2017. március 31., péntek

Nyomelemek a természet kincseiben | Gyógyszer Nélkül

Nyomelemek a természet kincseiben | Gyógyszer Nélkül

Nyomelemek a természet kincseiben

A nyomelemek csak nagyon kis
mennyiségben vannak jelen az emberi szervezetben, vagyis csak nyomokban
lelhetők fel, éppen ezért is kapta ezt az elnevezést. Akármilyen kevés
is van belőlük szervezetünkben, mégis nagy szükségünk van rájuk. Az
ásványi anyagokat nevezik még makroelemeknek, míg a nyomelemek a
mikroelemek elnevezést kapták meg. A nyomelemek elsődleges feladata az,
hogy a biokémiai folyamatokat és reakciókat biztosítsák, illetve
elősegítsék az enzimek működését. Jó ha tudjuk, hogy egyes nyomelemek
milyen zöldségekben, gyümölcsökben, gyógynövényekben, fűszernövényekben
és egyéb táplálékokban találhatók meg, hiszen így tudunk magunknak egy
kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, vagyis életmódot váltani és
egészségesen táplálkozni.
Cinkforrások: tej, tojás, húsok, tengeri
hal, osztriga, tökmag, élesztő, búzacsíra, kagyló, hüvelyesek, teljes
kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rozmaring, zsálya, kömény,
fokhagyma, koriander, pitypang, fehér mályva és kamilla.
Miben található jód? A tengeri halakban,
a tojásban, a tejtermékekben, az ivóvízben, a jódozott sóban, a
rákokban, a kagylókban és a halolajokban.
Miben van kobalt? A tejtermékekben, a
tengeri halakban, a vesében, a húsokban, a petrezselyemben, a
Cayenne-borsban, a kasvirágban és a pitypangban.
Krómforrások: tengeri halak, kagyló, rák, olaj, élesztő, szárnyasok, kukorica és csalán.
Mangán a következő táplálékokban
található: borsó, sárgarépa, tojássárgája, dió, teljes kiőrlésű gabonák,
szárított gyümölcsök, bazsalikom, rozmaring, borsmenta, kömény,
fokhagyma, koriander, zsálya, oregánó, pitypang.
A molibdén forrásai: tejtermékek, gabonafélék, bab, hüvelyesek, cékla, fokhagyma, zeller és korpa.
Vastartalmú táplálékok: húsok,
szárnyasok, zöldségek, tojás, sajt, spenót, osztriga, máj, spárga,
marhahús, vese, szója, barack, gabonamagvak, gabonapelyhek, száraz
hüvelyesek, borsmenta, rozmaring, kapor, petrezselyem, koriander,
kömény, fokhagyma, oregánó, csalán, zsálya és pitypang.
Rézforrások: gabonafélék, száraz
hüvelyesek, kakaópor, olajos magvak, máj, gabonaőrlemények, borsó,
szárazbab, tengeri halak, mogyoró, búza, borsmenta, rozmaring,
fokhagyma, koriander, zsálya és kapor.
A legtöbb szelén ezekben a táplálékokban
található: zabkorpa, búzacsíra, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom,
brokkoli, tonhal, sovány húsok, tojás, hüvelyesek, brazil dió, teljes
kiőrlésű gabonák és koriander.
Aki teheti, mindenképpen termesszen a
kertjében legalább néhány fűszer- és gyógynövényt, mert nagyon jó
szolgálatot tehetnek. Nemcsak a betegségek orvoslásában, hanem az
egészségmegőrzésben is kitüntetett szerepet játszanak.