2015. április 7., kedd

A kvász

Szakácskönyv/Italok/Italkülönlegesség – Wikikönyvek





A kvász

(KBAC)


A kvasz a keleti-szláv népek tradicionális itala. Első említése
989-ben történik, Vlagyimir kijevi fejedelem krónikájában. A kvasz
alapját a különböző gabonamagvak erjesztésével készített ital képezi. A
keleti-szláv népek napi italként fogyasztották évszázadokon át.


A kvasz élettani hatása hasonló a különböző kefirek vagy a kumisz
élettani hatásához. Jótékonyan hat az emésztésre. Összetétele révén
fogyasztását kifejezetten ajánlják sportolóknak, mert az ital több, mint
tízféle élettanilag fontos aminosavat tartalmaz. Rendszeres
fogyasztásával számos mikroelem kerül a szervezetbe, és függetlenül
attól, hogy az ital vitamintartalma első ránézésre nem tűnik túl
magasnak, a folyamatos fogyasztás révén érezhető hatást fejt ki a
szervezetre. Az évszázados tapasztalat bizonyította a kvasz bizonyos
bakteriocid hatását, amelyet a mai orvostudomány is alátámasztott. Mivel
Magyarországon ez az ital kereskedelemben nem kapható, íme néhány
tradicionális recept a házi elkészítéséhez.

Almakvász

Hozzávalók:




  • 1,5 - 2 kg alma,
  • 3/4 pohár mazsola,
  • 4 pohár cukor,
  • 2-3 dkg élesztő,
  • 10 l langyosra hűtött, forralt víz.
Kvászt korai édes almából szokták készíteni. A megmosott almát
vékonyan felszeleteljük, belerakjuk nagy üveg-, vagy cserépedénybe,
hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, valamint a kevés cukorral összemorzsolt
élesztőt. Az edényt 1-2 órán meleg helyen tartjuk, majd a kvászt gézen
átszűrjük, üvegekbe töltjük. Szobahőmérsékleten tartjuk, 3-4 nap múlva
kész.



Házi kenyérkvasz

Hozzávalók:


  • 50 dkg rozs kétszersült,
  • 4 dkg élesztő,
  • 20 dkg cukor,
  • 5 dkg mazsola,
  • friss menta,
  • 3-4 fekete ribizli levél,
  • 4 liter víz.
A kenyeret darabokra vágjuk, és sütőben sötétbarnára pirítjuk. A
kétszersültet leforrázzuk, és meleg helyen 3-4 óráig érleljük. Utána az
így képződött cefrét ruhán átszűrjük, teszünk bele cukrot, egy pohár
cefrében feloldott élesztőt, mentát, fekete ribizli levelét, és az
edényt lefedve hagyjuk 10-12 órán keresztül érni.


Miután a cefre jól kiforrt, ismét átszűrjük tiszta ruhán, és üvegekbe
töltjük. Minden üvegbe tegyünk néhány szem mazsolát. Az üvegeket jól
zárjuk le, és tegyük a hűtőbe. 3 nap múlva kész a kvasz.


Tanács: az italnak szebb, sötétebb színt tudunk varázsolni, ha a végén az ízesítéshez használt cukrot karamellizáljuk.



Orosz kvász

Hozzávalók 4-6 főre:


  • 2 kg rozskenyér,
  • 40 dkg cukor,
  • 10 dkg élesztő,
  • 12 l víz /ebből
    • 10 l a kenyér áztatásához,
    • 2 l az élesztő feloldásához,
  • egy kevés mazsola.
Elkészítése: Kétszersültet készítünk házilag a kenyérből, a
kenyeret felszeleteljük és sütőben megszárítjuk. Összetörjük aztán apró
darabkákra, és leöntjük a forrásban lévő vízzel. Állni hagyjuk, kb. 6-8
óra múlva leszűrjük, legjobb ha este készítjük és egy éjszakán át állni
hagyjuk. A folyadék színe átlátszó, de barnás árnyalatú. Ebbe belerakjuk
a feloldott élesztőt és a cukrot. Ezután lefedjük az edényt, és kb. 12
óra múlva üvegekbe töltjük a folyadékot. Mindegyik üvegbe teszünk pár
szem mazsolát is. Az üvegeket lezárjuk, az első nap, kerek 24 órán át
meleg helyen tartjuk (dunsztban), majd hidegre tesszük. Legjobb akkor
lesz, amikor kb. négy napos már. Egy kicsit savanykás, egy kicsit
érdekes, de mindenképpen üdít, frissít, s mivel enyhén savanykás ízű,
jól oltja a szomjat.



Orosz kvasz

Hozzávalók:


  • 1 kg rozskenyér,
  • 20 dkg cukor,
  • 5 dkg élesztő,
  • 6 l víz,
  • pár szem mazsola.
A kenyeret felszeleteljük,és sütőben megszárítjuk, kétszersültet
készítünk belőle. Ezt összetörjük és forrásban lévő vízzel leöntjük. 6-8
óra múlva leszűrjük. beletesszük a feloldott élesztőt és cukrot. Az
edényt lefedjük és 12 óra elteltével a folyadékot üvegekbe töltjük.
Mindegyik üvegbe 2-3 szem mazsolát teszünk. Az üvegeket ledugaszoljuk,
az első 24 órán meleg helyen tartjuk, majd hideg helyre tesszük.
kellemes üdítő, savanykás, barnás színű italt kapunk. Legfinomabb a 4
napos ital!



Petrovszkij kvasz

(különlegesség)


Hozzávalók:


  • 1 liter kenyérkvasz,
  • 2,5 dkg torma,
  • 2 kanál méz,
  • 4-5 jégkocka.
A mézet elkeverjük a kenyérkvaszban, ehhez kicsit fel kell
melegítenünk azt. Miután a mézet teljesen elkevertük benne, belevágjuk
az előzőleg megtisztított és mosott tormagyökeret. A Kvaszt jól zárjuk
le, és hideg helyen 10-12 órán át érleljük. Az érlelési idő leteltével
ruhán leszűrjük, és jégkockával tálaljuk.