2012. május 20., vasárnap

Az 50 legegészségesebb étel

Az 50 legegészségesebb étel

Az 50 legegészségesebb étel

Az vagy, amit megeszel – szól a mondás, melyet az egészséges táplálkozás hívei különösen magukénak érezhetnek. Az 50 legegészségesebb és 50 legegészségtelenebb ételről nemrég könyv jelent meg Sven-David Müller német táplálkozás-tudományi szakember tollából, melyből most a jótékony ételeket mutatjuk be. 
Amaránt
50_legegeszsegesebb_amarantAz egyik legősibb kultúrnövény. Magas arányban tartalmaz esszenciális aminosavakat és rostban gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet, ezen kívül kalcium és magnézium is van benne.
Ananász

C- és e-vitaminban gazdag, emellett káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Zsírégető hatású, illetve hangulatfokozó.
Sárgabarack
Gazdag ásványi anyagokban, különösen magnéziumban és vitaminokban. Segíti a vérképződést. Védi a nyálkahártyát, javítja a látást, illetve a szív- és érrendszerre is jó hatással van.
Sörélesztő
Több mint fele aminosav. Testápoláskor is igen hasznos: pattanás, ekcéma és kiütések ellen is bevethető, de a bőrt és a hajat is ápolja.
Brokkoli
Kevés kalóriát, de annál több vitamint tartalmaz. 100 g fedezi a napi C-vitamin szükséglet felét. Karotin tartalma segít a rákmegelőzésben, a szélütés és a keringési zavarok ellen.
Földi szeder
50_legegeszsegesebb_foldi.szederFlavonid tartalma miatt erősíti az immunrendszert, védi az érfalakat, csökkenti a vérnyomást és rákmegelőző hatású.
Hajdina
Káliumban és vasban gazdag, valamint támogatja a melatonin nevű hormon termelését, mely a jó alvásért felel. Alvászavarok esetén tehát ki lehet próbálni.
Tojás
A könyv szerzője ideális fehérjeforrásnak nevezi, illetve a benne levő lecitint koleszterincsökkentő hatása miatt tartja egészségesnek.
Eper
Magas C-vitamin tartalmú, antibakteriális hatású, folsav és vas tartalma miatt segíti a sejtek megújulását és a rákmegelőzésben is hasznos.
Füge
Aszalva és frissen is jótékonyan hat. Kiváló a sav-bázis egyensúly helyrebillentéséhez, semlegesíti a gyomorsavat, ami a túlzott gyomorsav termeléssel összefüggő betegségek esetén a szükséges diéta egyik fontos elemévé teheti.
Grapefruit
Főként fogyókúrázók kedvelik, hiszen kalóriagyilkosnak is nevezik. Vízhajtó, salaktalanító, serkenti a vörösvérsejtek képződését. Egy közepes grapefruit fedezi a napi C-vitamin adagunkat, és a-vitamin adagunk harmadát.
Káposzta
A tejet nélkülözni kényszerülő emberek számára ideális fehérjeforrás, mely magas kalóriatartalommal is bír. Csontritkulás ellen is ideális megelőzésképpen. Köménymaggal könnyebben is emészthető.
Zab
Betegek diétás étrendjébe hól illeszthető, mert nem terheli a szervezetet és sok energiát szolgáltat. Rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.
Quargel vagy harzi sajt
30%-a fehérje és csak 0,5 %-a zsír. Diéták és különféle kalóriacsökkentett táplálkozásban ideális. Magas kalciumtartalma miatt erősíti a csontokat.
Mogyoró
Csökkenti a koleszterinszintet, 60 %-a telítetlen zsír és 16 %-a fehérje. Magas kalóriatartalma miatt napi maximum egy marékkal fogyasszuk.
Áfonya
Rostban gazdag, a szájban lévő gyulladást csökkenti, de gyomor- és bélproblémákra is kiváló, valamint felfázás ellen is hatékony. Vérfrissítő, méregtelenítő.
Málna
50_legegeszsegesebb_malnaÁsványi anyagokban gazdag (magnézium, kalcium, kálium), védi a szemben található apró ereket. Jó gyulladáscsökkentő, illetve a hajat és a körmöket erősebbé varázsolja.
Köles
Számos pozitív hatása közül kiemelendő magas kovasavtartalma, mely látványosan képes megszépíteni a bőrt, a hajat és körmöt, fluortartalma a fogzománcot védi. Lúgos kémhatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Gluténmentes, emiatt kisbabák és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Magyarország tortája is ebből készült idén.
Gyömbér
Szabályozza a gyomor- és epesav termelést, utazási betegség ellen is jó, gyulladáscsökkentő, védi az ereket és az idegeket.
Ribizli
Nemcsak magas C-vitaminban, hanem a rák megelőzésben, koleszterin csökkentésben és magas vérnyomás ellen is jól hasznosítható.
Kaktuszfüge
Magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma miatt került a listára. Védi a prosztatát.
Kamut
50_legegeszsegesebb_kamutVajhoz hasonló ízű ősi gabonafajta. Csökkenti a koleszterin szintet, és a vérnyomás, illetve székrekedés ellen is beválik. A gluténérzékeny emberek 70 százaléka a kamutot minden gond nélkül képesek beépíteni az étrendbe.
Répa
100 grammja 11 gramm béta-karotint tartalmaz, amivel rekorder. Regenerálja a szemidegeket, az agyi idegeket és a nyálkahártyát, de székrekedés ellen és is kiváló.
Csicseriborsó
Telít, emiatt diétásoknak ideális. A fehérjében gazdag borsószemek védik a bélflórát és a vércukor szintet is egyenletesen emelik. Nem szabad túl sokat enni belőle, mert szédülést, hányingert okozhat.
Teljes kiőrlésű kenyér 100 g
Háromszor több rostot tartalmaz, mint ugyanennyi fehér kenyér. Káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet és hosszútávon jóllakottság érzését kelti.
Fokhagyma
Antibakteriális, mely a vírusokat és az élősködőket is elűzi. Herpesz és bőrgomba ellen is érdemes kipróbálni. Ezen kívül immunerősítő, csökkenti a vérnyomást és állítólag a rákos sejteket terjedését képes meggátolni.
Tök
Magas káliumtartalma a veséknek és a kiválasztásnak kedvez. A szem, az anyagcsere és a nyálkahártya számára kedvező tulajdonságokkal bír. Olaját a legértékesebbek között tartják számon, mivel a d-vitamin, valamint különféle hormonok termelődésében játszik pozitív szerepet.
Lazac
Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely által frissen tartja az agyat, ami az alzheimer-kór megelőzősét segíti elő.
Lenmag
A belőle készült olaj csökkenti a koleszterin szintet, védi a nyálkhahártyát és a belek falát. Naponta egy-két kanállal fogyaszthatjuk joghurtba vagy müzlibe keverve.
Lencse
Magas fehérjetartalmú, cink, kálium, magnézium és a foszfor a fő erénye. Támogatja az izomműködést és az immunrendszert.
Makadámia dió
82 százaléka telítetlen zsírsav, mely a koleszterin csökkentést segíti. Ásványi anya tartalma a szív- és érrendszert erősíti, vitaminjai a sejtmegújulásban járnak közben. Magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó.
Mandula
50_legegeszsegesebb_mandulaNagyon magas fehérjeforrás, mely támogatja az agyi funkciókat és csökkenti a koleszterint. Javítja a vérkeringést.
Mangosztán
Nálunk még alig ismert egzotikus gyümölcs, mely egy alma méretű ringló szilvára emlékeztet. Antibiotikus és immunrendszer erősítő hatása kiemelkedő.
Papaya
Túlsúly, magas vérnyomás, érszűkület, túlavasodás, allergia, székrekedés, fertőzések, herpesz, rossz bélflóra és szívproblémák ellen használja az alternatív orvoslás. Antidepresszáns, és segíti az emésztést.
Quinoa
Köleshez hasonló mag, magas fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ideális, de a gluténérzékenyek is ehetik. 100 grammja fedezi egy felnőtt férfi vas szükségletét.
Paradió, brazil dió
Gazdag a rák megelőzésében fontos szelénben, de foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat és fehérjét is tartalmaz.
Repceolaj
Csökkenti a rossz- és emeli a jó koleszterint-szintet. Szívinfarktus és szélütés ellen véd.
Barna rizs
Zsírban oldódó vitaminokba gazdag, és miután gluténmentes, allergiások is fogyaszthatják.
Rozs
Magas rosttartalmú, esszenciális zsírsavjai (lizin, theorin, methionin) erősítik az immunrendszert.
Cékla
Magas vas- és folsav tartalmú, segíti a vérképződést. Antibakterális és magas ásványi anyag tartalma erősíti az immunrendszert.
Vörös káposzta
Magas rosttartalma lehetővé teszi a bélrendszer kitakarítását. Emellett rákmegelőző tulajdonsága is van. Nem terheli meg annyira az emésztőrendszert, ha köménnyel együtt fogyasztjuk.
Cikória
Káliumban, vasban és C-vitaminban, folsavban gazdag.
Szezámmag
Természetes vérnyomás csökkentő. Védő réteget képez a gyomor és a belek falán.
Szójabab
Mind a 20 aminosavat tartalmazza, köztük azt a nyolcat is, melyet az ember nem képes maga előállítani. Vérnyomás csökkentő és a változókori panaszok enyhítésére is kiváló.
Napraforgó mag
Telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami vérnyomás csökkentő hatással bír. Védi a szív- és érrendszert, segít a fogíny gyulladás megelőzésében.
Sztívia
A kalóriamentes cukor helyettesítőtől itt olvashatsz többet.
Paradicsom
Véd a rák ellen. A spermákat aktívabbá teszi, ezen kívül vízhajtó, csökkenti a vérnyomást. A még be nem érett zöld paradicsomot ne fogyasszuk szolanin tartalma miatt, mert rosszullétet okoz.
Aszalt szilva
50_legegeszsegesebb_aszalt.szilvaMegfelelő folyadékbevitel mellett ideális hashajtó, mely számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ezen kívül lassítja az öregedés folyamatát.
Dió
B-vitamin tartalma miatt első osztályú agy karbantartó. Ezen kívül omega-3 zsírsavat is tartalmaz, mely az érrendszerei betegségek ellen jó.
Kelkáposzta
Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Magas rosttartalma telitettség érzést nyújt, ami segít a fogyókúrában. Támogatja a szervezet méregtelenítését, valamint rákmegelőző hatása is ismert.
Indoklás
Ezek az ételek úgy kerültek kiválasztásra, hogy minél több ember számára elérhetőek és fogyaszthatóak legyenek. A tejtermékek éppen amiatt nincsenek említve (kivéve a harzi sajtot), mert a tejallergiás emberek számára nem tartoznak a legegészségesebb étel kategóriába. Hasonló okokból került be több, gluténmentes élelmiszer, hiszen a gluténérzékenyek számára komoly nehézséget jelenthet a kellően változatos étrend kialakítása.
A mézes kenyeret állítólag láz ellen is bevették régen, a mézeskalácsot a fény és a tavasz eljövendölésért készítették, és a fahéjnak mint domináns fűszernek is megvan a maga szerepe: jótékonyan hat az immunrendszerre, mert antibiotikusú.
Érdemes ezekkel az öszetevőkkel operálni, nem is kell hozzá különösen elrugaszkodni a hagyományoktól. Sütéshez a lisztnél használhatunk teljes kiőrlésű liszteket, rozslisztet vagy tönkölyliszt, cukor helyett sztíviát, süteményekhez, forralt borhoz fahéjat. A halételek is kiválóan beilleszthetők az ünnepi ételek sorába, a töltött káposzta barna rizses vagy kölesgombóccal megújítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése