2011. január 31., hétfő

Kalciumpótlás a gyakorlatban - tippek, tanácsok / Cikkek / Csontjaink egészsége / Kiemelt témák

Kalciumpótlás a gyakorlatban - tippek, tanácsok / Cikkek / Csontjaink egészsége / Kiemelt témák: "Kalciumpótlás a gyakorlatban - tippek, tanácsok


Tudta, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége a szükségesnél kevesebb kalciumot fogyaszt? A kalciumhiány minden életkorban negatív hatással van a szervezetre. Adunk néhány tanácsot, hogy miként emelje a kalciumfogyasztását!
Mennyi az annyi?
Az ideális 1.000-1.300 mg helyett naponta csak körülbelül 600-700 mg kalciumot fogyaszt a legtöbb magyar. Egy, a közelmúltban készült átfogó hazai felmérés szerint a nők naponta átlagosan 655, a férfiak 716 mg kalciummal gyarapítják naponta szervezetüket - ez pedig átlagosan 32%-kal kevesebb a szükségesnél.



Ahogy azt a rovat más cikkeiben is olvashatja, a kalcium hiánya általában tünetmentes, ám súlyos esetben fokozott görcskészséggel, a körmök növekedésének zavarával, hirtelen hajhullással, fokozott allergiahajlammal, csonttömegvesztéssel, illetve csontritkulással jár.

Az akut kalciumhiány viszonylag ritka állapot, mivel a szervezet minden erejével igyekszik a vér kalciumszintjét állandó szinten tartani. Ezt úgy tudja elérni, hogy a hiányzó kalciumot a csontokból veszi el. Nagyon sokan vannak, akik a szükséges kalciumszint fenntartása érdekében naponta a csontrendszerüket használják forrásként.

Kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztásával lehet pótolni ezt az ásványi anyagot, de mit sem ér a gondosan összeválogatott kalciumgazdag étrend, ha az nem szívódik fel megfelelően az ételből. Olyan soha nincs, hogy az élelmiszerben lévő összes kalcium hasznosuljon, életkortól (is) függően a bevitt kalcium 21-70 százaléka szívódik fel, a többi kiürül a szervezetből.


Hasznos élelmiszerek
Sok kalciumot tartalmaznak még a tejen, tejtermékeken kívül a halak, főleg a szardínia, lazac. Szintén jó forrása a mák, dió, mandula, egyes zöldségek, például brokkoli, káposzta, cékla. És vannak magas kalciumtartalmú ásványvizek is forgalomban.

Azonban tej és tejtermékek fogyasztása nélkül, csupán más élelmiszerekkel a kalciumszükségletet nem lehet kielégíteni! 6 dl tej elfogyasztása 720 mg kalcium bevitelét jelenti, ugyanennyi kalciumbevitelt csak kb. 1,5 kg kelkáposzta fogyasztásával lehetne elérni.

A felszívódást segíti a D-vitamin, mert a belőle képződő D-hormon szükséges a kalcium felszívódásához, illetve segíti annak beépülésének a csontokba. D vitaminból sok van a tojásban, tejben, tejtermékekben,májban, halolajban. Érdmes emgemlíteni, hogy napsugárzás hatására a bőrünkben is keletkezik belőle: ehhez naponta legalább 15-20 percig kell napsütésben tartózkodnunk.

Szintén hasznos a tejcukor, a kazein (melynek legfőbb forrása a sajt) mivel emésztésekor a kalcium oldatban marad és így könnyebb a reszorpciója. Előnyös két aminosav jelenléte: a liziné és az argininé, illetve a savas közeg (amely elősegíti a kalcium ionizációját). Jó hatásúak a probiotikumok, a lassan felszívódó szénhidrátok, a C-vitamin.

A napi többszöri étkezés szintén lényeges tényező, általa javul a biológiai használhatóság.
A kalcium felszívódását csökkentő élelmiszerek
Jó tudni!

A versenyszerű sportolás megnöveli a kalciumürítést, ezért gondoskodni kell a megnövekedett kalciumszükséglet kielégítéséről! Vegetáriánusok csupán a szükséges kalciummennyiség 40 százalékát fogyasztják! Szintén kalciumhiányhoz vezethet a a gyakori, szakszerűtlen fogyókúra. A túlzott zsiradékbevitel is előnytelen: mert az a kalciummal oldhatatlan szappanokat képez, melyek kiürülnek a széklettel.
A kalcium felszívódását csökkenti az oxálsav, melyből sok van parajban, sóskában, rebarbarában, zellergumóban, csokoládéban, kakaóban, mogyorókrémben. Szintén csökkenti a felszívódó kalcium mennyiségét a fitinsav, amelyből sok van a szárazhüvelyesekben. Ez a két sav még a bélben oldhatatlan komplexet képez a kalciummal, így az nem tud onnan felszívódni. Például a paraj 100g-ja 130mg kalciumot tartalmaz, ám oxálsav tartalmának és közegének köszönhetően csak 8mg (5 százalék) szívódik fel belőle.

Gátolja a kalcium hasznosulását a foszfor, melyből sok van például a tartósított, félkész termékekben, húskészítményekben, konzervekben, csokoládéban, kávéban.

A kalcium rosszul szívódik fel: az ömlesztett sajtokból a nagy foszfát tartalom miatt, a tejcsokoládéból a magas oxalát-tartalom miatt.
A koffein, a nagy foszfáttartalmú üdítők (kóla, szénsavas üdítők), és a túlzott só-bevitel növeli a vizelettel történő kalciumürítést. Alkohol hatására is csökken a kalciumfelszívódás.
Hú, de bonyolult!
Látszik, hogy a szervezet megfelelő kalciumszintjét elérni nem könnyű, mert nem elég a táplálékok kalciumtartalmú figyelembe venni, más anyagokra is szükség van a felszívódáshoz, és a felszívódást gátló hatása miatt kerülni kellene bizonyos élelmiszereket.

Talán nem is lenne érdemes foglalkozni az egésszel, ha a felmérések azt igazolták volna, hogy a magyarok elegendő kalciumot fogyasztanak. Mivel azonban kiderült, hogy a szükséges mennyiség kétharmadát vesszük magunkhoz, ezért érdemes a hiányzó mennyiséget kalciumkészítmény szedésével pótolni.

Felhasznált irodalom:
Dr. Barna Mária (SE-EFK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék, Budapest): A kalcium szerepe a táplálkozásban

- Google Eszköztárral küldve"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése