2016. január 13., szerda

Magnézium és kálcium

Magnézium és kálcium





Magnézium és kálcium


A magnézium teljes mennyiségének
60-65%-a a csontvázban és fogakban található. A maradék az
izomszövetekben és sejtekben, míg a vér csupán 1% magnéziumot tartalmaz.



Magnézium, mely nélkül nem tudnánk élni

A magnézium lúgos, fémes ásvány, a leggyakrabban előforduló ásványok
közül a nyolcadik. Vizben könnyedén oldódik, ezért a nátrium és klorid
után, harmadik leggyakoribb ásvány a tengervizben. Az emberi testben, az
elemek közül, a magnézium a tizenegyedik helyet foglalja el tömegben,
körülbelül 900 gramm súllyal.





Ha az életről és a teljes egészségről beszélünk, a magnéziumionok
fontosságát nehéz túlbecsülni. Magnézium szükséges a metabolikus
funkciókhoz, energia létrehozásához és szállitásához (ATP, a szervezet
alapvető energia egysége), proteinek létrehozásához - a nukleinsav az
élet kémiája – RNS és DNS, minden élő organizmusban van. A növényekben a
magnéziumion minden klorofill molekula középpontjában található, ami a
napfényből létrejövő energia létrejöttében létfontosságú. A magnézium
esszenciális elem az állatok és növények számára, és több, mint 300
különböző enzimreakcióban van jelentős szerepe.



Az emberi test minden egyes sejtje a működéséhez megfelelő magnézium
mennyiséget igényel. Az erős csontok és fogak, a hormonok egyensúlya, az
egészséges ideg és keringési rendszer, a jól működő méregtelenitő
útvonalak és számos más funkció függ a magnézium elégséges szintjétől.
A  magnézium koncentrációja a lágy szövetekben a legmagasabb, beleértve
az agyat és szivet, a két szerv erőteljes mértékű elektromos
aktivitással rendelkezik, ezért nem elégséges magnézium esetén különösen
sérülékenyek.



A magnézium a kálciummal összehangolva szabályozza a sejtek
elektromos impulzusait. Az egészséges sejteken belül a magnézium
sűrűsége 10.000-szer nagyobb, mint a kálcium, és ennek létfontosságú
okai vannak. A kálcium sejtcsatornái lehetővé teszik, hogy az ásvány
bejusson a sejtbe csupán annyi időre, amennyi egyetlen impulzus
vezetésére szükséges. Ha feladatát végrehajtotta, a magnézium azonnal
kitolja. A művelet azért szükséges, hogy a kálcium felhalmozódását
meggátolja a sejtekben, amely veszélyes meszesedést, sejtszintű
diszfunkciót, sőt sejthalált is okozna. Amikor a magnéziumhiány miatt
extra mennyiségű kálcium jut a sejtekbe, az izmok összehúzódása túl
hosszú ideig tart, és emiatt szenvedünk, enyhe esetben izomrángást
érzünk. Krónikus magnézium hiány esetén szivbetegség (angina pectoris),
alacsony vérnyomás, szivritmuszavar, asztmás tünetű összehúzódások és
görcsök, migrénes fejfájás, PMS és fájdalmas menstruációs görcsök jönnek
létre.



A magnézium természetes kálcium csatorna blokkoló és az izmok
elernyedésének felelőse, míg a kálcium az összehúzódásé. A magnézium
fontos szerepet tölt be a paraszimpatikus idegrendszer egészséges
működésében. Nehéz lehet elhinni, de szervezetünk úgy lett megtervezve,
hogy legtöbb része nyugalomban, relaxált paraszimpatikus állapotban
működjön. Nem úgy, mint a mai életforma szivet terhelő, stresszes és
adrenalin üzemmódban irányitott idegrendszere, ami nagy mennyiségben
fogyasztja a magnéziumot. A magnézium fontos a testfunkciókhoz, hiánya
integráltan van jelen rengeteg betegségben. Egyre több kutató vallja,
hogy a magnézium csodaszer, képes számos betegség állapotát javitani. A
jelenlegi betegség lista, mely közvetlen vagy közvetett kapcsolatban van
a krónikus és akut magnézium hiánnyal, hosszú és sok olyan betegséget
tartalmaz, amelyeket a klinikai orvosi kezelések általában nem hoznak
összefüggésbe a magnézium hiányával. A folyamatos kutatások további
összefüggéseket igérnek a magnézium hiánya és más betegségek között.



A MAGNÉZIUM HIÁNYA NÉPBETEGSÉG

Sajnos nehéz a szervezetünk számára megfelelő magnézium beszerzése,
még egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is. Elsősorban a
modern mezőgazdasági eljárásokban univerzálisan használt nitrogén,
foszfor és kálium műtrágyák miatt. A kálium és foszfor a magnézium
ellensége a talajban, emiatt a termőföldben relativ magnéziumhiány
alakul ki (a magnézium kötésben van jelen, ezért elérhetetlen a növény
számára). A homokos termőföld enyhén savas, gyakori a magnéziumhiány. A
magnézium savas esőben is kioldódik. A mezőgazdasági területeken a
magnézium a legjobban lecsökkent ásványok egyike. A probléma kiegészül
azzal, hogy folyamatosan új, hibrid növényeket vezetnek be, melyek
képesek túlélni az ásványokban hiányos talajban. Természetes, hogy az
ásványokban hiányos termést fogyasztó állatokban és emberekben előbb
vagy utóbb betegségek jelennek meg. Az organikusan termelt növények jobb
táplálkozási hatással rendelkezhetnének, de rendszerint nem igaz, mert a
mezőgazdaságban dolgozók teljesen kimeritik földjeik ásványait.



“Tudunk arról, hogy ma legtöbbünk bizonyos veszélyes táplálkozás
hiányoktól szenved, melyeket nem lehet pótolni addig, amíg a termőföldbe
visszapótlásra kerülnek az ásványi anyagok? Riasztó tény, hogy
ételeink, gyümölcsök, zöldségek és magvak olyan földterületeken
növekednek, amelyek nem tartalmaznak elégséges ásványi anyagokat.
Éhezünk, bármilyen jól táplálkozunk.”

A figyelmeztetés 1936-ban hangzott el. Nagyszüleink generációja óta a helyzet rosszabbodott.



A magnézium és más tápanyagok eltünnek vagy elvesznek az aratás,
kezelés, hűtés, szállitás és tárolás során, akkor is, ha minden
megfelelően történik. A termék vásárlása, majd hosszabb ideig hűtőgépben
tárolása folyamatos tápanyag veszteséggel jár, függetlenül, hogy
frissen piacon, vagy szupermarketben vásároltuk.



Az élelmiszer feldolgozás során óriási mennyiségű a magnézium
vesztesége, mely nagyon jó forrás zöld levelű zöldségekben, diókban,
magvakban. A magvakban levő magnézium túlnyomó része elveszik a teljes
mag fehér lisztté őrlése közben, amit több száz, vitaminoktól
megfosztott élelmiszerben használnak, kizárólagosan. A magvak és diók
pörkölésekor, vagy olajaik kinyerése közben a magnézium elveszik. A
zöldségek főzésekor a magnézium kiszökik a főzővizbe. A feldolgozás
során az ételből kevesebb kálcium és több magnézium veszik el, ezért
okoz problémát a kiegészitőként vásárolt kálcium túlfogyasztása.



A fogkrémekben és gyógyszerekben levő fluorid a magnéziummal közel
oldhatatlan kötést hoz létre. Az anyag lerakódik a csontokban, növekszik
a törések kockázata. A viz tökéletes magnéziumforrás lehetne, ha
bőséges magnézium forrású, mély kutakból érkezne, vagy ásványokban
gazdag gleccserekből. A városi lakosság általában felületi vizekhez jut,
olyan folyókból, ahol alacsony a magnéziumszint. Még a palackozott
ásványvizekben is meglehetősen alacsony a magnézium vagy nagyon magas a
kálcium koncentrációja.



A feldolgozott és szintetikus ételekben, magas cukortartalomnál,
alkoholokban és szénsavas italokban nincs magnézium, holott szükséges
lenne a hamis ételek metabolizmusához és méregtelenitéséhez. A szervezet
számára 28 molekula magnézium szükséges egyetlen molekula glukóz
feldolgozásához. A szénsavas italok és a feldolgozott, úgynevezett
löncshúsok és hot dogok foszfátja és a magnézium összekapcsolódnak,
oldhatatlan magnéziumfoszfát formában, ami használhatatlan
szervezetünkben.



A tanninok, oxalátok és fitátsav mind összekapcsolódnak a
magnéziummal, így a szervezet számára elérhetetlenné válnak. Extra
figyelem szükséges az ételek készitése során az összetevők
semlegesitéséhez. Érdekes megjegyezni, hogy az ételekben általában van
magnézium, ha ásványokban gazdag talajban növekedtek, de a termés
anti-táplálékokat is tartalmaz, mint a spenót (oxalátok), teljes magvak
(fitátok).



Sok, általánosan felirt gyógyszer is magnézium vesztését okozza a
vizeleten keresztül. A magas vérnyomásra felirt vizhajtók,
fogamzásgátlók, inzulin, digitalis, tetracyclin és más antibiotikumok,
corticoszteroidok, légúti tágitók aszthma esetén. A magnézium vesztése
miatt a gyógyszerek csak a tüneteket kezelik, azok idővel
elkerülhetetlenül rosszabbodnak.



Vas kiegészitő használata gátolja a magnézium felszivódását. Kálcium
tabletta fogyasztásakor növekszik a magnéziumigény. A kálcium nem
szivódik fel, ha nincs jelen megfelelő mennyiségű magnézium, ezért a
kálcium fogyasztóknál a puha szövetekben legtöbbször veszélyes
lerakódások keletkeznek. A magnézium felelős a D-vitamin aktiv formába
átalakitásáért, mely lehetővé teszi a kálcium felszivódását, és mellette
szabályozza a kálcium szállitását a kemény szövetekbe, ahova tartoznak.
Magnézium felszivódását gátló a laktóz, a túlzott mennyiségű kálium,
foszfor és nátrium.



A mentális és fizikai stressz, és a kapcsolódó, folyamatos adrenalin
áramlás sebesen felhasználja a meglevő magnéziumot, mert az adrenalin
hatása kiterjed a sziv, vérnyomás, ér- és izomösszehúzódás folyamataira,
mivel minden finom mozgáshoz folyamatos és megfelelő mennyiségű
magnézium szükséges. Az idegrendszer nyugalmi állapota és nyugodt alvás
is a függ a magnéziumszinttől. A hibernált állatokban nagyon magas a
magnéziumszint. A magnézium hiánya felgyorsitja és felerősiti a krónikus
stressz hatását, az izgalom, fáradtság, nyugtalanság és álmatlanság
során. Nagyon sok tünet jelzi a mellékvese kimerülését, a magas
vérnyomás és szivfájdalmak a szivbetegség tünetei.



A stresszhez kapcsolódó depresszió is magnéziumhiány. A szerotonin a
jóérzés hormon, egyensúlyához, kibocsátásához, és agysejtekben
fogadásához magnézium szükséges. Csak megfelelő szint esetén élvezzük a
mentális és érzelmi kiegyensúlyozottságot.



Nem teljesen érthető okok miatt a szervezet magnézium visszatartása
nem működik jól. A kitartást igénylő erős izzadás, maraton futás,
fárasztó edzés vagy sportolás hatására veszélyesen lecsökken a magnézium
és más elektrolit tartalék, és bár kálciumból nincs hiány, eredménye
remegés, eszméletvesztés és elhalálozás is lehet.



Menopauza



Az egészséges bélkörnyezethez a táplálékokból megfelelő magnézium
felszivódás szükséges.  Az IBS, áteresztő bélfal, candidiasis és más
bélrendellenségek komolyan korlátozzák a szervezet által felszivni képes
magnézium mennyiségét. Idősebb életkorban gyakori a gyomorsav termelés
csökkenése, ami általánosságban is rontja az ásványok felszivódását.
Gyomorégésnél a nagyon sokak által kezelt antacidokkal, még az
egészséges emésztőrendszert is nehéz fenntartani.



A MAGNÉZIUM ÉS KÁLCIUM KAPCSOLATA

Az egészsége szervezet számára megfelelő arányban kálcium és
magnézium is szükséges. Figyelembe véve a biokémiai antagonizmust,
egyikük sem tud működni a másik ellentétes reakciója miatt. Mégis, a
szervezet normális működéséhez a kálcium és magnézium egyensúlya
szükséges. A kutatók egy része a kálcium, magnézium 2:1 arányát tartják
egészségesnek. Mások 1:1 arányt, ami az ősi mezőgazdálkodásra nyúlik
vissza. A modern, iparositott országokban a táplálkozásban levő arány
5:1 és 15:1 között változik. A két fontos ásványi anyag egyensúlyának
elbillenése komoly következményekkel jár, amit az okozott betegségek
kezelésekor az orvosok gyakran nem vesznek észre.



A kálcium és magnézium titkos elektromos táncában a magnézium ahhoz
szükséges, hogy a kálcium oldata a testben maradjon, és megakadályozza
lerakódását a puha szövetekben. Amig megfelelő mennyiségű gyomorsav van
gyomrunkban, a táplálékunkból érkező kálcium feloldódik. Amikor a
kálcium elhagyja a gyomor savas környezetét, és belép a vékonybél
környezetébe, magnézium szükséges ahhoz, hogy a kálcium oldott
állapotban maradjon. Kevés magnézium esetén, tömeges fiziológiai
károsodás keletkezhet, komoly egészségügyi következményekkel.



A vastagbélben a kálcium gátolja a peristalsis (bélhullámzás)
folyamatát, eredményeként székrekedés keletkezik. Amikor a kálcium a
vesékbe kerül és foszforral vagy oxálsavval keveredik, vesekövek jönnek
létre. A kálcium lerakódhat a hólyag falán, gátolva a teljes ellazulást,
és vizelettel történő teljes megtelését. Gyakorta okoz vizelési
problémákat, különösen idősebb korban. A kálcium kiválhat a vérből, és
lerakódhat az erek falán, érkeményedést okozva. (arteriosclerosis).
Bevonhatja és keményebbé teheti az erekben levő plakkokat, a vérnyomás
emelkedését okozva, ami növeli az infarktus és stroke kockázatát. A
kálcium az agyban is lerakódhat. Számos kutató nevezi a demencia,
Alzheimer-kór, Parkinson lehetséges okának. A kálcium lerakódhat a
légcsöveken és asztmát okoz. A sejtközi folyadékban a kálcium csökkenti a
sejtmembránok áteresztő képességét. Hatására egyre nehezebbé válik a
glukóz (nagy molekula) sejtmembránon átjutása, hogy a sejt mitochondria
részében ATP alakuljon belőle. A magas kálciumszint miatti magas
glukózszintet tévesen cukorbetegségnek diagnosztizálják.



A MAGNÉZIUM ERŐTELJES MÉREGTELENITŐ

A magnézium felhasználásra kerül szervezetünk minden méregtelenitő
útvonalán. A mérgek semlegesitéséhez, a szervezet túlzottan savas
állapota esetén és a nehézfémek elleni védelemhez szükséges. Szerepe
létfontosságú az ember által készitett kémiai anyagok kárositó hatása
ellen. A glutathion egy antioxidáns, a szervezet termeli, és többek
között a higany, ólom és arzén méregtelenitéséhez szükséges,
szintéziséhez azonban magnézium kell.



A magnézium hiánya növeli a szabadgyökök létrejöttét és glutathion
veszteség keletkezik, ami nem kivánatos, mert a glutathion segiti a
szervezet védekezését a dohányfüst, sugárzások, daganat, kemoterápia,
mérgek (alkohol) és minden más anyag kárositó hatása ellen.



Amikor szervezetünkben elégséges a magnézium, és más ásványi
anyagokkal is egyensúlyba kerül, testünk védve van a nehézfémek
lerakódása és kapcsolódó neurológiai betegségek ellen. A kutatások azt
jelzik, hogy kellően magas magnéziumszint megvédi agysejtjeinket az
aluminium, berilium, kádmium, ólom, higany és nikkel kárositó
hatásaitól. Tudjuk, hogy ha az agyban alacsony a magnéziumszint, a
nehézfémek hatására Parkinson és Alzheimer betegségek alakulhatnak ki.



A vékonybélben felszivódáshoz óriási versenyben állnak sorba az
ásványi anyagok. Ha elégséges a magnézium, az aluminium nem szivódik
fel.



MAGNÉZIUMHIÁNY, FOGSZUVASODÁS ÉS OSTEOPOROSIS

Kérdezzen meg bárkit, szomszédját, fogorvosát vagy orvosát, mit
igényelnek az erős és egészséges fogak és csontok. Kétségtelenül a
következő választ kapja: “rengeteg kálciumot.” A csontok és fogak
bizonyosan igénylik a kálciumot, de a foszfort és magnéziumot is,
azonban magnézium nélkül a kálcium képtelen lerakódni a kemény
szövetekben és azok szerkezete sem lesz kemény. Amikor szervezetét
elönti a rengeteg kálcium, hatására leáll a magnézium thyrocalcitonin
aktiváló képessége. A thyrocalcitonin egy hormon, normális körülmények
között a csontokba küldi a kálciumot. Ahelyett, hogy szervezete az
előnyöket élvezné, a felhalmozódott kálcium mérgezővé válik, és a puha
szövetekben létrehozza a már tárgyalt egészségügyi problémákat.



Megszámlálhatatlan tanulmányban állapitották meg, hogy a
táplálkozásban bevitt magnézium és nem kálcium (és bizonyosan nem a
fluorid) szükséges az üvegkemény, szuvasodásnak ellenálló fogzománchoz
és erős csontokhoz. A kálcium mennyiségétől függetlenül csak akkor képes
kemény fogzománc kialakulni, ha a magnézium szintje is elégséges.



J. I. Rodale irja: “Éveken keresztül azt hittem, hogy a magas kálcium
és foszfor bevitel gátolja a fogszuvasodást és erősiti a fogzománcot.
Friss bizonyitékok jelzik, hogy a két ásvány növelése haszontalan, ha
egyidejűleg nem nő a magnézium bevitele. Megfigyelték, hogy a felszin
alatti fogszerkezet feloldódhat, amikor a kálcium és foszfor az
optimálistól eltérő arányú. A tejben alig található magnézium, de magas a
kálcium és foszfor tartalom, ezek nem csak gátolják a magnézium
metabolizmusát, de antagonisztikusak magnéziummal, melynek feladata a
szuvasodás elleni védelem."



A MAGNÉZIUM ÉLELMISZER FORRÁSAI

A jól ásványositott termőföldből származó zöld leveles zöldségek,
magok, fás diók, és teljes magvak kiváló magnézium források. Néhány
vadon nőtt növény, mint a csalán (860 mg/100 gr) és a tyúkhúr (529
mg/100 gr), magas magnézium tartalmuk táplálkozási előnyt biztositanak
az állatok és emberek számára. Az autentikus, finomitatlan tengeri só
nagyon jó magnézium forrás, számtalan nyomelemmel. A csontleves
fogyasztása is kiváló magnézium utánpótlás a magasan asszimilációs
formában.



MAGNÉZIUMPÓTLÁS STRATÉGIA

Még ideálisan körülmények között is az étkezés során bevitt magnézium
csak részben szivódik fel, kevesebb, ha megfelelő a mennyiség, több, ha
hiány állapota áll fenn. Ez igaz a magnézium kiegészitőkre is. Zavarba
hozóan sok formában kaphatóak. Átlagos ember számára a magnéziumpótlás
biztonságos, különösen, ha tudja, hogy milyen tünetéhez kapcsolódik a
magnézium hiánya, stressz állapotában van-e a szervezet, stb. A túlzott
mennyiségű magnézium a vizelettel és széklettel távozik, a szervezet
általános válasza a lágy széklet.




Veseelégtelenség, vese betegség, alacsony szivritmus vagy bélelzáródás esetén kerülendő a magnézium terápia.



Általánosan ajánlott mennyisége 3 és 10 mg(fél kg testsúlynál, fizikai állapottól, életkortól és a tünetek fokozatától függően.



Ha a szervezetében levő halogének eltátolitása miatt jódot fogyaszt, ne használjon magnéziumkloridot!

Ellenkező esetben a transzdermálisan használható magnéziumolaj az ajánlotr forma.




Szájon át bevitelhez magnéziumcitrát és malát formában elérhető. Ezek
meglehetősen jól felszivódnak, különösen por formában, melyhez viz
hozzáadásával beállitható a dózis. Fontos, hogy a nap folyamán többszöri
részre osszuk fel a mennyiséget, hogy egy alkalommal ne kerüljön
szervezetünkbe túl sok magnézium. Az első dózis kora reggel, a másik
késő délután célszerű, ezek egyeznek azzal az időszakkal, amikor
alacsony a magnézium szintje a szervezetben. Csak a véletlen egybeesése,
hogy a reggeli kávé és délután tea kultúra éppen az alacsony
magnéziumszint időszakában alakult ki?



A nagyon laza széklet azt jelenti, hogy a magnézium nem szivódik fel,
hanem hashajtóként hat. Amikor a magnézium kevesebb, mint 12 óra alatt
végigutazik a szervezetben, többségében kiválasztódik, mint felszivódik.
Ha azt tapasztalja, hogy változó dózis esetén sem szűnik meg a hashajtó
hatás, érdemes aminosav formára váltani, ami magnézium taurát és
glycinát, drágábbak, de jobban felszivódnak. Ha az emésztésnél van
problémája,  mint gyermeknél és idősebb felnőtteknél, vagy bárkinél,
akinek alacsony a gyomorsavszintje vagy bél dysbiosis állapota áll fenn,
érdemes a homeopátiás magnézium használata, amely szövetsó vagy sejtsó.
A Magnesia phosphorica 6X a megfelelő dózis, és a magnézium ahhoz a
sejthez kerül, ahová tartozik. Izomgörcsök esetén is használható. A Mag
phos képes megszüntetni a folyós, túl laza székletet.



Másik lehetőség a szájon át bevitelre a ion formájú, folyékony
magnéziumban, mely alacsony nátrium tartalmú. Egy teáskanál 400 mg
magnéziumot tartalmaz, és a nap folyamán több részletben kell bevinni.
Érdemes csontleves alapú levesekhez hozzáadni, hogy erőteljes ásványi
ize csökkenjen. Hozzáadhatja forrás vagy más ivóvizekhez és használhatja
főzéshez is. Mikró adagolással nagymértékben csökkenthető hashajtó
hatása és a magnézium távozása.



A magnézium pótlás másik útja a lábáztatás magnéziumszulfátos vizben,
másik nevén keserűsóban. Általánosan használva csökkenti az
izomfájdalmakat, és a magnéziumszulfát fontos segitség, amikor kén
szükséges a méregtelenitési folyamathoz. Intravénásan alkalmazva életet
ment akut aszthmarohom, szivinfarktus és terhesség idején eclampsia
esetén.  Néhány csésze keserűsó forró vizhez adása elinditja az izzadást
és méregtelenitést. Ahogyan a viz hűl, a test felszivja a
mangéziumszulfátot. A keserűsó hatása kellemes, azonban rövid. Felszivódása túl bonyolult, a szervezet nem képes asszimilálni, ezért igen gyorsan eltávozik a vizelettel.



Magnéziumklorid szintén használható fürdővizben, jóval könnyebben
asszimilálódik és metabolizálódik, ezért kevesebb szükséges belőle. A
magnézium bőrön keresztül is alkalmazható, az általánosan elnevezett magnéziumolaj formában.
Valójában nem olaj, hanem szuper telitett magnéziumklorid és viz
keverékének koncentrációja. Bőrre kenéskor olajos tapintású és csúszós.
Nagyon gyorsan felszivódik, maradványa lemosható. A transzdermális
magnézium terápiának számtalan előnye van, mert elkerüli az
emésztőrendszert, és nincs hashajtó hatása. Az intravénás adagolás során
nagy mennyiségben felszivódik, sokkal jobban tolerálja a szervezet,
mint szájon át, és 1-2 hét alatt helyreállitja a sejten belüli
koncentrációt, szemben a szájon át szedett kiegészitők több hónapos
hatásával.



HIÁNYZÓ KAPCSOLAT?

Bizonyosan állitható, hogy a legtöbb embernél előnyös hatású a
táplálkozás során megnövelt magnézium. Természetesen nincs egyetlen
olyan egyedi tápanyag, mely kizárólagos előnyökkel jár, ezért
elsődlegesen fontos a változatos étrend, teljes értékű növényekből és
állati eredetű forrásokból. Extra magnézium hozzáadása lehet a hiányzó
táplálkozási kapcsolat, ami védelmet nyújt a szivbetegségek, stroke,
depresszió, csontritkulás és számtalan más betegségek ellen. A
megelőzés, és gyógyulás folyamatában a magnézium valóban csodás szerepet
játszhat.




A MAGNÉZIUMHIÁNY HATÁSAI ÉS MELLÉKHATÁSAI



• ADD/ADHD

• Alzheimer

• Angina pectoris

• Nyugtalanság

• Arrhythmia

• Arthritis—reumás és osteoarthritis

• Asthma

• Autismus

• Auto-immun betegségek

• Cerebral palsy gyereknél magnéziumhiányos anya esetén

• Krónikus fáradtság tünet

• Elzáródásos szivleállás

• Székrekedés

• Görbült fogak, keskeny állkapocs, magnéziumhiányos anya esetén

• Fogszuvasodás

• Depresszió

• Diabetes, 1 és 2.

• Táplálkozási zavarok, bulimia és anorexia

• Fibromyalgia

• Bélrendellenességek, emésztőrendszeri fekély, Crohn, colitis

• Szivbetegség

• Magas vérnyomás

• Hypoglycemia

• Álmatlanság

• Vesekövek

• Lou Gehrig betegség

• Migrénes fejfájás

• Szivbillentyű süllyedés

• Sclerosis multiplex

• Izomgörcs, gyengeség, fáradtság

• Rövidlátás, gyermekeknél magnéziumhiányos anyag miatt

• Kövérség, különösen magas szénhidrát tartalmú táplálkozásnál

• Osteoporosis

• Parkinson

• PMS, fájdalmak és szabálytalanság

• Elsőleges légzési magas vérnyomás (PPH)

• Reynaud szindróma

• Hirtelen csecsemőhalál

• Stroke

• X szindróma

• Pajzsmirigy rendellenességek



A TEJ MAGNÉZIUM TARTALMA

Számos stressz hatása szabályozza a tejet adó állat tápanyagait és
ezzel tejének minőségét. A tömeges tartás, az elzártság, a piszok és a
természetellenes fejés mind jelentős kárositók, de a túl sűrű fejés,
több mint egyszer naponta, felhigitja a tej tápanyag tartalmát. Nagyobb a
napi tejhozam, de mennyiségében kevesebb a tápanyag.



A tej és a népszerű húsok ásványi anyag tartalma az elmúlt 60 év
során jelentősen csökkent a mindennapi ételeink kémiai összetevőiben, az
1940 és 2002 ételtáblázat összehasonlitása során. A kutatást egy
fogyasztókat tájékoztató csoport végezte Nagy Britanniában és negyedéves
kiadványukban jelentették meg. Az ásványok csökkenése a tejben azt
mutatta, hogy 60%-ban elveszett a vas, 2%-ban a kálcium, 21%-ban a
magnézium. Az 1940-es adatok alapján, a legtöbb sajtban jelentősen
csökkent a magnézium és kálcium szintje. A cheddarban 9%-kal alacsonyabb
kálcium, 38%-kal alacsonyabb magnézium és 47%-kal kevesebb vas, míg a
parmezán sajtoknál tapasztalható a legmagasabb veszteség, magnézium
szintjük 70%-kal alacsonyabb.