2012. május 26., szombat

Bio szúnyogirtás

 Bio szúnyogirtás

Itt a tavasz, sőt sajnos az átmenet nélküli nyár. És vele a szúnyogok!


És van néhány természetes megoldás ellenük.

Ne kend magadra a kétes eredetű szuper találmányokat, és ne mérgezd a levegőt a bogár irtó szerekkel, mert amúgy is sok van a levegőben!


Csinálj magad ellenszert!!!
Muskátli
A szúnyogok ki nem állhatják a muskátli illatát. Abban az esetben tehát, ha szeretsz például nyitott ablaknál aludni és nem tudsz vagy nem akarsz szúnyoghálót felszerelni, vagy épp nyugton szeretnél üldögélni a teraszodon, helyezz el a párkányon, balkonon néhány muskátlis ládát, ez nem csupán a szúnyogokat tartja távol, de még mutatós is.
Citrusfélék

A savanykás, citrusos aromákat a szúnyogok szintén nem szeretik:
elriasztja őket gyakorlatilag minden, ami ilyen illatot áraszt.
Hatékony módszer, ha citrusos illóolajokat párologtatsz a lakásban. Ha ennél tartósabb megoldást keresel, szerezz be néhány tő citronellát és helyezd el az ablakban vagy az erkélyen: a növény leveleinek intenzív citromillata elűzi a vérszívókat.
Szegfűszeg
A szúnyogok irtóznak a szegfűszeg karakteres illatától is. A védekezéshez használhatsz szegfűszegolajat, de akár egész vagy őrölt szegfűszeget is. Utóbbit csomagold aromatasakokba vagy egyszerű gézbe, és helyezz el a csomagocskákból egyet-kettőt minden helyiségben.
Fűszerkert
A fűszerkert kiváló "kettő az egyben" megoldás, hiszen nem csupán a sütés-főzéshez állnak rendelkezésedre mindig friss fűszerek, de a szúnyogokat is távol tartja. A vérszívók különösen utálják ugyanis a
rozmaring, a bazsalikom, a menta, a citromfű, az oregánó és a babér illatát.
Teafaolaj
A teafaolaj az egyik legsokoldalúbb természetes gyógyhatású kivonat, mely alkalmazható többek között gyulladások, fertőzések és fájdalom enyhítésére, az immunrendszer erősítésére, fertőtlenítésre, mindemellett pedig még a szúnyogok ellen is beválik. A vérszívók elriasztásához cseppents belőle az aromamécsesbe, párologtatóba, vagy ha ilyened épp nincs, az ágyneműre! Abban az esetben pedig, ha már megcsípett a szúnyog, dörzsöld be a csípést a teafaolajjal: enyhíti a viszketést és gyorsítja a gyógyulást.
B1-vitamin
Ha nem csupán otthon szeretnéd megóvni magad a szúnyogok támadásaitól, hanem "magaddal vinnéd" a védelmet mindenhová, a szúnyogszezon idején szedj naponta egy B1-vitamin-tablettát: ennek hatására a bőröd olyan emberi orral nem érzékelhető szagot fog kibocsátani, mely a szúnyogok számára taszító.
Vaníliaolaj
A szúnyog az egyetlen olyan rovar, amelyik utálja a vaníliát. A védekezéshez masszírozz a "parfümpontokba" tehát a füled mögé, a könyök és térdhajlatba, a csuklód belső oldalába és a dekoltázsodba néhány csepp natúr vaníliaolajat! (Lehetőleg bioboltból szerezd be, az utánzat nem jó!)
Krém és spray
Bőrre kenhető, vegyszermentes szúnyogriasztó krémet vagy spray-t magad is készíthetsz. Íme, két könnyen kivitelezhető recept:
a.. Szúnyogriasztó krém
Hozzávalók: mandulaolaj, citronellaolaj, natúr aloe vera gél 1 evőkanál aloe vera gélhez adj 2 evőkanál mandulaolajat és 25 csepp citronellaolajat! Keverd össze alaposan! Hagyd állni néhány percig, majd masszírozd be a bőrödbe!
a.. Szúnyogriasztó spray
Hozzávalók: citromolaj, levendulaolaj, szója- vagy mandulaolaj
Egy szórófejes flakonba engedj vizet, majd adj hozzá decinként 5 csepp citromolajat, 10 csepp levendulaolajat és 2 evőkanál mandula- vagy szójaolajat! Rázd össze, majd spricceld a testedre, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a szemedbe!
Szép szúnyogmentes nyarat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése