2012. április 17., kedd

A csírákról részletesen | AntalVali.com

A csírákról részletesen | AntalVali.com

A csírákról részletesen


A csírákról részletesen
Lucerna csíra, alf-alfa csíra
A lucerna, noha magja legkisebb a hüvelyesek között, tápérték szempontjából a legelső a csírák tekintetében, mivel nagyon igényes, kényes növény, gyökerei akár 30 méterre is kiterjedhetnek a földben, hogy hozzájussanak a legmegfelelőbb ásványi anyagokhoz, és más tápanyagokhoz. Az USA-ban akár 4 dollárt is hajlandóak kifizetni fél kiló lucernacsíráért, hogy élvezhessék salátába keverve. (Mellesleg nálunk sem olcsóbb, mert 20 deka 350 Ft. 350 Ft-ért már kapsz egy zacskó jó minőségű biomagot, amiből több kilónyi csírát tudsz nevelni!)
A lucerna az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb és legtáplálóbb fajta. Ráadásul mesésen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más meg vizsgált ételét felülmúlja. Kiderült, hogy növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenállóképességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, pl. az ízületi gyulladásoktól véd.. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését, és beállítja az optimális kalcium-foszfor arányt (2:1) a szervezetben.
Amint dr. H.E. Kirschner: A természet gyógyító füvei (Nature's Healing Grasses) című kiváló könyvében írja, Frank Bower kutató kimutatta, hogy a lucernában mind a 8 esszenciális aminosav megtalálható, amely a jó emésztéshez szükséges.
A lucernamag indiai változatának (Medicago Sativa) fehérjetartalma a 39,8%-ot is elérheti, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne:
  • izoleucin 3,7%
  • leucin 7,4%
  • lizin 4,7%
  • metionin 1,3%
  • triptofán 0,7%
  • treonin és fenilalanin 4,2%
  • valin 4,4%.
A lucerna csírában megtalálható szaponin nevű vegyület az érfalakról lekaparja, és feloldja a lerakódásokat. Megelőzhető ezért vele a komoly érszűkület. Csökkenti a vércukorszintet, mert tisztítja a hasnyálmirigyet. Gyomorfekélynél azért tud segíteni, mert egy finom bevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. Ezáltal meg is védi. Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál. A benne lévő növényi hormonok miatt kiváló ösztrogén hatása van, amely például segíthet a mellrák megelőzésében. B12 vitamint tartalmaz, mely gyógyítja a vérszegénységet. Magas K-vitamin tartalma miatt megelőzi a vérrögök kialakulását. Csökkenti a fokozott havi vérzést. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely felelős a kötőszövetek rugalmasságáért. Magas a Ca-tartalma, így érdemes fogyasztani a csontritkulás megelőzésére. Oldja a lerakódott húgysavat a szervezetben. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden eddig ismert tápanyag-koncentrátumba. A fogyókúrázók egyik őrangyala, de hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és asztma, légzőszervi problémák, csont- és fogproblémák esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.
A kis növényke sokáig eláll a dobozban, ha van helye. Képes három hét múlva is megmutatni erejét, természetesen, ha hűtve és jól tároljuk. Növekednek, összekapaszkodnak, zöldülnek. Ilyenkor a több klorofiltartalom teszi még értékesebbé.
Vöröshere csíra
Párban a lucerna csírával képesek felerősíteni egymás hatékonyságát. Készült egy keverék, amely kifejezetten erre tulajdonságra épül. Miskulancia. Retek is található benne, nem véletlenül, erről majd később.
A vöröshere az összes nyomelemet tartalmazza, amire szüksége van a szervezetnek. Azért fontos, mert gond nélkül be tud épülni a szervezetbe. Elsősorban ezért javasolt ízületi és reumás bántalmak csillapítására. Táplál, erősít, tisztítja a vért. Képes ugyanúgy bevonatot képezni a gyomor- és bélfalon, mint a lucerna csíra. Görcsoldó, ez az ásványi anyagok tartalma miatt van. Gondoljunk a lábszáron jelentkező ikra görcsre, ami ez esetben Ca-hiány. Hurutos betegségnél nyálkaoldó. Termékenység fokozó magas ásványi anyag tartalma miatt. A "baba” szívesebben tapad meg a méhnyálkahártya falon ideális körülmények között. . Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál . L-borostyánkősavat tartalmaz, valamivel kevesebb mennyiségben, mint a lucerna csíra. Ami nagyon fontos, olyan elváltozásoknál, amelyek nem jó indulatú folyamatok, hatékony növény lehet! Elsősorban az enzimtartalma miatt. Itt elsősorban a kiválasztó enzimek munkája dominál. A beteg sejtek által termelt méreganyagot tudják eltávolítani a szervezetből. A rákos sejtek egyébként sem szeretik az elő növényeket. Nem tudnak vele mit kezdeni. Visszafelé táncolnak. Nem képesek szaporodni. Nem táplálékuk! A főtt élelmiszereket, de legfőképpen az állati eredetű termékeket szeretik. Érthető! Benne van az elmúlás információja, és nem az életet segíti. Továbbá nagyon jó tápláléka a ráknak a bomló élelmiszer.
A májban lévő káros zsíranyagcsere lerakódást ( zsírmáj) képes feloldani a benne lévő növényi hormonok miatt.
Repce csíra
Sajnos nagyon kevesen fogyasztják, pedig nagyon magas az omega-3 és az omega-6 olajtartalma, melyek a csírákban kiegyensúlyozzák egymás hatását. Közvetlenül hat a szív munkájára, és az érfalak rugalmasságát adja vissza. Megakadályozza a szívkoszorúerek meszesedését. Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Magas a K-, E és D-vitamin tartalma. Nagy segítségre van a bőrnek, mert a szervezetünkben lévő kollagén termelődését segíti elő. Ennek következtében változik a bőr rugalmassága. Lassúbb az öregedési folyamat. Egyensúlyban tarja a bőr vízháztartását is, tehát SZÉPÍT! Emeli a vörösvértest számot. Csökkenti a magas koleszterinszintet. Hat a lép tárolási betegségeire. Csökkenti a vörösvértestek szétesését. Sárgás színű kellemes ízű csíra.
Retek csíra
Természetes antibiotikumok közé tartozik. Fontos tudnunk, hogy hatékony vértisztító hatású. Egyik kiemelkedő hatása a hőtermelés. Ha nem teszünk hűtőbe egy doboz retek csírát, akkor egy nap után észrevesszük, hogy meleg a közepe. (leteszteltem). Ezért hűtés nélkül hamar tönkremehet. Ezt a tulajdonságát a szervezetünkben hasznunkra tudjuk fordítani.
Ízületi betegségeknél – mivel a hőtermelés által tágítja az ereket -, felgyorsítja a vérkeringést. Így az ízületek kornyékén bővebb lesz a vérellátás, és a lerakódott salakanyag gyorsabban tud távozni. Sok folyadékot kell inni hozzá. Nagyon erős a hatása. Fontos tudni, hogy retekből nem szoktunk megenni tíz-húsz fejet egyszerre. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. Végigtakarítja a szervezetet, de nem egy kis portörlő ruhácska formájában, hanem inkább egy "dózerről" beszélhetnénk.
A szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását. Mivel hőt is termel, könnyebben leválnak a lerakódások. A gyomrunkban segíti az emésztést. Gyorsítja a bélperisztaltikát. A belekben lévő élősködőket, - elsősorban bélférgeket- elpusztítja.
Azok az emberek, akiknek nagy epekövük van, ne fogyasszanak sokat belőle. El tudja az apró epeköveket hajtani, ezért ha ez epehólyagban nagy kő van és megmozdul, ez elzárhatja az epevezetéket. A kő más miatt is elmozdulhat, de ez ne a retek csíra legyen. Ha epehomok van az epehólyagban, azt eltávolítja. Nagyon szereti a retek anyagait a bélflóra. Táplálja és tisztítja.
Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert is. A vesehomokot ugyanúgy elhajtja, mint az epehomokot. Ez a nagyon apró vesekövekre is igaz.
Sok foszfort tartalmaz. A foszfor tisztítja, szépíti, fehéríti a bőrt. Lehet repcével együtt fogyasztani.
Beszéltünk a miskulancia elnevezésű keverékről. A régi időkben a salátákat, ami többféléből állt, "misungnak" nevezték. Innen ered a neve. A lucerna, vöröshere és retek csíra így egy nagyon jó tisztító keverék. Édes hármasban teszik a dolgukat.
Nem szabad a levét préselni és inni. Ha valaki mégis kipróbálná, felejthetetlen élményben lenne része. Már a torkában érezné, hogy ott tüzet raktak. Ez igaz a mustárról és a hagymáról is.
A retek csíra melegíti a testet, ezért télen, fázó emberek, elsősorban akiknek a végtagjai hidegek, érdemes csipegetni.
Gyorsan nőnek a növények a dobozban. Nyári melegben ezt jobban lehet tapasztalni. Picike, szoros talpacskáik lesznek,. Fehér, pihés. Nem kell megijedni tőle, ez az élet jele. Lehet fogyasztani.
Nem csak belsőleg, külsőleg is hatásos: a szakemberek szerint a liszttel összeturmixolt csíra jótékony hatással bír a reumás fájdalmakra, a belőle készült lábfürdő pedig enyhíti a fejben vértolulást.
Napraforgó csíra
Ki kell emelnünk a foszfor- és a kalciumtartalmát, amire a csontoknak, fogaknak is szüksége van. Kell az izomtónushoz.
Magas a vastartalma,segíti a vörösvértestképzést, réztartalma a vasfelhasználáshoz szükséges. Amikor learatjuk a napraforgó csíráját, barna a kés pengéje. Nagyon sok jódot tartalmaz. Befogja a kést. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze. Magnézium-tartalma az izom, agy tüdőszövetek működését segíti. Magas fehérjetartalma van, kb.20-25 % közötti.
Érdemes felfigyelni a nőknek a napraforgó csírára, mert sok benne a niancin. A niancin bőrvitamin. Ápol, szépít, táplál. Sok klorofillt tartalmaz. Könnyíti az asztmás betegek légzését. Tartalmaz olyan fehérjéket, melyeket nem tud a szervezetünk előállítani.
Vöröskáposzta csíra
Elsősorban az ér eredetű, vérsejtképző illetve vegyes daganatokra leghatásosabb. Magas vastartalommal rendelkezik. Vörös színe fehéríti a bőrt. Szép, porcelános lesz. Különleges tudása van,. Bőrön keresztül, verejtékkel képes eltávolítani a méreganyagot. Tartalmaz U-vitamint (metil-metionin - elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását). Segíti a májfunkciót a méregtelenítést. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Magas a K-vitamin tartalma, szükséges a véralvadásnál.
Csökkenti a fokozott szembelnyomást. Zöld hályognál segíti a látást. Legaktívabban a benne található telomeráz enzim, amely segíti a sejtek megújulását, lassítja az öregedés folyamatát. Erős gyulladás csökentő hatása van. Egy indol nevű vegyület révén a rosszindulatú sejtek szaporodásának potenciális ellenszere. Tartalmaz olyan enzimeket, amelyek blokkolják a daganat növekedését. Nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőle, mint minden káposztaféle, fellazítja a székletet, okozhat gyakoribb székletürítést. Magas C-vitamin tartalma van, erős antioxidáns.
Hat a személyiség zavarokra. Segít eltávolítani a méreganyagot az ízületekből. Ásványi anyag tartalma tisztítja az agyi ereket.
Brokkoli csíra
A brokkolit 10-15 éve még növényként sem nagyon ismerték és fogyasztották Magyarországon, mostanra viszont már a csírája is elterjedt eledel. A csíra még jobb abban, amiben a kifejlett növény is erős: jószerével annyi vitamin van benne, mint a divatos, drága bogyók közül néhányban. Ez a növény tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat; ezek közül is kiemelkedően magas U-vitamin és kalciumtartalmáról ismert. Ennél fogva fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatású. A szakemberek az emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák, valamint daganatos megbetegedések megelőzésére is melegen ajánlják. A kalciumtartalom miatt a csontoknak nagy barátja, a változó korban, amikor a csontritkulás veszélye megnő, roppant hasznos lehet.
Kicsi sárgás csírája nagyon szép. Gyógyító csíra. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, enzimeket, ásványokat a szervezet számára. Nagyon sok hasznos vegyület van benne. Élettani hatása megegyezik a vöröskáposztáéval. Van azonban három fontos dolog, amit még elmondhatunk róla.
Olyan nyomelemeket tartalmaz, melyek megelőzik a vesehomok és vesekő kialakulását.
Regenerálja az agysejteket.
A benne található enzimek a belső elválasztású mirigyek működésére hatnak. Elsősorban a csecsemőmirigyre és hasnyálmirigyre. Tehát nagyon jó immunerősítő.
Babfélék csírái (pl. mungó bab, szója bab, stb.)
Képzeljünk el egy takarítónőt, amint beküldjük az emésztő traktusba egy porszívóval. Körülbelül így viselkednek a babfélék csírái bennünk. Magukba szívják a mérgeket és bélben lévő parazitákat.
Valóban tartalmaznak olyan enzimeket, amelyek akadályozzák a fehérjék lebontását. Szép nevükön, tripszin inhibitorok.
A szélgörcs az emberi faj csapása. Az USA-ban felfedezték, hogy az összetett cukrok egy csoportja, az ún. oligoszacharidok indítják be a fő gázalkotók képződését. A tudósok megtalálták a módját annak, hogyan kerülhetjük el az ilyen gázvegyületek képződését. Találtak egy vegyületet, mely a babot jó viselkedésre készteti : "nem úgy, hogy megemésztjük, hanem úgy, hogy csíráztatjuk. Mikor a bab csírázik, kiválaszt egy enzimet, a glastozidázt, mely lebontja a cukrokat, és így megelőzhető az egészségtelen gázképződés és szélgörcs.
A babfélék jók a szívnek. Kitisztítják a vérből a rossz koleszterint. Inzulinszabályzók. Érdemes cukorbetegeknek fogyasztani. Van bennük egy enzim, a proteáz. Ezek az enzimek meg tudják előzni a egészséges sejtek rákos sejtekké alakulását. Tehát nagy szerepük van a prevenciónál. Rendkívül sok a vastartalma a lencsecsírának (vérképzés).
Magas a rosttartalmuk. Segíti a bélmozgást.
Az egész szervezetben segítik a kollagén termelődést., hasonlóan a repcecsírához.
Mustár csíra
Gyógyhatása hasonló a retekcsíráéhoz. Igen csípős. Alkalmazzák emésztési zavarokra, megmozgatja a beleket. Csökkenti a lázat, elősegíti az influenza gyógyulását. Helyi és általános vérbőséget okoz, javítja keringést, hat az ízületi panaszokra. Segíti a máj és a vese méregtelenítését. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Nagyon erős vírus- és féregölő hatású. Könnyíti a légzést. Tágítja a szív ereit. Aktiválja az elpusztult vörösvértestek ürülését., segít a lép tárolási betegségeinél.
Van benne egy különleges enzim. A méhlepény egészséges fejlődését segíti áldott állapotban lévő édesanyáknál. Óvja, hogy a méreganyagoktól mentes maradjon. Végig ehető a kilenc hónap alatt., de csak pár szálat naponta, elég.
Előfordul, hogy egy kicsit ragadós a csíra, ez a ragadós anyag tartalmazza azt a vegyületet, ami a szívkoszorúérre hat. Levét nem szabad préselni, csak egy cseppet teszünk egy tengernyi vízbe.
Hagyma csíra
Igen intenzív. Erős hagyma íze van. Hasonlóan a retekhez, természetes antibiotikum. Három hét múlva sincs baja a csírájának, csak elvékonyodik és ellágyul. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek támogatják az alapvető sejtnövekedést. Kitisztítja a véráramot, a májat. Minden penészedésnek, gombásodásnak ellenáll. Megújítja a vért. Nyálkaoldó, gyógyítja a közönséges náthát. Nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Antiszeptikus, vírusölő, pusztítja a fonalas gombákat, élősködőket, protozoonokat (véglényeket), mikrobaölő és izzasztó hatású. Kiűzi a kórokozókat a belekből. Jótékony hatása van a vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, drogfüggőségnél!! Csökkenti a kábítószer utáni vágyat. Emeli a vérnyomást. Az ingadozó vérnyomást beállítja. Segíti a fehérvérsejtek munkáját. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Tisztítja az ereket, a bőrt. Segíti a nyirokkeringést. Tágítja, tisztítja szívkoszorúereket. A májban lévő káros zsíranyagcsere lerakódást ( zsírmáj) képes feloldani. Kitisztítja ez epehólyagot, epevezetéket és a lépet is. Hat az inzulintermelésre. Emeli a spermiumszámot. Oldja a húgysavlerakódást. Hat az agyalapi mirigyre. Építi a csontállományt. Hat a beteg mirigyekre. A benne lévő enzimek megakadályozzák a herék abnormális működését, segítik a szükséges tápanyagok felvételét, melyek a herék normális működéséhez szükségesek. Ne préseljük a levét!
Görögszéna vagy lepkeszeg csíra
Kiemelkedően sok lecitint tartalmaz. A lecitin a központi idegrendszerre hat. Az agyvelő és gerincvelő állományára. Serkenti és regenerálja az idegsejtek működését. Segíti az emlékezést. Tisztítja a verőerekre beteg nyirokcsomóit. Csökkenti a fehérvérsejt túlképzést. Szabályozza a csecsemőmirigy működését. Pánikbetegségnél csökkenti a pánikrohamot. Gyógyhatásai közé tartozik a lázcsillapítás. Segíti az inzulintermelést. Leköti a sok gyomorsavat, enyhítve a gyomorégést. Sok vasat tartalmaz. Gyógyítja a horoghurutot. Szoptatós anyáknál növeli a tej mennyiségét.
A benne lévő szeléntartalom megerősíti az immunrendszert az antitestek képzésével. Nagyon erős antioxidáns. Javítja az étvágyat, segíti az emésztést.
Flavonoid származékok vannak benne. Kollagént tartalmaz. Rendelkezik azzal a különleges tulajdonsággal, hogy a verejtékkel tudja eltávolítani a méreganyagot a bőrünkön keresztül (kellemes curry illatunk lesz, mint egy két lábon járó indiai étterem). Fiatalítja a sejteket.
Karcsúsít, hiszen bontja a zsírt. Centiméterben lehet észrevenni a változást. Vízhajtó hatással rendelkezik. Amikor megpattan a csírája, és éppen csak az orra hegye látszik, még nem keserű. Ahogy telnek a napok, egyre intenzívebb a kesernyés íz, de a keserű íz az egyik leggyógyítóbb. Szükségünk van rá, mint minden más TERMÉSZETES ízre, hogy a szervezetünk egyensúlyban maradjon. Keserűséget keserűséggel gyógyíthatunk. Túl sokat nem szükséges fogyasztani belőle. Nem lehet a levét kipréselni.
Zsázsa csíra
A növényke segítségére siet a véradóknak. Serkenti a vérképzést, tisztítja a vért, magas a vastartalma. Jelentős a telítetlen zsírsavtartalma is. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktust. Magas az E-vitamin tartalma. Vízhajtó, így vérnyomáscsökkentő is egyben. Tartalmaz antihisztamint, amely megszüntetheti a bőrkiütéseket. Energetizálja a szívműködést. Enzimjei a máj működését segítik. Növeli a szexuális vágyat. Csak egészséges embereknél. Segít az ingadozó vérnyomás beállítani. Sok kollagént tartalmaz, amitől nagyon ragadós zsenge korában. Markáns ízű csíra.
Búza csíra
Nagy feladata van. A daganatos embernek önbizalmat ad, mivel segíti a gyógyulásban. Gyors segítség méregtelenítési folyamatoknál. Megújítja a beteg sejteket. A benne lévő enzimek nem engedik a rosszindulatú sejtelváltozásokat szaporodni. Csökkenti a radioaktív terhelést. Magas a szelén- és a krómtartalma. Elősegíti a vércukor szinten tartását. A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet.
A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon bővelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében. Melyek ezek a nélkülözhetetlen ásványi anyagok, vitaminok? Elsőként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő.
Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentős élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben.
Az oldal alján található táblázat szemlélteti, hogy a búzacsíra gazdag E-vitamin, folsav, foszfor, kálium, magnézium, cink és B-vitamin forrás. Méltán nevezhető szív és csontvédő, rákmegelőző tápláléknak. Hat a pszichére, személyiség zavaroknál hatásos gyógyító. Minden belső elválasztású mirigy működését segít szabályozni. A kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősavat tartalmaz, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani.
Az aktiválódó enzimek hatására, a szervezetünk számára könnyen hasznosítható, gazdag ásványi anyag-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki. Külön említésre méltó a többszörösen telítetlen, a szervezet számára nélkülözhetetlen, de csak a táplálkozással bevihető esszenciális zsírsavak jelenléte. Roboráló, erősítő hatású, energiafokozó, ezért lábadozó betegeknek különösen ajánlott.
Testünk nap mint nap előállít olyan káros oxigén molekulát un. szabad gyököt, amelynek egy elektronja elvész. Ennek eredményeként ezek a molekulák képesek a testen végigcikázni és felvenni egy extra elektront, bárhol, ahol a szervezetben rábukkannak.
Az elektronvadászat során a véráramban vándorló koleszterin molekulát károsítva az érfal rugalmasságát megváltoztatják. A merev artériafal kialakulása az első lépés a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában. Tápegész élelmiszer.
BÚZACSÍRA Összetevő/ 100 g-ban
Energia 341 kcal
Kálium 837 mg
Kalcium 69 mg
Magnézium 250 mg
Cink 6 mg
Króm 18 microg
B1-vitamin 1350 microg
B2-vitamin 660 microg
B6-vitamin 1200 microg
E-vitamin 11,7 mg
Folsav 520 microg
Biotin 17 microg
Ruccola csíra
A ruccola csíra mindent tud, amit a zsázsa csíra. De mi a plusz? Üstökösként megy végig az erekben! Tisztítja, tágítja. Javítja a látást. Táplálja a bőrt. Csillapítja lázat. Nagyon erős, kesernyés.


 
Barnalencse: A lencse kiadós, kifejezetten a hideg téli napokra való étel. Még a legegyszerűbb változata is finom tud lenni, s fehérjetartalma miatt kiváló húspótló is. A lencse fontos szerepet játszott a néphitben és a népi gyógyászatban is, alkalmazása e téren nagy múltra vezethető vissza. Az újévet még ma is lencsés étellel köszöntjük, mert a babona úgy tartja, hogy aki lencsét eszik, annak az új esztendőben sok pénze lesz.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
  • Energiaérték: 1477 KJ, 353 kcal
  • Fehérje: 25,8g
  • Szénhidrát: 29,58g
  • Zsír: 1,06g
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium
Vitamin: B1, B2, B6
Felhasználása: hazánkban többnyire főzelékként, illetve levesként ismert, de egyaránt fogyasztható nyersen salátaként, párolva köretként, megfőzve különféle fogásokban.
Elkészítése: Bármilyen formában is készítjük el, ügyelni kell arra, hogy többször váltott, bő vízben mossuk. Célszerű a főzést megelőző este vízbe áztatni.
Csicseriborsó: A csicseriborsó, vagy más néven bagolyborsó, egynyári növény, a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és kedvelték. A terméshüvelyekben 1-3 mag található, melyek gömbölyűek, sárgás színűek. Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
Tápanyagtartalom (100g-ban):
  • Energiaérték: 1347 KJ / 322 kcal
  • Fehérje: 21,7g
  • Szénhidrát: 44,5g
  • Zsír: 6g
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitamin: B1, B2, B3, B6, C, E
Felhasználása: pástétomok, levesek, egytálételek készítéséhez. Indiában megfőzve curry-s ételekhez használják, vagy lisztté őrlik és nemzeti ételeket (pakorát, bádzsit) készítenek belőle.
Elkészítése: Felhasználás előtt a csicseriborsót meg kell mosni, és 10-12 órára be kell áztatni. Az így előkészített magvak főzési ideje 60-90 perc.
Fehérrépa mag: fehérrépa
Rozs: A rozs a pázsitfűfélék családjába tartozó gabonanövény, a búza mellett a második kenyérgabona növényünk. Hódító útjára Délkelet-Ázsiából indult el, a Kárpát-medencében a bronzkorban fordult elő először. A rozsot "búzahelyettesítőnek" vetik ott, ahol a búza számára nem alkalmas az éghajlat.
Tápanyagtartalom (100g-ban):
  • Energiaérték: 1430 KJ / 342 kcal
  • Fehérje: 12g
  • Szénhidrát: 69g
  • Zsír: 2g
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor
Vitamin: B1, B2, B6
Felhasználása: pl. kásának

Szója bab: A szója bab a pillangósok családjába tartozó hüvelyes növény. A hüvelyekben 4-5 mag fejlődik. A bab általában sárga, de barna színű is lehet, fajtánként eltérő nagyságú, 5-10 mm átmérőjű, gömb alakú vagy ovális. A szójabab a világon a legnagyobb mennyiségű zsiradékot adó növény, de elsősorban nem olaj-, hanem fehérjetartalma miatt termesztik és emiatt a világ takarmányozásában nélkülözhetetlen. A távol-keleti konyha leggyakrabban használt alapanyaga, „csont nélküli hús"-nak is nevezik.

Tápanyagtartalom (100g-ban):
  • Energiaérték: 1731 KJ / 413 kcal
  • Fehérje: 39,5g
  • Szénhidrát: 22g
  • Zsír: 20g
Ásványi anyagok: foszfor, mész
Vitamin: B1, B2, B6, P, E
Felhasználása: nagyon széles körben használható, csíráztatásra, szójatej, szójajoghurt, olaj, szójaszósz, tofu, krémek, pástétomok készítéséhez stb.

Jó tudni: mivel nagyon nagy mennyiségben használják az állattenyésztésben is, sajnos génkezelt szójababok is vannak kereskedelmi forgalomban. Csak a génmanipuláció mentes, ellenőrzött terméket fogyassza!

Zab: A zab mediterrán elterjedésű mérsékelt égövi növény, magas protein- és zsírtartalma miatt emberi fogyasztásra és takarmánynak kiválóan alkalmas. Eredetileg a búza és az árpa gyomnövénye lehetett és csak szelekció során került termesztésre. A zab hideg, fagyos időben melegítő hatással van a szervezetre.
Tápanyagtartalom (100g-ban):
  • Energiaérték: 1503 KJ / 359 kcal
  • Fehérje: 14g
  • Szénhidrát: 57g
  • Zsír: 8g
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitamin: B1, B2, B6, B3
Felhasználása: pl. kásának

Zöldborsó mag: zöldborsó
 
Forrás:
következő cikkem a csiráztatás folyamata lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése