2012. május 2., szerda

Természetes napvédő olajok | jomtom.hu

Természetes napvédő olajok | jomtom.hu

TERMÉSZETES NAPVÉDŐ OLAJOK


Egyik vásárlónk, akinek újszülött gyermeke van, ihletet és ötletet adott.
Talán Önök közül is megfogadják néhányan. Igen kellemetlen a bőrrák, de a napkészítményekben levő vegyi koktélok sem kevésbé veszélyesek.
Mi nem riogatjuk Önt. Csak mondjuk a magunkét.


A napvédőkrémek iránti kutatás a 19. században kezdődött, mert az emberek már kevésbé mertek az elődeiknél többet tartózkodni a napfényben.


ORGANIKUS NAPVÉDŐ KRÉM RECEPT


Elektromos mixer
Kettősfalú tál
70 ml szezámolaj
40 ml kókuszolaj
1 evőkanál búzacsira olaj
50 ml méhviasz
120 ml desztillált víz
2 evőkanál cinkoxid

Helyezze a duplafalú tálat közepesen meleg sűtőbe. Keverje össze a szezám és kókusz olajat, valamit a méhviaszt a tálban és melegítse közepes hőmérsékletűre. Zárja el a fűtést és adja hozzá a desztillált vizet. Keverje a mixerrel, amíg az összetevők finoman krémessé válnak. Adja hozzá a cinkoxidot és búzacsira olajat.

Öntse a krémet üvegbe és hagyja összeállni.

A cinkoxid - sokan mérgezőnek ismerik - teljesen biztonságos, nem szívja fel a bőre.


Rövid áttekintés a napvédő krémekről


Ha a Nap természetes sugarai olyan veszélyesek, hogyan védekeztek régebben?
Az ősi egyiptomiak a sivatagi erős napsugárzás ellen hatásosan védték bőrüket.

Az 1920-as években indult el világhódítő útjára a barnító mozgalom, melyet a divattervező Coco Chanel kreált. Évekkel később kezdődött a napvédő termékek gyártása, mely hatalmas üzletággá vált. A kutatók elkezdték vizsgálni a különböző összetevőket és szintetikus formulákat, hogy megtalálják a választ a leghatásosabb védelemre. A tapasztalokat annak az eljárásnak a kidolgozása követte, mellyel mérhetővé vált az egyes termékek ultraviola sugárzás (UVR) elleni védelme.
A mértékegységet ma SPF (magyarul napvédő faktor) néven ismerjük.
Az utóbbi években azonban a veszélyes kémiai anyagok emberi bőrön mért hosszútávú hatásai váltak a bőrrák, ismert néven melanoma egyik okozójává.

Ugyanakkor azt is megállapiították, hogy a legtöbb napvédő szerben a megfelelő UV sugárzás elleni védelem hiánya szintén bőrrákot okoz.

A kutatók folyamatos erőfeszítésekkel próbálnak biztonságosabb UVR elleni védelmet fejleszteni, melynek során az ősi papirusz és sírfeliratokat is vizsgálják. Ehhez fordításokat is felhasználnak. Azt a fontos tényt próbálják megfejteni, hogyan védték bőrüket az ősi egyiptomiak a veszélyes napsugárzás ellen.
A kutatások arra is kiterjednek, milyen módon biztosították az olajok a természetes napvédelmet. Nézzük meg mi is közelebbről ezeket a természetes olajokat és győzödjünk meg, mi teszi hatékonnyá őket az UVR ellen.



After Sun recept (napozás utáni krém)

A recept nem védi bőrét a napsugarak ellen, azonban napozás után táplálja és kondinionálja, azonnal minimálisra csökkenti a kellemetlen tüneteket és a hosszútávú bőrkárosodást.

A rózsaolaj az intenzív napozás utáni hidraltálásra kiváló. segít a bőr természetes elasztikusságát javítani. A jojoba olajat nagyon könnyen elszívja a bőr és puha, finom, sima alapot képez a make-up-hoz.

Hozzávalók
50ml jojoba oil
7 csepp tiszta rózsa illóolaj (akinek van)
3 csepp tömjén illóolaj
5 ml búzacsira olaj

Rázza össze az összetevőket egy színes üvegben.
Pici mennyiséget alkalmazzon, és finoman masszírozza a bőrébe.


Olajok, melyek természetes védelmet biztosítanak a

Nap ultraviola sugárzása ellen

A kutatások során azt tapasztalták, hogy nagyszámú olaj képes biztosítani az UVR elleni megfelő védelmet. Sok természettel foglalkozó szakember úgy véli, hogy ezek a természet rendszerének vagy a fenntarthatóség elvének részei.

A Nap biztosítja a növénynek szükséges energiát, míg a növények ezt visszaadják olaj, élelem, üzemanyag vagy más fontos anyag formájában úgy, hogy az élő organizmusok képesek legyenek az(oka)t hasznosítani.

A régmúlt idő embereinek ezeken az olajokon kívül semmilyen más forrásuk nem volt a napsugárzás elleni védelemre.

Makadámia olaj

A makadámiát "királyok diója" néven ismerték. Olajáról tudjuk, hogy tulajdonságai majdnem egyeznek a sebummal. A sebumot a sebum mirigy állítja elő, hogy védje a kiszáradástól, és vízállóvá tegye a bőrt és a hajszálakat. Figyelje meg, hogy a víz nem képes a bőr pórusain áthatolni, még akkor sem, ha vizesek vagyunk. Tesztek során megállapították, hogy a makadámia olajat kívülről alkalmazva a bőr nagyarányban elszívja, és így biztosítja a védelmet a leégés ellen.
Napvédő krém összetevőként SPF 6 értékű.
Kendermag olaj
Az olajat a kendermagból vonják ki, melyről azt mondják, hogy nagyon hasonlít a test természetes lipidjeihez. A lipidek molekuláris összetevők, fontos szerepük van a sejtek növekedésében magas széndixoxid és hidrogéntartalmuk miatt. A lipidek nehezen keverednek a vízzel, mivel tulajdonságuk inkább a zsírokhoz kapcsolódnak.
Napvédőként könnyen felszívódnak a bőrben, melyet esszenciális zsírokkal, esszenciális aminosavakkal és más tápanyagokkal táplálnak.
Ezekre, mint fő protein összetevőkre, a bőr, fogak, körmök és haj megfelelő keratin kifejlődése miatt van szükség. A kendermag olaj SPF értéke 6.
Jojoba olaj
Pontosabban leírva nem is olaj, hanem folyékony viasz. A makadámia olajjal egyezően tulajdonságai hasonlóak a bőr természetes olajával, a sebummal.
Napkrém összetevőként a bőr természetes testápolója, és myristsav (zsírsav, mely a növényi olajokban természetes formában van jelen) összetevőjével gyógyít és gyulladást gátol. Az olaj SPF értéke 4.

Szezámmag olaj
A szezámmag olaj
20% proteint és 50% lipidet, mely tocopherol (E-vitamin), tartalmaz. A tocopherol stabil antioxidáns mechanizmust biztosít, eltünteti a szabadgyököket.
Az UVR sugarakról azt mondják, hogy képesek aktíválni a bőrsejtekben a szabadgyökök kibocsájtását. A stabil karakterisztika azt jelenti, hogy nem bomlik le könnyen a Nap UVR sugárzása következtében vagy tárolás közben.
Napkrém összetevőként SPF 4 értékű.
Szőlőmag olaj
Gazdag oligometrikus proanthrocyanidinekben, vagy OPC-ben. Ezek hasonlóak, mint a szezámmag olaj összetevői. "Levadásszák" az öregedést okozó szabadgyököket, azzal a céllal, hogy azok eltávozzanak a testből. Tanulmányok mutatják, hogy a szőlőmag olajában levő OPC hússzor hatásosabb antioxidánsként a szabadgyökök megsemmísítésében, mint a C-vitamin. Antioxidáns tulajdonságai biztosítják a sejtek öngyógyítását is, amely fontos, amikor a bőrt a napsugár UV sugarai érik.
Napkrém összetevőkben SPF 4 értékű.
Avokádó olaj
A gyümölcsöt magas tápérték tartalma miatt már az asztékok is becsben tartották.
Az avokádó olaj gazdag A, B, D és E vitaminban, zsírsavakban és lecithinben.
Igen gyorsan elszívja a bőrszövet és táplálékot biztosít a bőr hidraltálásához és regenerálja a bőr külső rétegét, az epidermist.
Az avokádó olaj napkrém összetevőkben SPF 4 értékű.
Málnamag olaj
Kiváló bőrnedvesítő és bőrhidraltáló, alfa és gamma tocopherol (E-vitamin) formában.
A málnamag olaj magas A vitamin koncentrációt és zsírsavakat tartalmaz.
Napkrém összetevőkben SPF 4 értékű.
Kókuszolaj
A trópusi országokban bőségesen használják, kókuszvajként is.
Az olajkivonatot a száraz kókuszhúsból vonják ki, szűz kókuszolajnak nevezik.
A kókuszolaj tiszta, gazdag zsírsavakban és hidraltáló összetevőkben, melyek antibakteriális, gombaellenes és fertőzésgátló tulajdonságúak.
Ideális napvédő összetevőként magasan stabil karakterisztikája, és igen hosszú eltarthatósági ideje miatt. Napvédő tulajdonsága SPF 2 értékű.
Léteznek más természetes összetevők, melyek a natúr olajokhoz hasonló gyógyító és védő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Egy természetes anyag, mely ideális napvédőszer, a shea vaj, SPF 6 értékkel.
Összetevői az afrikai kontinens karité vagy mangofolia fáiból származnak.
Figyelembe véve a kontinens napsugárzásnak kitettségét, a shea vajat széleskörben és hatásosan használják más olajak helyett a Nap sugarai elleni védelemben.

Forrás:

http://www.brighthub.com/environment/green-living/articles/71205.aspx

Kapcsolódó oldalaink:
Napvédők, 5-ből 4 veszélyes
Mikróráncok, szarkaláb
Sheavaj és használata
Napvédő krém mitosz
Bőrrák hidraltálókrémtől



FIGYELMEZTETÉS: Az információt tájékoztatás céljából fordítottam és tettem közzé.
Nem alkalmas betegség megelőzésére, diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására.
Mindig kérje orvosa, szakorvosa tanácsát és tartsa be a szakemberek előírásait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése