2011. március 16., szerda

Gyógyteákról, gyógynövényekről újfent

Gyógyteákról, gyógynövényekről újfent

Cseresznye, meggy

Felfázáskor, húgyhólyaggyulladáskor kiváló a meggy- vagy cseresznyeszárból készült tea napi háromszori fogyasztása. Ízületi gyulladásra, köszvényre is ajánlott. Vízhajtóként kúraszerűen használd: naponta igyál meg belőle egy csésze teát 10 napig, majd 10 napig szüneteltesd, és végül ismét 10 napig idd.
Elkészítése:    Egy csapott evőkanál kocsányt forrázz le 2,5 dl vízzel, majd hagyd állni 10 percig.    
Diófa
Vérsűrűség ellen, vérhígítónak, vértisztítónak, véralvadásgátlónak, májserkentőnek javasolják a diófalevélből készült teát. A fogíny betegségekre, általános gyengeségre, emésztés serkentésére is ajánlják. Szemgyulladásra, szürkehályog-képződés ellen használják, de magas vérnyomáskor és aranyér kezelésekor is hasznos.
Egy teáskanál összetört diólevelet 2,5 dl forró vízzel önts le, és takard le a csészét, majd langyosan idd meg.



Cickafark
Kiváló görcsoldó, ami menstruációs görcsök, gyomor- és bélgörcsök esetén használatos. Még jó húgyúti megbetegedések, hörghurut, más- és epebajok ellen is. Gyulladt sebre, illetve orrvérzésre is alkalmazzák.
1 teáskanál füvet, ami egy virágot és leveleket tartalmaz, önts le egy csésze forró vízzel.
Citromfű
Gyomor- illetve szélgörcs, székrekedés, reumás fájdalom ellen használják, de nagyon jó nyugtalanság és alvászavar esetén is. Fogfájáskor, zúzódások, méhgörcsök, reumás fájdalmak esetén is kiváló fájdalomcsillapító. Kiváló gyulladás gátló, így begyulladt, vérző aranyérre egy langyos ülőfürdő nagyon jó hatással van.
1 teáskanál citromfű levélhez önts egy csésze forró vizet .
Borsmenta
Epeserkentő, idegerősítő hatása van, nagyon jó az általános rossz közérzet, a gyomorfájásból eredő fejfájás és a menstruációs fájdalmak enyhítésére
5 dl vízbe tégy 1 evőkanál teát, 6 mentaágat, forrázd össze őket. Hagyd állni 5-6 percig, utána leszűrheted és fogyaszthatod is.
Aranyvesszőfű
Epebajokra kiváló kúra, ha egy héten keresztül minden reggel megiszol egy csésze teát, következő héten csak minden másnap, végül a harmadikon minden harmadnap. Májelégtelenség, vese- és húgyhólyag betegségek kezelésére ajánlott 3 hétig napi egy csésze tea, később pedig az eredmény megtartása érdekében a havi kétszeri fogyasztás. Menstruációs görcsök csökkentésére is használják.
1 púpos evőkanál fűvet forrázz le egy liter vízzel. Csak kúraszerűen alkalmazd!
Akácfa
Köhögésre kiváló a napi két csésze akácmézzel ízesített akácvirágból főzött tea, amely még a savtúltengést is szabályozza. Emellett még jó gyomorégésre és székrekedés megszüntetésére. Kiváló lázcsillapító
Mindig frissen, lassan kortyolgatva, reggel és este kell inni a szárított virágjából készült teából. A kérge, termései és a levele mérgezőek lehetnek. Hosszú távú fogyasztásra csak keverékek részeként alkalmas.
Ezerjófű
Szélgörcs, gyomorégés, székrekedés, aranyér, epekő esetén ajánlott. Mellette még jó a reumás tünetek, bőrbetegségek kezelésére, a vese és a máj tisztítására, illetve gyengeség ellen.
Egy evőkanál ezerjófüvet 2,5 dl vízzel forrázz le, majd 10 perc múlva idd meg. Fekélybetegeknek az ezerjófű tea tilos!
Fehér fagyöngy
Kiváló méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő, - szabályozó. Érelmeszesedésre, a méhfal gyengeségére is jó. Csökkenti vércukorszintet, így a cukorbetegek is használhatják. 1 púpozott teáskanál fagyöngyre 2,5 dl hideg vizet önts, és áztasd 12 órán át.
Fekete áfonya
Láz- és köhögéscsillapító, vérnyomáscsökkentő, de jó még a vese- és epekőre is. Elsősorban mégis a cukorbetegeknek, bélhurutban szenvedőknek ajánlják,mert stabilizálja a vércukorszintet. Egy evőkanál csipkebogyót 4 dl vízben főzz, míg el nem fő belőle 1 dl.
A 10 dkg-nál több áfonyabogyó egyszerre fejfájást okozhat!
Fekete ribizli
Napi egy csésze leveléből készített tea ajánlott magas vérnyomásra, míg kéthetes teakúra a vese-és hólyagbántalmakra. Ezen kívül még jó a légúti megbetegedésekre, reumára és ízületi fájdalmakra is kiváló. 1 teáskanál fekete ribizli levelet 2,5 dl vízzel forrázz le, majd hagyd állni 10 percig.
Fekete nadálytő
A gyökérből készült tinktúra kiváló fájdalomcsillapító fejfájásra és ízületi fájdalmakra, a levélből készült tea pár napos kúrában pedig a gyomor- és bélfekélyre jó. Két teáskanálnyi apróra vágott gyökeret ? liter vízben áztass egy éjszakán át, reggel felmelegítve leszűrjük. Kortyolgatva fogyaszd!
A gyökere belsőleg nem használható!
Fodormenta
Szélhajtó, étvágygerjesztő, nyugtató, sőt görcsoldó, epeserkentő is. Nagyon jó náthára és köhögésre.
3 dl forrásban lévő vízzel önts le 2 teáskanál összeaprított levelet, majd 5 perc múlva szűrd le.
fokhagyma
Légúti megbetegedésekre, értágításra használják. Serkenti az immunrendszert, jó véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő. Csökkenti a menstruációs görcsöket. Ajánlják még meghűlés ellen. Forró fekete teába tégy 1-2 gerezd fokhagymát, és 10-12 perc után fogyaszd
Ha 12 éves gyermeknél használod gyógyszerként, előtte beszéld meg a kezelőorvossal.
Galagonya
Vérnyomáscsökkentő és szorongásgátló hatása miatt stresszoldónak használják. Kiváló még érelmeszesedés ellen.
1 csapott evőkanál szárított galagonyalevelet 2,5 dl vízzel forrázz le, majd hagyd állni 10 percig. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztása javallott.
Alacsony vérnyomásúak ne használják.
Ginzeng
Kiváló a stressz, a fáradtság, kimerültség ellen, a munkateljesítmény fokozására. Immunerősítőként, vércukorszint csökkentőként használják, de jó még az érelmeszesedésre és a máj- és szembetegségekre is. A ginzengből kiváló hatású bőrápoló kozmetikumokat és kapszulákat állítanak elő.
10 hétnél hosszabb kúrát ne alkalmazz! Várandós, szoptató kismamák ne alkalmazzák!
Gyermekláncfű
Levele és gyökere májműködést serkentő hatású, amit teakúraként alkalmaznak: kéthétig naponta reggel egy csésze, utána egy hétig szüneteltetik, majd megint egyhétig isszák. Vese- és hólyagproblémákra, székrekedésre is ajánlott. A leveléből készült tea pedig vértisztító is.
Teát készíthetsz a gyökeréből és a leveléből is. 1 teáskanál gyökeret főzz 3-4 percig 2,5 dl vízben. Hagyd langyosra kihűlni, utána szűrd le. Ízesítés nélkül idd! A leveléből készült tea enyhébb hatású, mert az elkészítési módja a forrázás. 2,5 dl forró vízzel öntsd le, hagyd állni 10 percig, és ihatod. A levele jó még salátának is. A gyökérből készült teát csak kúraszerűen alkalmazd!
gyömbér
Görcsoldóként, szélhajtóként, emésztési panaszok enyhítéseként használják, hiszen gyulladáscsökkentő, emésztésserkentő, étvágyjavító hatása van. Utazási begtegségekre is ajánják. Hámozz meg egy hüvelyknyi gyökeret, vágd apróra, majd főzd félórán át fél liter vízben. A végén szürd le, és fogyaszthatod. Ha véralvadásgátló gyógyszert szedsz, előtte konzultálj az orvosoddal!
Hársfavirág
Megfázás esetén napi három-négy bögre forró tea ajánlott a leveleiből, mert kiváló nátha- köhögés-, illetve lázcsillapító.
2 teáskanál szárított hársfavirágot forrázz le 2,5 dl vízzel, hagyd állni 10 percig, végül szűrd le. Izzadás céljából melegen fogyaszd.
Hosszú távon szívproblémákat okozhat!
Ibolya (Viola Odorata)
A gyökere hánytató és hashajtó, a levélből készült tea köptető hatású, melyet hörghurutnál használnak. Emellett nyugtató, víztisztító. Lázcsillapításnál napi két csészével kell fogyasztani. Migrénre is jó.
1 teáskanál szárított, felaprított levelet 2,5 dl forró vízzel önts le, majd hagyd állni 10 percig. Migrénkor a friss, összemorzsolt levelet kösd a homlokodra.
Kakukkfű
Köhögésre, szélgörcsre, étvágytalanságra, fejfájásra, menstruációs görcsökre ajánlják.
1-2 teáskanál szárított kakukkfüvet félliternyi forró vízzel önts le, hagyd állni 15 percig.
Kamilla
Megfázásra, gyomorpanaszokra ajánlják. Kiváló nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, izzasztó és emésztést serkentő. Fertőtlenítésre is használják. Köhögésnél a virágjából készültteával kell öblögetni, inhalálni. A szemgyulladásra is nagyon jó, ha a teájával borogatják.
1 teáskanál kamillavirágzatot forrázz le 2,5 dl vízzel, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. A fürdővizedbe két maréknyi virágot tegyél.
Pár hónap rendszeres fogyasztás után hagyj 1 hónap szünetet!
Kankalin
Szíverősítő, nyugtató, enyhe köptető hatású, és reuma, köszvény ellen is használják. 2 csapott teáskanál virágot forrázz le, és hagyd állni 10 percig. A fürdőhöz 2 csapott teáskanál virágot főzz 1-2 percig, majd 2-3 literrel önts a fürdővízhez.
Fürdő előtt dörzsöld le a bőröd alkohollal.
Káposzta (Brassica Olerracea)
Gyomor- és bélrendszeri gyulladásra, sebfertőtlenítésre, végtagfájdalmakra és lábduzzanatokra ajánlják.
Borogatáskor egy kissé bevagdalt friss káposztalevelet dunsztkötéssel köss a megdagadt területre.
Körömvirág
Gyomor- nyombélfekélynél, mirigyduzzanatnál, sömörnél használják. Visszér gyógyítására, égési sérülésekre, lábgombára ajánlják. Kenőcsként az aranyér kellemetlenségeinek megszüntetésére, a szár friss leve pedig szemölcseltávolításra alkalmas.
1 púpozott teáskanál virágot forrázz le, majd letakarva hagyd állni 20 percig. Fürdéskor 5 liter teát öntsd a fürdőhöz. Itt a teát 2 púpozott evőkanál növényből és 1 liter forró vízből készítsd.
Levendula
Depresszió ellen idegnyugtatóként használják. Emellett még kiváló a felfúvódás, migrén, szédülés, reuma, csúz gyógyítására. Vízhajtó hatása is van.
1 mokkáskanál virágot forrázz le 2,5 dl vízzel, és 15 perc állás után, este igyál belőle. Tinktúra készítéséhez 2 hétig áztasd a virágokat gabonaszeszben, végül szűrd le.
Macskagyökér
Idegcsillapító, nyugtatásra, altatásra használják. 1 teáskanál gyökeret főzz 1-2 percig, majd 8-10 percig hagyd állni. Leszűrve fogyaszd.
Csak nyugtató teakeverékek részeként használd, mert erős hatású!
Macskamenta (Nepeta Cataria)
Baktériumölő, légút tisztító hatású, megfázás ellen is javasolják. 1 teáskanál friss, összeaprított levelet 2,5 dl forró vízzel önts le, majd hagyd állni 10 percig.
Málna (Rubus Idaeus)
Vértisztító, izzasztó, vizelethajtó hatása van, köszvényre is ajánlják. Méhizmot erősíti, a szülést könnyíti és megakadályozza a vetélést.
1 teáskanál szárított levelet 2,5 dl forró vízzel önts le, hagyd állni 10 percig. Leszűrve fogyaszd.
Meténg (Vinca Minor)
Vérnyomáscsökkentőként, agyér tágítóként és nyugtatóként használják. Csak galagonyával keverve készíts a leveles hajtásaiból teát.
Alacsony vagy ingadozó vérnyomásúak ne használják!
Nyírfa (Betula Pendula Roth)
Vízhajtó hatású, hólyagbántalmak, reuma, köszvény ellen használják. Kiváló hajerősítő is. 1 teáskanál levelet 2,5 dl vízzel forrázd le, hagyd állni 10 percig, majd két szerre idd meg.
Orbáncfű (Hypericum Perforatum)
Depresszió ellen, gyomoridegességre használják, mert nyugtató, altató, gyulladásgátló hatású. Fekélybetegségekre, májserkentésre és immunerősítésre is ajánlják. 1 púpozott teáskanál füvet 2,5 dl forró vízzel önts le, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le.
Gátolja a szívgyógyszer felszívódását, hagyj két óra szünetet a gyógyszer és a tea között!
Papsajt (Kerek levelű mályva, Malva Neglecta)
Hurutoldó, és gyulladáscsökkentő, amit mandulagyulladásra, fogínygyulladásra ajánlanak.
Öblögetésre használd, áztasd a leveleit hideg vízben 3-4 órán keresztül. Forrázni sosem szabad!
Pemetefű (Marribum Vulgare)
Köhögésre, bronchitisra, epe- és májbetegségekre, illetve étvágytalanságra ajánlják. 3 dl forró vízzel forrázz le 1-2 teáskanálnyi összevágott füvet, majd 10 perc elteltével szűrd le. Keserű íze miatt csak keverékekben használható!
Petrezselyem (Petroselinum Crispus)
Kiváló vizelethajtó. Forrázz le 2 teáskanálnyi összeaprított levelet, vagy gyökeret 3 dl vízzel, negyedóra elteltével pedig szűrd le.
Csak nagyon rövid ideig használható, ha más nem volt hatásos! Terhes nőknek tilos!
Szamóca (Fragaria Vesca, Erdei szamóca)
Kiváló vértisztító. Izzasztó hatása is van, illetve bélhurutra ajánlják. 1 teáskanál apróra vágott, szárított levelet 3 dl vízzel forrázz le, hagyd állni 15 percig.
Szeder (Hamvas szeder, Rubus Caesius)
Hasmenésre, vizelethajtásra, izzasztásra használják. Köszvényre és cukorbetegségre ajánlják. 1 teáskanál szárított, apróra vágott levelet 3 dl forró vízzel önts le, hagyd állni 10 percig.
Szurokfű (Vad majoranna, Origanum Vulgare)
Jó köhögésre, hangszálgyulladásra. Idegnyugtatóként és étvágygerjesztőként is használják. 1 teáskanál szárított füvet 2,5 dl forró vízzel önts le, hagyd állni 20 percig, majd szűrd le.
Tyúkhúr (Stellaria Media)
Koleszterincsökkentő, izzasztó és vizelethajtó hatása van, illetve vese- és epebántalmakra ajánlják. Sebgyógyítóként is használják.
1-2 marék megmosott tyúkhúrt 1 l forró vízzel forrázz le, fedd le tetővel, és hagyd állni 20 percig. Salátaként is felhasználható.
Útifű (Plantago Lanceolata)
Teaként, illetve szirupként sebgyógyításra, köhögésre használják. Ekcémára pedig a friss levéllevét alkalmazzák.
1 púpozott teáskanál útifüvet 2,5 dl forró vízzel önts le, fél perc múlva szűrd le.
Zsálya (Salvia Officinalis)
Fertőtlenítő hatása van. Borogatásként gyulladásokra használják. 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázz le 2teáskanál szárított vagy friss levelet, majd hagyd állni 10 percig. Borogatáskor egy darab gézt márts a teába, majd helyezd a gyulladt területre.
Zsurló (Equisetum Arvense)
Jó a reumára, emellett vesetisztító és vizelethajtó hatása van. 1 teáskanál szárított hajtást főzzünk fel 3 dl vízben 5 percig, hagyd állni 20 percig.
6 hétnél tovább ne fogyaszd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése