2010. november 11., csütörtök

Hogyan gyógyít a fehér káposzta?

Hogyan gyógyít a fehér káposzta?

*A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes
gyógyszerünk. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagy
mennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, ez az elem a testünk minden
sejtjében megtalálható. De lássuk mi minden van még a káposztában!*



A fehér káposzta tartalmaz* káliumot, ként, jódot, kalciumot,
foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B
vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint.
*
Ezeket, az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi
tagja is tartalmazza. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk
van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok
felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a
mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat
képezik.
A fehér káposzta gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a* klór és a jód.
*
Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy a káposzta az
emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.

A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően
gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a
vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen.
*Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a
káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok
keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen,
illetve idegen baktériumok vannak jelen.*

Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a
májnak a *kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére*. A
cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása,
mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a *vércukor* csökkenése
vagy emelkedése a vérben. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy
a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a* magas
koleszterin* szintre.

A fehér káposzta *rákellenes* hatását vizsgálva a legjobb eredményt az
emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában
értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára
csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel
gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a *kén, a klór
és a jód* olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne,
amely optimálisan* hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és
nyálkamennyiségére.*

A népi gyógyászatban a* hörghurutos *megbetegedésekre is jótékony
hatással van a *kálium,* amit tartalmaz a káposzta. A káposzta
hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést
el~osegítő baktériumok száma. Glutamin, illetve a nélkülözetlen
*aminosav tartalma* teszi lehetővé, hogy a káposzta a *májbetegség
*gyógyításához is A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes
helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós
hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is
fogyaszthatunk káposztát.