2012. július 25., szerda

Méregtelenítés - belső tisztításunk

Méregtelenítés - belső tisztításunk

Méregtelenítés - belső tisztításunk

A méregtelenítés nagyon sok alternatív terápia része. Kulturálisan is ismerjük, hiszen a Húsvét előtti böjt is ezt a célt szolgálja. Nap mint nap kerülnek méreganyagok a szervezetünkbe, de saját szervezetünk is termel méreganyagokat.
Ki ne tudná, hogy nagy mennyiségben minden anyag méreg, így saját anyagcserénk, mellék- és végtermékei is, melyektől szintén meg kell szabadulnunk.
Mit tesz szervezetünk, hogy megszabaduljon a káros anyagoktól?
Ha vízoldékonyak, és megfelelő állapotúak (méretűek, szerkezetűek), kiválasztja a vesén, bőrön, tüdőn keresztül.
Ha nem vízoldékonyak, előbb azzá teszi őket, esetleg módosít szerkezetükön, hogy alkalmassá tegye őket a kiválasztásra (ez főként a máj feladata).
Ha nem tud tőlük megszabadulni, lepakolja őket üreges részekbe, szöveteinkbe, ahol komoly működési zavart is okozhatnak.

Kényelmünk, lustaságunk ára
Először is ne terheljünk túlságosan káros anyagokkal a szervezetünket (pl.: távolíttassuk el amalgám fogtöméseinket,) törekedjünk bio élelmiszerek fogyasztására, igyunk tisztított vizet, és még sorolhatnánk.
Sajnos az élelmiszereinkbe kerülő tartósító, színező, ízfokozó stb. anyagokat már ki sem tudjuk szűrni, nem is beszélve a nagyüzemi állattartás során bekerülő, antibiotikumokról, hormonokról, a tengervízben felhalmozódó és a halakba kerülő nehézfémekről.
Itt is van mit tenni: nemcsak az ételekben található mellékanyagok, hanem maga az étkezés minőségi és mennyiségi összetétele is káros anyagcsere termékeket eredményezhet. Ez azonban már egyéni, és a legáltalánosabb „igazságok” sem mindig érvényesek mindenkire.
A szervezet méregtelenítési funkcióinak segítése
Ehhez naponta legalább fél liter vizet (és nem üdítőt) meg kell innunk minden 10 testtömeg kilogrammunkra. (Például egy 70kg-os embernek 3,5 liter víz elfogyasztását jelenti naponta).
A lerakódott anyagokat fel kell szabadítani, melyhez megfelelő keringésre van szükség az érintett helyeken. Az „érintett helyek” pont azok a területek, amiken a keringő vérvolumen kis része folyik át alapállapotban (zsírszövet, izomszövet, porcok, csontok, bőr). Épp ezért fontos a megfelelő – nem erőltetett – testmozgás, ami fokozza a szervezet keringését, sőt átcsoportosítja azt ezen területekre is. A szauna, ami sok méregtelenítő eljárás része, szintén ezt a célt szolgálja.
Kis odafigyeléssel mindenki meg tudja valósítani az előbb felsoroltakat. Alkalmanként erősíteni lehet a méregtelenítő funkciókat a máj és a vese támogatásával.
Erre rendelkezésre állnak különböző gyógyteák, diéták, étrend-kiegészítők:
  • A vesét vízhajtó hatású növényekkel szokták támogatni, pl: csalánlevél, medveszőlő levél, cickafark, zsúrló stb.
  • A máj támogatására a máriatövis (Silmarin: MilkThistle), homoktövis készítményei, illetve az N-Acetil-Cisztein az elterjedten használatos összetevők.
  • A bőrt különböző gyógyfürdők, sós fürdők alkalmazásával támogathatjuk. További terhelést ró ránk a – bőrünket sem kímélő – klórozott víz. Szerencsére ma már kaphatók zuhanyra szerelhető klórszűrők, amivel ezt a hatást csökkenteni lehet.
A különböző méregtelenítő terápiák a fenti szerveket célozzák meg, kiegészítve azt modern eljárásokkal is (béltisztítás, elektrokémiai méregtelenítő eljárások), illetve olyan étrend-kiegészítőkkel ( spirulina alga, agyag-készítmények, kelációs készítmények), melyek a méreganyagok megkötését követően távoznak szervezetünkből.
szerző: Dr. Gulyás Tamás, forrás: vitaminsziget.com
0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése