2014. november 7., péntek

Szegény ember patikája: amikor a gondviselés volt az orvos - tudasfaja.com

Szegény ember patikája: amikor a gondviselés volt az orvos - tudasfaja.com

Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a
szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is
tudtak róla.

Elmondható: a táplálkozáson keresztül a gondviselés volt az orvosuk. A mindennapi
megélhetéssel küszköve rá kényszerültek, hogy azt egyék, amit a
kiskertjükben meg tudtak termelni. Így volt ez a szegény városi lakókkal
is, csak ők a piacon szerezték be az élelmüket. Fő eledelnek számított,
különösen télen a bab, burgonya, kelkáposzta, savanyított káposzta –
Szabolcs megyében és környékén, a bablevesbe is savanyított káposztát
tettek tészta helyet, mert olcsóbb volt, és mégis tartalmassá tette a
levest. – Sőt, gyakran a savanyított káposzta helyettesítette az ételhez
járó savanyúságot (salátát) is, anélkül, hogy tudatában lettek volna, a
vastagbél normális működését segítik elő vele.

 
A magyar háztartásokban a háziasszonyok
nem spórolták ki az ételből az őrölt piros paprikát. Sőt a férfiak, még
evés közben is megpaprikázták a levesüket, s ezzel hozzájutottak a
létfontosságú C-vitaminhoz. Az őrölt piros paprika tartalmazza a legtöbb
C-vitamint.— Kitűnő étel-kiegészítőnek, immunerősítőnek számított a
tök, a sütőtök és főleg a tökmag.
A menüben gyakran szerepelt, a kukorica,
diós tészta, mákos tészta. és még lehetne sorolni. Reggelire magyar
mangalica-disznó szalonnát fogyasztottak, melyről ma már köztudott, hogy
a koleszterinszintet nem emeli, de biztosítja a napi kalória
szükségletet.
A szegény emberek nem tehették meg, hogy
a szürke hétköznapokon édességgel, nyalánksággal kényeztessék magukat,
vagy a gyermekeiket. Igaz, a fertőző betegséget okolhatóan, magas számú
volt a gyermek-elhalálozás, de a túlélők, például a férfiak magasabb
életkort értek el, mint napjainkban. Sajnos, az unokák szájából egyre
ritkábban lehet hallani: a nagyapám így, a nagyapám úgy, a nagyapámtól
hallottam…
A mai világban, amikor Magyarországon is
reneszánszát éli a gasztronómia, mégis sokan, nagyon sokan
kényszerülnek a tradicionális étkezés mellett maradni. Elmondható, hogy
az egészségmegóvás tekintetében jobban is járnak. Különösen azért, mert a
szegény családok számára a gyógyszerek megvásárlása komoly anyagi
megterhelést jelent. Az meg csak hab a tortán, hogy kevésbé vannak
kitéve azoknak a betegségeknek, amelyek azokat sújtják, akik a
finomságok, ínyencségek, vagy a gyors étkezés rabjai.
Az állatokat nem tanította senki, melyik
növény káros a szervezetükre, mégis a legtöbb állat tudja, mi árt neki,
és nem eszik meg. Azt sem tanította meg velük senki, melyek azok a
növények, amivel méregteleníteni tudják a szervezetüket, vagy
karbantarthatják a bélműködésüket, de mégis tudják, és megkeresik,
különösen a főemlősök. (Vajon, elgondolkodott bárki is azon, hogy a
szobakutyáinkat mért sújtják azok a betegségek, mint az embereket?)
Mi emberek tudjuk, legalábbis módunkban
áll megtanulni, hogyan védekezzünk a betegségek ellen, mégis kevesen
élünk vele. Ennek érdekében a következő napokban szeretnénk a szegény
emberek patikájából néhány „aranyat érő” receptet megosztani
Olvasóinkkal. Az alábbiakban ismerjünk meg néhány természetes, gyógyító
hatású növényt, melyet eleink feltételek nélkül használtak egészségük
megőrzésére, vagy eseteleges betegségek idején. A szegény ember patikája
ma is használatos – mert a természet ontja magából ezeket a
„csodaszereket”.

Mák: a csontritkulás ellensége

A mák azért szerepel az első helyen,
hogy ne kerülje el a közép vagy idősebb korúak figyelmét, hiszen, ki ne
szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen fenntartani, és az életét
meghosszabbítani. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el a magyar
étkezési kultúránkban, jóllehet kevesen ismerik annak áldásos
gyógyhatását.
A mák gazdagon tartalmaz (csontépítő),
magnéziumot, (OMEGA4) növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort,
kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az
öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi
újra építeni. Elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. Telítetlen
zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia
kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintjét, miközben fokozza a
szervezet védekező mechanizmusát. Növeli a szellemi
teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására.
Használati és tárolási javaslat: A
ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével
ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd hűtőben tároljuk. Az első
hónapokban naponta minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a
betegség súlyosságától függően) kétnaponként. Tekintsük olyan
„gyógyszernek”, amelyet egy életen át szedni lehet

Burgonya: az emésztés elősegítője

Gyógyító hatása miatt a burgonya
megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében
is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem
zsírban sütjük. Fontos tudni, hogy a zsírban sült krumplit nehezen tudja
megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben
(testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza,
sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. Az édes burgonya gyógyító
hatása ismert a cukorbetegek számára is, mert a benne lévő szénhidrát
lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori
burgonyafogyasztás egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a
gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban
főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasszuk. Valamikor a szegény
emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk
ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy
kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

Cékla: élettani fontosságú

A cékla rákmegelőző hatású, beírta magát
a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben
megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé
daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a
cékla hatékony a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumorgátló
gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást gátló méreg, hanem élettani
hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a
tönkrement légzőpermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát
szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. “Ebben kiváló
eszközt találunk – írja Seeger – a daganatsejt sejtlélegzésének
befolyásolására és normalizálására.”
A hagymán kívül a céklának van a
legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a
szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers céklalé
hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a
nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak,
és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. A cékla számos más
ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként,
jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is
található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a
cékla javítja az idegműködést és az emésztést is.

Bab: a veseműködés segítője

A bab fontosságáról se feledkezzünk meg!
Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása sokrétű.
Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt
szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj,
vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És
ez még nem minden; segíti a vérkeringést, ez által segíti a szív
működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére,
de segíti a vese működését.

Lencse: aminosavak a szervezetnek

Nem gyakran fogyasztott étel a lencse,
pedig kevés ilyen tápláló és jól emészthető zöldségünk van, mint a
lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a
szervezetünk számára fontos aminosavat, a nélkülözhetetlen esszenciális
aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani.
Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, kevésbé, vagy
egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat és az
anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot,
mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket
megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a
bélrendszer.

Vöröshagyma, fokhagyma: immunrendszer-erősítők

A mai korunk szennyezett levegője káros
hatással van a tüdőre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben
ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Annak ellenére, hogy
könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet! A vörös- és a fokhagyma
olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik
eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben
ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

Sárgarépa gyógyító hatása, szerepe az egészség megőrzésében

Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása
gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem
vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet,
savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését.

Búzacsíra gyógyító ereje

A búzacsíra jelentős élettani funkciót
tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak
köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek
megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont,
hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi.
Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy
szerepe.

Paradicsom gyógyító hatása

A paradicsomnak négy kamrája van és
piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják,
hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a
vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a
C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.

Szőlő gyógyító hatása

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk,
mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások
szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a
vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó.

Dió gyógyító hatása

A dió olyan, mint az agy, jobb és bal
félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok,
mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az
mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti.

Zeller, kelkáposzta, kínai kel gyógyító hatása

A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta
kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium
az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok
meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a
csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem
fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok
katalizátora.

Füge gyógyító hatása

A fügék tele vannak magokkal, és
párosával lógnak, míg fejlődnek. A fügék elősegítik a spermák mozgási
sebességét és növelik a mennyiségüket, ami kizárja a magtalanságot.

Olíva bogyó, oliva olaj gyógyító hatása

Az olíva bogyó segíti a petefészek
egészséges működését. Az olíva bogyó olaja omega/3 zsírsava, szinte
minden szervrészre, különösen a csontozatra, jó hatással van.

Narancs gyógyító hatása

A narancs a grapefruit és az egyéb
citrusfélék olyanok, mint a női emlőmirigyek és segítik a mell
egészségét és a nyirokmirigy csomók mellből való eltávozását.

Spenót gyógyító hatása

A spenót (sajnos a gyermekek körében
nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési
zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és
vastagbél tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen
javasolt a fogyasztása.

Retek gyógyító hatása

A magad C-vitamin tartalma miatt télen
jó szolgálatot tesz, de ízületi gyulladások, köszvény esetén is. Sőt,
csökkenti a virágpor allergia kialakulását.

A gyógyító táplálkozás tekintetében jó tudni!

Az enzimek (fermentumok) alapvető
szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek
egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek
működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is
elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai
átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag
fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.

Más:

Ha nem is étkezésre használjuk, de
érdemes megemlíteni a homoktövist. A homoktövis tea növeli szervezetünk
saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása
miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Sokan
használják meghűléses megbetegedések esetén is. E-vitamin- és
esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a
száraz, berepedezett bőrre. Továbbá véd a káros UV sugárzástól Általános
legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, és műtétek után jó
immunrendszer erősítő, a nagy C-vitamin tartalma miatt ideális téli
gyógyszer.