2010. december 3., péntek

Dióevőknek         Dióevőknek

A dióbél a legegészségesebb, természetes ennivaló.
Ezt elsőre valószínűleg nem hiszik el nekem. Ezért a diólevél-lapra összegyűjtött orvosi cikkekre hivatkozom. De magam is összegyűjtöttem a dióról, mint a legegészségesebb táplálékról szóló információkat.

Egészség a dióban:
A dióban nincs koleszterin!
A dió olaja igen egészséges, az ember számára esszenciális, nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma - fajtától, vizsgálati mintától függően - a légszáraz bél 50-70 %-a. Szénhidrát-tartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának mintegy 10 %-át adja.
Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként fogyasztjuk, a dióbél 15-25 %-a fehérje. Ezen belül a magasabb fehérjetartalmú fajták olajtartalma alacsonyabb, és viszont.
Külön figyelmet érdemel magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból (B1 vitamin) 480, riboflavinból (B2 vitamin) 130, niacinból (B5 vitamin) 120 mikrogramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványi anyag tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük.

A dió olajának olajsav-összetétele:Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76 %-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav).

A dióbél fehérjéinek összetétele:
Az esszenciális aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben. Leucinból, izoleucinból, treoninból és valinból a napi minimum-szükségletet 100 g dióbél kielégíti. Lizinből, triptofánból, fenilalaninból pedig a napi szükséglet felét. Egyedül metionin miatt kell mást is enni, mint diót, mert abból kevesebbet tartalma

Az ábra értelmezéséhez nem kell tudni franciául.
 • A piros szín az egészségvédő olajtartalmat jelöli.
 • A sárga a bőséges, szinte teljes értékű fehérjét.
 • A kék a szénhidrátot, ami főleg poliszaharid.
 • A zöld az ásványi anyagokat, a fehér a vizet.

Szemmel látható, hogy mesterséges kémiai anyag - kiegészítő, állományjavító, ízesítő és színező anyag, amivel minden élelmiszerünket telenyomják - egyáltalán nincs a dióbélben.
A dióbél maga a természetes egészség. És megterem itthon.


Mégis elsősorban azért esszük a diót, mert ízlik. Csemege, élvezeti cikk.
Hogyan fogyasszuk a diót?
 • Előételnek, magában
 • Zöldsalátában
 • Borozás közben, sajttal
 • Mézzel, csokoládéval, almával
 • Fügével, aszalt gyümölcsökkel
 • Süteményben
 • Egyszerűen, a tv, vagy a számítógép előtt
 • Vagy ha csak éhes vagy.
  A gyereknek mindenképp adj!

Ihatjuk italokban, fogyaszthatjuk süteményben, édességekben.Mire jó még a dió?
A dióolaj értékes étkezési olaj, kimondottan ajánlják a koleszterinszint csökkentésére!
De parfüm-alapanyag is, Giorgio Armani "Mánia" parfümjében is van.


Próbált már (tiszta, megmosott) dióhéjból teát főzni? (Népi recept Nógrád megyéből)
 Kevés dióhéjon addig álljon a forralt víz, amíg a teának ízlés szerinti színe nem lesz. Kóstolja meg!
A diólevél (Juglandis folium) hivatalosan elismert gyógynövény. Antimikrobális, összehúzó hatású. Szájnyálkahártya-gyulladásra, fogínygyulladásra jó. Gyógyteaként és gyomorkeserűként is használják.
Ha van rá előzetes igény, évente kisebb mennyiségben (legfeljebb 100 kg-ot) tudok eladásra kínálni, 16 Ft/g +áfa áron. De egyszerűbb, ha mindenki a saját diófájáról szedi az alapanyagot.
A dióbél-gerezdeket elválasztó belső válaszfal ugyancsak gyógyhatású, teában.