi típusú
zsirt, mely összefügg a szivbetegségek kialakulásával. [Sci. News, 1974;
1991.] Valószinüleg szinezőanyagokat és tartositókat is hozzáadnak a
margarinhoz. Az újabb termékek olyan új kémiai anyagokat tartalmaznak,
melyekről nem tudják, hogy hosszútávon mennyire biztonságosak.



Szeressük a vajat?

A vaj természetes A és D-vitaminokat tartalmaz és számos előnyös,
természetes hormont. Kevésbé hizlal, mint a telitetlen olajok. Fél
kilogramm vaj kevesebb koleszterint tartalmaz, mint a sovány csirkemell.
[kb. 1/5 koleszterin van a vajban, mint a sovány húsban, kalória
alapon, R. Reiser of Texas A & M Univ., 1979.].



A halolajok milyenek?

A halakból származó néhány telitetlen olaj határozottan kevésbé
toxikus, mint a kukorica, napraforgó, repce vagy szójaolajok, de ez nem
azt jelenti, hogy biztonságosak. Ötven évvel ezelőtt, úgy találták, hogy
a kutyák étrendjében nagyobb mennyiségű csukamájolaj 20-szorosára
növelte az elhalálozást, a szokásos 5%-ról 100%-ra. Halolajban gazdag
táplálkozástól intenziven termelődik a mérgező lipid peroxid, a
megfigyelések alapján nullára csökkentette a férfiak spermium számát.
[H. Sinclair, Prog. Lipid Res. 25, 667, 1989.]



Milyen a sertészsir?

A sertészsir toxikus, mert az ipari méretekben tenyésztett sertéseket
nagy mennyiségű kukoricával és szójával táplálják. A magolajok
természetes toxikussága mellett, az olajok mezőgazdasági kemikáliákkal
is szennyezettek. Emlődaganatos nők melleiben nagyon magas a
mezőgazdasági növényvédő szerek mennyisége. [See Science News, 1992,
1994].



Miért népszerűek a telitetlen olajok, ha annyira veszélyesek?

A teljes rendszer az ajánlás, reklám és nyereség.

50 éve festékek és lakkok készültek szója és lenolajból. A kémikusok
megtanulták, hogyan lehet kőolajból sokkal olcsóbban festéket késziteni.
A nagy mennyiségű magolajat egyre nehezebb lett eladni. Ebben az időben
már megtapasztalták a farmerek, hogy telitetlen olajokkal táplálva, a
sertések kevesebb táplálékkal, gyorsabban hiznak. A kukorica és
szójaolaj megfelelő volt és teljesen legális.



A növényből, melyet a festékipar számára termeltek, állati táplálék
lett. A sertés olcsón növekedett, ezért elkezdték hirdetését emberi
fogyasztásra. Tudatosan elvonták a figyelmet arról, hogy erőteljesen
hizlal. A koleszterint az olajipar egyik marketing célpontjává tette.
Sajnálatosan ez tartott a leghosszabb ideig, még azt követően is, amikor
bizonyitottá vált, hogy a telitetlen olajok szivinfarktust és
daganatokat hoznak létre. [L.A. Veterans Hospital, 1971.]



ÖSSZEFOGLALÁS

A telitetlen zsirok öregitenek, összetapasztják a vért, gyulladásokat okoznak, hizlalnak.



Többszörösen telitetetlen zsirok: kukoricaolaj, napraforgóolaj, repceolaj.



Telitetlen zsirok a majonéz, sült tészták, édességek összetevői.



Ha a sertést kukoricával és szójababbal táplálják, húsa és zsirja toxikus.



A halolajok magasan telitetlenek, száraz típusú hal, rákfélék olaja heti 1-2 alkalommal fogyasztható. Kerülendő a csukamájolaj.



Fogyasszon E-vitamint.



Használjon kókuszolajat, vajat és olivaolajat.



A telitetlen zsirok erősitik az ösztrogén veszélyes hatásait.



Esszenciális zsirsavak, technikai pont

A linol és linolénsavat tartalmazó, kukorica, napraforgó, repce, stb.
olajok „esszenciálisak” a daganatok spontán kialakulása szempontjából.
Lényeges tényezők az öregségi foltok, a máj alkoholos cirrhosis,
cukorbetegség, kövérség, stressz előidézte immunhiány, sokkos reakciók,
epilepszia, agydaganat, artériák merevedése, hályogok és más degenerativ
állapotok kialakulásában. Az állatok számára valószinüleg az egyik legfontosabb, mérgező táplál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése