2010. szeptember 22., szerda

Növények amelyek tisztítják a levegőt a házban


Növények amelyek tisztítják a levegőt a házban, románul
Iată plantele care purifică aerul din casă
Specialiştii au stabilit care sunt cele mai «sănătoase» flori de apartament.

Ştiai că plantele pe care le ţii în casă pot fi o armă împotriva poluării din locuinţa ta? Iedera sau cactusul, de exemplu, absorb gazele nocive şi generează oxigen pur. Aceasta e concluzia la care au ajuns recent experţii NASA. Pentru o descriere exactă a acestor flori am vorbit cu Dana Vlad, inginer horticultor la Administraţia Parcurilor din Bucureşti.
Iată ce plante e bine să ţinem în case şi la ce sunt bune.


Anthuriumul       
Anthuriumul se îngrijeşte uşor şi nu e doar o plantă decorativă frumoasă. Ca şi Palmierul Doamnei sau azaleea, acesta elimină amoniacul care se adună în încăperi, mai ales în bucătării.  
Dracena
Dracena “luptă” împotriva compuşilor organici volatili (acetonă, etanol, benzen) eliminaţi de diferite spume folosite la fabricarea mobilei şi de picturi.
Crassula
Crassula (arborele de jad) “culege” din camere energiile negative. Aşa că, dacă eşti agitat, nervos sau supărat, pune-ţi o Crassula în cameră şi sigur te vei linişti.
Iedera
Campioană la toate categoriile de antipoluanţi este iedera, care poate absorbi 90% din benzen, un solvent care se găseşte frecvent în vopsea, cerneală, materiale plastice, cauciuc, detergenţi şi fum de ţigară
Crizantema
Tocmai ai terminat de vopsit o cameră? Înainte de a te instala aici, pune pe un pervaz un ghiveci cu crizanteme. Ele absorb vaporii de la adezivi, vopsele şi lacuri.
Palmierul Doamnei
“Exterminatoarea” de amoniac prezent în produsele de curăţat vesela şi în degresanţii de orice tip este Palmierul Doamnei sau Rhapisul. Este indicat s-o ţii în apropierea chiuvetei. De asemenea, sunt bune şi azaleele.
Filodendronul
Filodendronul degajă o cantitate mare de vapori de apă şi umidifică astfel camerele cu aer uscat. E bine ca planta să fie ţinută în încăperile în care se află sobe, pentru că prin arderea lemnelor se produce în cameră formaldehidă, care e neutralizată de filodendron. Formaldehida, despre care se spune că ar fi cancerigenă, se găseşte şi în materialele din care sunt confecţionate canapelele şi mochetele, aşa că puteţi plasa ghivece cu filodendron în apropierea acestora.
Cactusul
Cactuşii diminuează puternic efectul nociv al undelor electromagnetice generate de televizoare şi de computere, dacă sunt plasaţi în apropierea ecranelor. Spre deosebire de celelalte plante, cactuşii produc oxigen noaptea şi elimină monoxid de carbon ziua, aşa că şi dormitorul e un loc bun pentru ei.
Voalul miresei
Voalul miresei (Chlorophytum) absoarbe în 24 ore până la 95% din monoxidul de carbon prezent în fumul de ţigară. Nu este o plantă pretenţioasă.
Cât te costă aceste flori?
Aceste flori le găseşti în magazinele de specialitate sau în supermarketuri. Preţurile variază în funcţie de mărimea plantelor.
√ Iedera: între 33 şi 90 de lei.
√ Voalul miresei (Chlorophytum): între 60 şi 167 de lei.
√ Cactus: între 4 lei şi 70 de lei.
√ Palmierul Doamnei: între 250 şi 1.050 de lei.
√ Azalee: între 30 şi 50 de lei.
√ Crizanteme: între 20 şi 35 de lei.
√ Filodendron: între 50 şi 200 de lei.
√ Dracena: între 70 şi 500 de lei.
√ Anthurium: între 60 şi 160 de lei.
√ Crassula: între 45 şi 450 de lei.