2010. október 2., szombat

Tudásszomj, vízivásról

Tudásszomj

2006/05/28
.. bármilyen meglepően is hangzik, nagyon sok ember vizet úgyszólván sohasem
iszik, vagy csak kis mennyiségben. Az érdekeltek túlnyomó többsége ezt még fel
sem ismeri. Szervezetünk alkalmazkodó képessége miatt ezt a szomjazó – bár
nem így észlelt – állapotot évekig fenn lehet tartani. A sejtek szintjén így
megjelenő mozgékony víz hiánya a legkülönbözőbb formában jelentkezik, amit
rendszerint mint betegséget tartanak nyilván. Nem túlzás azt állítani, hogy az
orvosok által kezelt betegségek számottevő része csupán sejtjeink alapvető
szomjának a kifejezése1. Ezt a szomjat csak ivóvízzel lehet kielégíteni. Sok vizet
tartalmazó élelemmel vagy italokkal nem.


Ideje lenne felülvizsgálni a víz szerepét, egészségünk megőrzésében. A ma
általánosan elfogadott kép egy elavult tudományos szemléletben gyökerezik, ami
szerint a víz csak egy H2O képletű molekuláknak az összessége. A legtöbb
szakember számára a tojáshéjban, a csontokban lévő kalcium, az élő
szervezetekbe beépült kalcium mint vegyi elem azonos a vízben oldott
kalciummal, ami a vízkövet képezi. Hasonló eszmefuttatás alapján nem tesznek
különbséget a tejben, borban, gyümölcslében, üdítő italokban lévő víz és az
esőben, forrásokban vagy a városi vízben lévő „víz” között sem. Testünk
vízszükségletének a felbecsülésénél összeadják a táplálékkal felvett vizet a
megivott víz mennyiségével. Ez legalább annyira hibás, mintha egy kisdiák
számtanórán körtét akarna almával összeadni. Annak ellenére, hogy a
gyümölcslevek, a bor, a tej, a cukros, édesített üdítő italok, a kávé és a teák
majdnem teljesen vízből vannak, a bennük lévő H2O nem ivóvíz. Szervezetünk
táplálékként dolgozza fel. A különböző italokban lévő víz az ivóvizet nem
helyettesítheti.
Igyunk meg minden nap legalább másfél, de inkább két liter vizet (testtömegünk
harmincad részét), de lehetőleg ne evés közben: fél órával az evés előtt és után,
valamint napközben bármikor. Helyettesítsük az üdítő italokat tiszta vízzel. A
kedvező hatás néha már néhány órán, de két napon belül feltétlenül jelentkezik.
Olyan személyeknél, akik már évek óta nagyon kevés vizet isznak, a hatás igen
szemléletes lesz. Ritka az a személy, akinél a vízkúra hatástalan marad. A 2 – 3
hetes vízkúra után a vízfogyasztást kb. napi 1,5 literre le lehet csökkenteni. A
megfelelő mennyiségű víz ivása nem egyetemes gyógyszer, de sok betegséget
megelőz, és „kiszomjaz(ta)ott” személyeknél2 gyógyít is. A megemelt
vízfogyasztás élénkebbé teszi a szervezet elektrolit forgalmát, ügyelni kell tehát a
megfelelő mennyiségű szerves ásványi sók bevitelére, nagyobb mennyiségű
gyümölcs és főzelékfélék fogyasztásával.
1 Érdekes elolvasni F. Batmanhelidj, „A tested vízért kiált!” című könyvét a Madala-Véda könyvkiadó gondozásában. Bár a
szerző nem ismeri a Vincent bio-elektronikát, merőben más utakon, de hasonló gyakorlati következtetésekre jut.
2 Napi másfél liter vizes folyadék (tej, gyümölcslevek, bor, sör, cukros vagy édesített üdítő italok, stb.) fogyasztása mellett, ha
nem iszunk mellette elegendő vizet, szervezetünk lassan idült szomjúsági állapotba kerül minden szomjúságérzés megjelenése
nélkül. A következmények lassan jelennek meg, de elkerülhetetlenek. Az első jelek közé tartozik az álmatlanság, idült
fáradtság, székrekedés vagy a migrén. Később jelennek meg a súlyosabb tünetek, mint az ízületi fájdalmak, magas
vérnyomás, vérkeringési -, egyensúlyi zavarok, gyomorfekély vagy szívgyengeség. Minden személy másként reagál az idült
szomjúságra. Természetesen, az említett egészségi problémáknak más okai is lehetnek. A szomj a tüneteket csak súlyosbítja.
Ennek viszont az ellenkezője is igaz: betegség esetén egy jól vezetett vízkúra sokszor igen számottevő enyhülést hoz.
®Országh József 1 / 2
Tudásszomj
2006/05/28
Amint meggyőződtünk a vízivás fontosságáról, vízfogyasztásunk jelentősen
megnő, és ekkor ideje figyelmet fordítani az ivóvíz minőségére. A helyes és
bőséges vízivás még a városi/vezetékes vízzel is igen kedvező eredményekre
vezet. Hosszútávon viszont, pontosan a megemelt vízfogyasztás miatt, tanácsos
a megivott víz minőségére jobban figyelni.
Mi az, ami a városi vizet az éltető víztől megkülönbözteti? - A túl magas ásványi
só tartalom; A „keménység”, azaz a magas vízkő tartalom; A magasabb nitrát
tartalom; Néha túl magas pH érték; A klóros fertőtlenítés, ami az elektronaktivitást
lenyomja. Ez utóbbi képezi az egészségre a legjelentősebb lehetséges veszélyt.
Klórozott, ózonnal vagy ultraibolya sugarakkal kezelt víz számottevő
mennyiségben (másfél liter naponta személyenként) való fogyasztása
hosszútávon igen komoly egészségkárosodáshoz vezethet.
Poharunkat lehetőleg ne a csapnál töltsük meg, hanem üvegkorsóból.
Legyen a családban több nyitott, széles szájú vizeskorsó, amiben a városi víz a
nappali fénynél több órát pihen. A fény hatására a klór, ártalmatlan klorid ionokra
redukálódik. 2 – 3 órás nappali pihentetés után a vizet –üvegpalackokba öntve –
a hűtőszekrényben is tárolhatjuk.
Ezzel a klór ugyan a vízből távozik, de a víz elektronaktivitása alacsony marad.
Tulajdonképpen nem annyira a klór, hanem a klór okozta alacsony
elektronaktivitás káros az egészségre; ezt tehát javítani kell. Magasabb
elektronaktivitást redukáló vegyi hatású anyagok hozzáadásával érhetünk el. A
legkézenfekvőbb ebben az irányban, a friss citromlében lévő aszkorbinsav vagy
C-vitamin. Adjunk tehát a korsóban lévő, pihent vízhez 1 – 2 kávéskanálnyi friss
citromlevet literenként, de cukor és édesítő szerek nélkül. Ezzel az egyszerű
módszerrel a klórozás káros hatását nagyrészt semlegesítettük3. Ha egy kis
összeget a házi vízkezelésre szánhatunk, igen hatásos a lakásban egy külön
csapot elhelyezni, ami csak az ivásra és főzésre szánt vizet szolgáltatja4. Ebből a
csapból más használatra vizet nem veszünk. A csap előtt egy aktívszén szűrő
távolítja el a városi vízből a klórt, valamint az esetleges más szerves szennyező
anyagokat (szénhidrogének, növényvédő-, mosó- és gyógyszer maradékok),
amelyek még a törvényileg szavatolt minőségű ivóvízben is jelen lehetnek.
3 Az így kezelt víz rH2 értéke 2 – 3 egységgel csökken a klórral kezelt vízhez képest, ami igen jelentős javulás
mérhető jele.
4 A csecsemő fürdetésére is ezt a vizet tartjuk fenn.
®Országh József 2 / 2