2015. december 4., péntek

Miért jobb a vaj?

Miért jobb a vaj?

Miért jobb a vaj?


A vaj betegséget okoz? Ellenkezőleg, a
vaj számos betegség ellen véd. Magyarországon ez egyik legjobb minőségű
vaj, az ir Kerrygold (nem dolgozom a tejiparnak) 200 gramm 600-700 Ft (3.000-3.500 Ft/kg), Németországban akciósan 250 gramm 0,99 Euró (1.240 Ft/kg). Normál ára 1,70 (2.200 Ft/kg)
Amikor a mezőgazdasági nagyvállalkozók és
nagy farm tulajdonosok által összefabrikált csapatok észbe kaptak, hogy
nem tudják megváltoztatni a ételeket és a táplálkozási szokásokat,
elinditottak több mozgalmat, melynek minden pillanatában kitaláltak
valamilyen álhirt, amivel az állati eredetű, telitett zsirok rákkeltő és
szivpusztitó hatását próbálták beleverni a fejekbe. A
táplálkozásszakértők és dietetikusok is csatába álltak, hogy  a
többszörösen telitetlen margarin elnyomja az évszázadok óta fogyasztott
egészséges élelmiszereket.

Vaj és szivbetegség

Az 1900-as évek elején a szivbetegségek nagyon ritkák
voltak. 1920 és 1960 között előfordulások jelentősen emelkedett, és
egyes számú gyilkos betegséggé váltak. Ugyanebben az időszakban a
vajfogyasztás évi 7 kg-ról 1,5 kg-ra visszaesett. Nem szükséges egyetemi
diploma annak megállapitáshoz, hogy nem a vaj volt a betegségek
megtöbbszöröződésének oka. A vaj több olyan összetevőt tartalmaz, melyek
védenek a szivbetegségek ellen. Első az A-vitamin, ami a mellékvesék és
pajzsmirigy egészségéhez szükséges, mindkettő szerepet játszik a sziv
és keringési rendszer megfelelő működésében. A-vitamin hiánnyal szülő
nők gyermekeinél gyakori a sziv és keringési rendellenesség.
A vaj lecitint is tartalmaz, az összetevő segiti a
koleszterin és más zsirösszetevők megfelelő felszivódásását és
metabolizmusát.
A vaj még számos antioxidánst is tartalmaz, melyek
védelmet biztositanak a szabadgyökök érkárositó hatásai ellen. A- és
E-vitamn tartalma is erős antioxidáns szerepet tölt be. A vaj nagyon
gazdag szelén forrás. A szelén létfontosságú antioxidáns, a vajban
nagyobb mennyiségben vaj jelen gramm súlyra számitva, mint a heringben
vagy búzacsirában.



A vaj kiváló étkezési koleszterin forrás. Micsoda? A koleszterin, mint antioxidáns?

Igen, a koleszterin erőteljes antioxidáns, amely elönti a vért, ha túl
nagy mennyiségű, veszélyes szabadgyökök kerülnek a szervezetbe. Azok
rendszerint erőteljesen károsodott és avas margarinból és finomitott
növényi olajokból származnak. Kutatási eredményekből ismerjük, hogy a
vajat fogyasztó embereknél fele a kockázata a szivbetegség
kialakulásának, mint a margarinnal táplálkozóknál.

Vaj és rosszindulatú daganatok

1940-es kutatások jelezték, hogy a zsir bevitel
megnövelte a daganatos betegségek számát. Emiatt felgyorsult a vajat
elhagyók száma. A korábban szegények eledele, a margarin a mindennapos
táplálkozás részévé vált. De volt egy kis probléma a médiában megjelenő
hirekkel. Szándékosan kihagyták, hogy a kutatási eredményekben nem
telitett zsirok, hanem részlegesen hidrogénezett vagy keményitett zsirok
szerepeltek, a főleg margarinben levők, és nem a vaj. A kutatók
kijelentették és talán hittek is benne, hogy semmilyen különbség nincs a
vaj természetes telitett zsirjai és a mesterségesen keményitett
margarin és vajpótlók között.
A valóságban a vaj telitett zsirjai közül több
daganatellenes tulajdonságú. A vaj gazdag rövid és közepes láncú
zsirsavakban, melyek erősen tumorgátló hatásúak. A vaj konjugált
linolénsavat is tartalmaz, ami kiváló védelmet ad rosszindulatú
daganatok ellen.
A vaj A-vitamin és antioxidáns E-vitamin tartalma, valamint a szelén és koleszterin védenek a szivbetegségek és daganatok ellen.

Vaj és immunrendszer

A vaj A-vitamin tartalma létfontosságú az egészséges
immunrendszer számára. Rövid és közepes láncú zsirsavai szintén erősitik
az immunrendszert.

De a hidrogénezett zsirok és túlzott mennyiségben hosszú láncú
zsirsavakat tartalmazó többszörösen telitett olajok és vajpótlók
katasztrófális hatással vannak az immunrendszerre.

Vaj és arthritisz

A Wulzen vagy merevség-gátló faktor különleges vaj
összetevő. A holland Wulzen kutató fedezte fel, hogy a vaj védelmet
nyújt az ízületek meszesedése – degenerativ arthritisz – és az artériák
keményedése, a tobozmirigy meszedése és a hályogok kialakulása ellen. A
pasztőrizálás sajnos kárositja ezt a fontos tulajdonságát. A
pasztőrizált vagy zsirmentes tejjel táplált borjúk izomzata és
csontozata megkeményedett. Állapotuk helyreállt, amikor táplálékukhoz
nyers zsiros teljet adtak.

Jó hir, hogy a pasztőrizálás ugyan sok összetevőt elpusztit, de két
különleges vajban megtalálható a faktor. Egy új-zélandi változatban és
az ir Kerrygold vajban.

Vaj és osteoporosis

A vaj A- és D-vitaminjai fontosak a megfelelő kálcium
felszivódáshoz, ami az erős csontokhoz és fogakhoz szükséges. A
csontritkulás erősen növekvő száma, főleg a jelentős tejfogyasztó
nemzeteket érinti (Skandináv országok, Új-Zéland), mert a reklámok
hatására az emberek többsége a zsirmentes tejet fogyasztja. A vaj
védelmet ad a fogszuvasodás ellen is.

Vaj és pajzsmirigy

A vaj, magas felszivódó formában, kiváló jódforrás. A
vajfogyasztás megvéd a gólyva kialakulásától ott, ahol a tengeri
élelmiszerek fogyasztása nem lehetséges. A vaj A-vitaminja fontos a
megfelelő pajzsmirigy működéshez.

Vaj és emésztőrendszer egészsége

A tejzsir glycospingolipideket tartalmaz, ami a
zsirsavak speciális formája. Védelmet nyújtanak az emésztőrendszer
gyulladásai ellen, különösen kicsi gyermekek és idősek esetén. A
zsirmentes tejet fogyasztó gyerekeknél 3-5-ször magasabb a hasmenés
aránya, mint a nyers tejet ivóknál. A vajzsir egészségesen tartja a
bélfalat, és védelmet nyújt a béldaganatok ellen. A rövid és közepes
láncú zsirsavak erősen gombaölő hatásúak. A vajzsir fontos szerepet
nyújt a candida gombák kezelésében is.

Vaj és súlynövekedés

A vajtól keletkező súlynövekedés téves gondolkodás. A
rövid és közepes láncú zsirsavak nem a zsirszövetekben tárolodnak,
hanem gyors energiát biztositanak. Az emberi szövetekben levő zsir,
főleg hosszúláncú zsirsavakból állnak, melyek oliva olajból és
többszörösen telitetlen olajokból, valamint finomitott szénhidrátokból
származnak. A vaj gazdag tápanyagokban, ezért fogyasztásakor örömöt
érzünk.
Lehetséges, hogy a margarin és más vajpótlók fogyasztásától is hasonló vágyat érezni?

Vaj, növekedés és fejlődés

A vaj számos összetevője optimális a gyermekek
növekedéséhez. Főleg A-vitamin tartalma. A nem elégséges mennyiségű
A-vitamin eredménye keskeny arc és csont struktúra, alacsony szájpadlás
és összetömörült fogak, vakság, csontfejlődési probléma és más fejlődési
rendellenességek. Az A-vitamin a szexuális tulajdonságokban is fontos
szerepet tölt be. A vaj helyettesitőket kapó borjak betegek lettek és
elpusztultak a felnőtt kor elésére előtt.



Az X faktort Dr. Price fedezte fel. Csak a gyorsan növő, friss füvet
legelő tehenek tejzsirjában van jelen. A tejzsirban található
koleszterin fontos az agy és idegrendszer fejlődésében. Az anyatejban
magas a koleszterin, és a kalória több, mint 50%-a tejzsir.

Margarin

Ma már nem titok, hogy a piritósokon keresztül terjedő margarinnak köszönhető
a rosszindulatú daganatok és szivbetegségek rakéta sebességgel
terjedése. Mégis az ipari gyártók által fizetett dietetikusok és
táplálkozás szakértők a mai napig próbálják ellehetetleniteni a vajat,
helyette az újonnan forgalomba hozott tubusos vajpótlót ajánlva. Ezek
már nem tartalmaznak hidrogénezett zsirokat, helyette magasan
feldolgozott, avas növényi olajokból, szója protein izolátumokból és
töménytelen ételadalékokból állnak.
Kinek érdeke a vaj elleni propaganda? A lista hosszú,
ortodox gyógyitás, gyógyszergyártók, kórházak, élelmiszergyártók. A
nagy gyártók vannak a legelőnyösebb helyzetben, mert olcsón jutnak
kukoricához, gyapjúhoz és szójababhoz, melyek tele vannak növényvédő és
gyomirtó szerek maradványaival.

Vaj és családi gazdaságok

Számos családi gazdaságban elérhető a nyers, pasztőrizálatlan tej és tejtermék.



A Budapesten látható utánfutók és a piacon levő hatalmas tartályok
felirata friss tej. A friss tej, mindig pasztőrizált és valószinüleg
homogenizált is, vagyis egészségügyi előnyök helyett inkább hátrányokat
okoz.
Mi évek óta ir Kerrygold sómentes vajat fogyasztunk.
Sajnos pasztőrizált, de tartalmazza a csontok növekedéséhez szükséges X
vagy Wulzen-faktort.