Vízitorma (Nasturtium officinale)
A vízitorma
a patakpartok vadon növő, lágyszárú növénye, de otthon, a
konyhaablakban is termeszthető. Igen kedvelt fűszernövény, saláták,
mártások, halak és húsok ízesítője.
A vízitorma - latinul Nasturtium officinale - a brokkolihoz és a káposztákhoz hasonlóan a keresztesvirágúak népes családjának tagja.
A gasztronómia napjainkban kezdi felfedezni magának a kiváló anyagcsere-pörgető és vízhajtó hatású vízitormát.
A vizitorma - Nasturtium officinalis - vadon,
lassan folyó partokban éppúgy fellelhető ma is, mint őseink idejében.
Termesztésének első nyomaira a XII. század elején Franciaországban
bukkanhatunk: kolostorok környékén próbálkoztak vele. Később a XIV.
században a franciák mellett a németek létesítették az első nagyobb
vízitorma-telepeket. Fogyasztása napjainkban Nyugat-Európában és
Amerikában nagyon népszerű, hiszen a népi orvoslás is számos jó
tulajdonságát ismeri. Az 1600-as években figyelmes orvosok, köztük John
Hall, William Shakespeare veje, írták le először a vizitorma, a
borókabogyó és a citrom, kedvező hatását. Kis mennyiségben történő
rendszeres fogyasztásáról úgy tartják, hogy csökkenti a bélbántalmak
iránti hajlamot, ugyanakkor növeli a hurutokkal és fertőzésekkel
szembeni ellenálló képességet. Kedvező vesebántalmak esetén is, megelőzi
a vesekőképződést. Jótékonyan hat a pajzsmirigyműködés zavaraiban, így
Basedow-kórban szenvedőknél is. Vértisztító hatású, és ajánlott erős
szívdobogás, golyva, túlérzékenység, vizenyő, csúz, idegbaj, cukorbaj és
vérszegénység esetén. Fogyasztják azok is, akik fáradtnak érzik
magukat. Varró Aladár Béla szerint tüdőbajosoknak jó, valamint kiváló
féregűző gyerekeknél, sok olajjal és kevés ecettel keverve.
Termesztése:
Otthon kertbe, lakásba, teraszon, jó minőségű virágföldbe ültetve a
növényt lehet termeszteni. A földje mindíg legyen nedves. Fagytűrő
növény.
Kis kerti tóban is lehet termeszteni.
A vízitorma fogyasztó hatása
Élettani hatásai, összetétele
Erős antibakteriális hatással rendelkezik.
Jótékony
hatása a növény csípős-ízét adó olajának köszönhető. Sok
antibiotikumtól eltérően hatóanyaga – amely a penicillinekhez hasonlít –
nem károsítja a normál bélflórát, még nagyobb adagokban sem.
Mennyiségétől függetlenül biztonsággal fogyasztható légzőszervi és
húgyúti fertőzések ellen. A rákmegelőző táplálkozás értékes része.
A
vizitorma a rákmegelőző tulajdonságú keresztesvirágúak és a „sötétzöld”
zöldségek családjába tartozik. Rokona a kelkáposztának, a brokkolinak és
a kelbimbónak.
A
vizitorma A- és C-vitamin- tartalmának antioxidáns tulajdonságai fontos
szerepet játszanak a rákkeltő aktív gyökök hatástalanításában. E növény
bőséges fogyasztása megelőzheti a szájüreg,- nyelőcső,- a gyomor,- a
bél,- a tüdő- és a húgyhólyagrák kialakulását.
Kiemelkedően sok kalcium, réz, C- és E-vitamin van benne.
A vízitorma íze kissé
csípős, ugyanakkor édeskés, és a növény különleges hűsítő hatással bír. A
természetgyógyászatban elsősorban vizelethajtó, emésztést elősegítő,
tisztító hatása miatt ismerik el - ugyanakkor köhögéscsillapító és
köptető hatása révén is használják.
Csípős vegyületeinek
köszönhetően serkenti az emésztőnedvek termelődését, rostjai révén
salaktalanítja az emésztőrendszert. A vízitorma elősegíti az
epetermelődést, így biztosítja a zsírok könnyebb feldolgozását - ezt
egyébként kalciumtartalma is elősegíti.
A vízitorma hasznos növényi
tápanyagokat tartalmaz, és az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági
Minisztériuma szerint csupán 10 szál vízitorma (25g) kiváló K-vitamin -
63mcg (78%-DV)- , A vitamin - 798IU (16%-DV), és C vitamin-11mg (18% DV)
forrással rendelkezik. Ugyanakkor a vízitorma sok más tápanyagot is tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav, és 18 féle fontos aminosavat.
Gyógynövényként a vízitormát a világ
minden táján már régóta használják otthoni gyógynövényes kúrákra. A
növény friss, föld feletti szárát, illetve nedűjét, a következőkre
használják: a skorbut megelőzésére, vértisztításra, az emésztés
megkönnyítésére és vizelethajtásra.
A tanulmányok kimutatták, hogy a vízitorma csökkenti az oxidatív
stresszt, és növeli az antioxidáns kapacitást az állatok esetében. A
tudósok évek óta tanulmányozzák a növény molekuláris összetevőit, mint
az izotiocionát és a fitonutrienseket, amelyek felveszik a harcot a
szabad gyökök elleni küzdelemben – egy igen forró téma a számos
klinikai rendTüdőbetegség ,TBC, tüdőgyulladás, tüdőtisztító:
A vizitormának rendkívül magas az antibiotikum tartalma. Ennek
köszönhető, valamint a magas A vitamin tartalmának, hogy a legjobb
gyógyszer a gyulladásokra.
Érrendszeri betegségek:
Az érrendszeri betegségek a helytelen táplálkozás következményeként
alakulnak ki. A véredények falai elveszítik rugalmasságukat a lerakodás
következtében. A kapilláris erek eldugulnak az agyban, a szemben és a
vesékben. Emelkedik a vérnyomás. Rosszabbodik a helyzet a szív környékén
is. A vizitorma-lével más zöldség-lé keverésével hozzájárulhatunk
ahhoz, hogy csökkenjen a vérnyomást, tisztítsuk a vért és véredényeket.
Nemcsak az érelmeszesedést gyógyíthatjuk, de más érrendszeri
betegségeket is.
Rákbetegség:
Azok a zöldségfélék, amelyek sok ként tartalmaznak, természetileg
rákellenes gyógyítást végeznek a szervezetünkben. Ezt a cysteine és
methionine kén aminó savak teszik lehetővé, mert, létfontosságúak a test
számára. Ezeket az aminosavakat a test nem tudja előállítani, a kén
tartalmú ételeinkből jutunk hozzájuk. Mivel testünk minden sejtje
tartalmaz ként, a nem elégséges ellátás következtében válhatnak
sebezhetővé az oxigén szabadgyökök számára a sejtek. A test védelméhez
hozzájárulnak az A, C és E vitaminok is, amelyek szintén megtalálhatók a
zsázsában, illetve közeli rokonában, a vizitormában.
Alacsony vérnyomás
Kevés élelem hat az alacsony vérnyomásra, a zöld leveles zöldségfélék
között találunk néhányat, amiben van elegendő cukor is és elég sót is
tartalmaz, hogy a magas vérnyomást csökkentse, az alacsonyt pedig
fölemelje legalább az elfogadható határig. A vízizorma is ilyen
zöldségünk, különösen nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a
tulajdonságát.
Tisztítja és erősíti a vért:
A tavaszi nagytakarításból a vizitorma is alaposan kiveheti a részét. A
többi legkorábbi növényekkel, így salátalével, spenót lével, valamint a
gyermekláncfű levele összegyûjtése után a kicentrifugázott lé
megszabadítja a vért az összes salaktól és lendületet ad az egész
szervezet megújulásának. Ezeket a friss leveleket mindennapi salátánknak
is elfogadhatjuk, hogy frissen tartsa a vért, amíg a többi zöldségféle
fogyasztására rá nem térhetünk.
Aranyér:
Aranyér bántalmakra, de különösen a vérzés csillapítására használjunk
vizitorma-lét, fehérrépa és spenót zöldje kicentrifugázott levével. A
bennük levő nagy kalcium tartalom, vas és vitamin tartalom mind a
gyógyulást szolgálja.
Belső elválasztású mirigyek:
A vizitorma hatalmas mennyiségû ként tartalmaz, valamint annyi jódot,
hogy a két elem keveréke kitűnő támogatást nyújtson a belső elválasztású
mirigyek mûködéséhez. Ha valakinek baja van a pajzsmirigy működésével,
legjobb ha egy időre kúraszerűen fogyasztja a vízitorma levét, más
zöldség-lé társaságában.
Emésztő rendszer, epe és máj, tisztítja a beleket:
Ha az étkezéssel fogyasztunk vizitorma-lét, könnyebb lesz az
emésztésünk, mert elősegíti a gyomor és a belek munkáját ehhez K vitamin
tartalma is hozzásegíti, amely négy féle fehérje megemésztésében nyújt
segítséget. Hat továbbá a máj működésére és az epekiválasztásra.
Közvetetten hat a koleszterin csökkentésére is, valamint megtisztítja a
beleket a jelenlevő nemkívánatos baktériumoktól, bélférgektől.
Asztma, allergia, tüsszögés:
A vizitormában minden megvan ahhoz, hogy megtisztítsa a vért, az egész
szervezetet, természetes antibiotikumot is tartalmaz. Ez a folyamat
lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk allergikus rohamainktól,
tüsszögéstől és köhögéstől. A vitamin tartalmának köszönhetjük többek
között, hogy az asztmatikus rohamok csökkentéséhez is lényegesen
hozzájárul.
Fájdalmas vizelés, kőképzés megelőzése:
A fájdalmas vizelésnek több oka lehet. Homok és kőképződés a vesékben
megelőzhető, ha zsázsa vagy vizitorma levét összekeverjük fehér répa
levével. Ezzel a lével ugyancsak gyógyítható a fájdalmas vizelés, a
húgyutak baktériumos fertőzése is, ami általában nemi betegségekkel jár.
Immunrendszer:
Ha néha egy-két vizitorma levelet teszünk a csokorba, gyûjtő utunk során
a kertben, hogy elkészítsük a napi zöld italunkat, csupán ezzel a
mozdulatunkkal meg tudjuk előzni a szokásos vírusos vagy
baktérium-támadás következtében kialakuló meghûlést. Ezt azzal érjük el,
hogy fokozatosan ellenállóvá tesszük szervezetünket, azaz éberen
tartjuk immunrendszerünket a zsázsa-lével, mely rengeteg természetes
antibiotikumot tartalmaz.
ellenességek, és a rák elleni küzdelemben résztvevő kutatók számára.
Serkenti az anyagcserét
Segít meggátolni az
emésztőrendszerben kialakuló erjedési folyamatokat, csökkentve ezáltal a
puffadással járó emésztési panaszokat. Mindezeknek köszönhetően
serkenti a táplálékok előrehaladását az emésztőrendszerben, fokozza az
anyagcserét, segíti a fogyást.
Bőrszépítő és vízhajtó
Mindemellett igen gazdag
A-vitaminban ás klorofillban, így segít megszüntetni a bőrproblémákat,
illetve antioxidáns hatással is bír. Természetes vízhajtó és
vértisztító, ráadásul antibiotikus tulajdonságú is - ami kimondottan jól
jöhet a hűsösebb hónapokban.
Ellenjavallat
A vízitorma számos pozitív
tulajdonsága mellett azonban fontos leszögezni, hogy várandósság alatt
nem javasolt a fogyasztása, mert enyhe méhösszehúzódást okozhat.
Így fogyaszd a vizitormát!
A vitaminban gazdag
vízinövény friss hajtásait és leveleit elsősorban kenyérfeltétként vagy
túró ízesítésére használják. Fűszerezhetsz még vele salátákat, de akár
fokhagymás tésztaszószokat is. Enyhén átfőzve levesekben is
használhatod, illetve adhatod zöldséglevekhez, esetleg gyógyteákhoz. Ha
egy csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett rendszeresen fogyasztod a
növényt, egy hónap alatt akár öt kilót is leadhatsz.
Tipp! Vizitorma-krémleves sóskával
Hozzávalók: 2 fej újhagyma, 5 dk vaj, 1,2 liter zöldség, vagy csirke-erőleves, 2 közepes
nagyságú burgonya, 2 maroknyi vizitorma, 12 dk friss sóska, só, késhegynyi
őrölt bors, 1 dl tejszín.
A hagymát finomra, a burgonyát kisebb
kockákra vágjuk. A vizitorma leveleit lecsipkedjük, a sóskát
megtisztítjuk. A vajat felkeverjük, és megizzasztjuk rajta a hagymát.
Hozzáadjuk a burgonyát, a levest, és lefedve addig főzzük, míg a
burgonya megpuhul. Ekkor beledobjuk a vizitormát, a sóskát, és további
kb. 3-5 percig főzzük. Hűlni hagyjuk, majd összeturmixoljuk a tejszínnel
együtt. Sóval, borssal ízesítjük és felmelegítjük. Tálalhatjuk hidegen
is.
ZÖLDBORSÓS VÍZITORMAKRÉM
15 dkg vízitorma
20 dkg zöldborsó
4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors
1. főzzük meg a borsót annyi vízben, amennyi bőven ellepi
2. amíg fő a borsó, addig botmixerrel pürésítsük a vízitormát, majd mixeljük bele a leszűrt, főtt zöldborsót
3. sózzuk, borsozzuk a pürét, majd keverjük hozzá botmixerrel az olajat is (ettől krémesebb lesz)
Praktikák:
- kiváló krém szendvicsekhez, Húsvéti fogásokhoz
- ízlés szerint más fűszerrel is ízesíthető
- a zöld levesben is jól használható
Termék webcíme: http://bolthely.hu/anikookoboltja/id/00432
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése