Élelmiszerek eltarthatóságáról, románul
În timp ce unele alimente
sunt bune pe timp nelimitat, altele au o "viaţă" mai scurtă decât ai putea
crede.
Iată câteva dintre recomandările pe care le oferă stilltasty.com:
Ketchup
Închis: 12 luni, în cămară
Deschis: 6 luni în frigider
Pont: Chiar dacă poţi vedea sticle cu ketchup pe mesele unor
restaurante, acasă e bine să-l ţii pe al tău în frigider.
Închisă: 3 sau 4 luni
Deschisă: 2 sau 3 luni
Muştar
Închis: 2 ani în cămară
Deschis: un an în frigider, una sau două luni în cămară.
Murături
Închis: 2 ani în cămară
Deschis: un an în frigider
Pont: Dacă îşi pierd culoare mirosul sau îşi schimbă aspectul,
aruncă-le.
Sos
tartar
Închis: 12 luni în cămară
Deschis: 6 luni în frigider
Măsline
Deschise: 2 sau 3 luni în frigider.
Pont: Păstrează-le în lichid, după ce le scoţi din ambalaj.
Aruncă-le dacă îşi pierd culoarea sau îşi schimbă aspectul.
Uleiul de
măsline
Închis: doi ani în cămară sau în frigider
Deschis: 18 - 24 de luni în cămară sau în frigider
Pont: Păstrează uleiul de măsline într-un loc răcoros şi
întunecos. Dacă îl ţii la frigider i-ai putea extinde termenul de garanţie,
însă va deveni puţin tulbure. Asta nu i afectează însă calitatăţile. Odată pus
la temperatura camerei, îşi va recăpăta culoarea şi textura.
Orezul
brun
Închis sau deschis:
În cămară: între 3 şi 6 luni
În frigider: între 6 şi 12 luni
La congelator: între 12 şi 18 luni
Mierea
Închisă sau deschisă: timp nelimitat
Pont: Mierea nu se strică niciodată, dar asigură-te că o
păstrezi într-un loc uscat şi răcoros, de preferat în cămară. Dacă o
depozitezi la frigider, mierea se va zaharisi mai repede. În timp, acest
aliment îşi poate schimba culoarea, dar proprietăţile sale se păstrează, dacă
a fost păstrat conform instrucţiunilor.
============================== ============
SFATURI de la BUNICA
pentru:
Carne
• Conservarea mai multe zile
a unei păsări tăiate, fără frigider, e posibilă dacă în interiorul ei
introduci o ceapă necurăţată.
• Carnea proaspătă se păstrează bine şi în lipsa frigiderului, învelită într-o pânză înmuiată în oţet sau saramură. Apoi o pui în cămară, într-un loc răcoros.
• Carnea proaspătă se păstrează bine şi în lipsa frigiderului, învelită într-o pânză înmuiată în oţet sau saramură. Apoi o pui în cămară, într-un loc răcoros.
• Carnea tare se frăgezeşte
prin fierbere, punându-se în apă un praf de bicarbonat de sodiu.
• Cotletele de porc capătă un gust plăcut,
dacă înainte de a fi puse la fript le introduci într-un vas cu oţet de vin
diluat cu apă.
• Ficatul se menţine
fraged şi nu se întăreşte, dacă îl sărezi numai după ce a fost fript sau
prăjit.
• Salamul se păstrează
proaspăt dacă ungi partea tăiată cu unt.
• Peştele se curăţă mult mai uşor de solzi, după ce a fost ţinut 10 minute într-un vas cu apă călduţă sau dacă îl sărezi înainte de curăţare.
• Peştele se curăţă mult mai uşor de solzi, după ce a fost ţinut 10 minute într-un vas cu apă călduţă sau dacă îl sărezi înainte de curăţare.
Fructe şi legume
• Merele rase nu se vor
înnegri dacă storci deasupra suc de lămâie.
• Înainte de stoarcere, ţine lămâia în apă caldă câteva secunde. În felul acesta cantitatea de suc obţinută din ea se va dubla.
• Căpşunele se spală înainte de a le smulge codiţele, dacă vrei să-şi păstreze sucul încărcat de vitamine.
• Înainte de stoarcere, ţine lămâia în apă caldă câteva secunde. În felul acesta cantitatea de suc obţinută din ea se va dubla.
• Căpşunele se spală înainte de a le smulge codiţele, dacă vrei să-şi păstreze sucul încărcat de vitamine.
• Cartofii fierb mai uşor
dacă îi treci sub un jet de apă rece după ce i-ai curăţat.
•Roşiile moi se întăresc, dacă le ţii 3 ore
în apă sărată.
Ouă şi lactate
• Laptele pus la fiert nu va
da în foc, dacă adaugi o lingurinţă de zahăr sau dacă pui pe fundul vasului o
linguriţă de argint ori una de inox.
•Mirosul de lapte afumat dispare dacă peste
laptele ars presari sare .
• Untul nu va arde în tigaie şi nu se va închide la culoare dacă pui în prealabil câteva linguri de ulei.
• Brânza întărită se înmoaie dacă o înveleşti într-un şervet îmbibat în vin alb şi o păstrezi la rece timp de o oră.
• Untul nu va arde în tigaie şi nu se va închide la culoare dacă pui în prealabil câteva linguri de ulei.
• Brânza întărită se înmoaie dacă o înveleşti într-un şervet îmbibat în vin alb şi o păstrezi la rece timp de o oră.
• Caşcavalul uscat se reîmprospătează după
ce îl ţii câteva ore în lapte.
•
Ouăle fierte în apă cu puţin oţet nu crapă şi rămân moi.
• Dacă ouăle crude au coaja crăpată, unge partea respectivă cu o felie de lămâie şi albuşul nu va curge afară.
• Ouăle fierte se cojesc mai uşor dacă se introduc într-un vas cu apă rece.
• Dacă ouăle crude au coaja crăpată, unge partea respectivă cu o felie de lămâie şi albuşul nu va curge afară.
• Ouăle fierte se cojesc mai uşor dacă se introduc într-un vas cu apă rece.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése