2012. február 29., szerda

Csalán

Csalán

Csalán (Utrica dioica)

Termőhely: úton - útfélen, árterek, patakok, tápanyagban gazdag vizes talajok.

Felhasználás: A hajtás, a levél, ill. a gyökér frissen fogyasztva, vagy forrázatként, főtt ételként használatos. Szárítottan főzet, ill. tinktúra készítéséhez alkalmas.

íze: aromás: 10, fanyar: 7, savanyú: 3

Energetika: éget, hevít, szárít; szél+, tűz+, víz-

Általános hatása: hevítő vértisztító, vérképzést serkentő, vízhajtó, emésztő energiát fokozó (méregtelenítő), serkentő, pangást, bélrenyheséget szüntető.



Lelki hatása: a bátorságot, küzdőképességet életerőt, akaratot fokozza. A belőle készült ing, de a növény önmagában is misztikus védelmet , erőt biztosít az ártó, rontó hatások leküzdésére. Az érzelmi terhektől, nyomasztottságtól, tehetetlenségtől egy csapásra megszabadít, ellenben túlzott fogyasztása a feszültségre, indulatra, dühöngésre való hajlam megnyilvánulását segíti elő, ezért aki erre hajlamos, fokozott elővigyázatossággal fogyassza.

Részletes jellemzés :

A csalánban rejlő szellemiség, gyógyító erő egy leláncolt titánhoz hasonlatos, akivel ha valamilyen kapcsolatba kerülünk, nyomban felszabadul és kifejti ránk, vagy bennünk hatását.

Ez a kép megvilágítja számunkra, hogy e növény használata mikor és milyen mértékben üdvös a számunkra.

A csalán elsősorban a vizes alkatúak, vagy a pillanatnyi víztúlsúlyban szenvedők gyógyszere. Serkentő, mozdító, ostorcsapásszerű hatása már egyszerű bőrkontaktus esetén is érzékelhető. A pajzsmirigy alulműködésében, - fázékonyságban, passzivitásban, tompaságban, hízékonyságban, gyengült védekezőképességben - szenvedőknek forrázata kúraszerűen alkalmazva ( 3x1 csésze/hét, 2 héten keresztül ) igen hatékony.

Hasonlóan hatásos vashiányos vérszegénységben. Tavasszal, a friss hajtásokból készült forrázat, ill. főzelék fogyasztása ugyancsak ajánlott e probléma esetén, mivel hevítő, vértisztító hatással bír.

Magas vitamintartalma miatt skorbut kezelésére, ill. megelőzésére is alkalmas.

A kínzó reuma, köszvény esetén nem csak forrázatának fogyasztása, hanem a fájdalmas testrész friss növénnyel történő megcsapkodása is kiváló eredményt hoz a bátraknak.

A tompa, nehézkes, huruttal (gyomor-, bélhurut) együtt járó állapot felszámolásában segít.

Az emésztés fokozását, ezzel együtt a méregtelenítést a májműködés serkentésével éri el. A szervezetben található lerakódásokat, kóros burjánzásokat jó titánhoz méltóan ellenségként felismeri és felszámolja. Az előrehaladott rákos betegség esetén csak nagy óvatossággal használható, mivel képes a beteg szervet teljes egészében „felégetni”. Az epetermelést fokozza, ezáltal az epét fiatalítja.

Vízhajtó hatását a vese melegítésén túl a pangó nyálkák mozgatásával és - a fanyar íz révén - kipréselésével éri el. Ez a tulajdonsága előnyös a nedves asztma, vagyis a „hideg hurut” kezelésénél, főleg ha gyökerét borban mézzel megfőzzük, és azt rendszeresen fogyasztjuk. Ciszták kezelésénél növénykeverékek összetevőjeként hatásos.

A terhes nőknek kis mennyiségben ajánlott erősítő, de túlzásban, ill. görcsre való hajlam esetén a vetélést elősegítő hatása miatt ellenjavallt. Szoptatós anyáknak tejszaporításra alkalmas.

Tinktúrája bedörzsölő szerként reumás panaszokra, valamint hajnövekedés serkentésére kiváló.

Nyálka besűrűsödést, szöveti burjánzást felszámoló hatása a kismedence területén nőknél és férfiaknál is megmutatkozik. A prosztata pangásos, megnagyobbodással együtt járó betegségeinek kezelésében, krónikus gyulladásánál eredményesen alkalmazható, akut gyulladásánál viszont ellenjavallt.

A könnyen meghűlő női kismedencét érezhetően melegíti.

Az átalakítást, emésztést, serkentő gyógynövények hatását kifejezetten fokozza, ezért keverékekben történő alkalmazása elővigyázatosságot igényel.

Túlzásban: külső - belső vérzésre, vetélésre hajlamosít. Hosszan tartó használata vérfogyottságot, gyulladást, égő érzeteket, szélsőséges esetben vetélést okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése