Ahhoz, hogy a brokkoli hasson, nem mindegy, hogyan készítjük el
Ahhoz, hogy a brokkoli hasson, nem mindegy, hogyan készítjük el
Ahhoz, hogy a brokkoli rákellenes hatása maximálisan érvényesüljön, nem
A helyesen elkészített brokkoli rákellenes
hatású, heti 3-5 adag már érzékelhető változásokat eredményez a
szervezetben - állapítja meg a Nutrition and Cancer című rákkutatási szaklap legfrissebb számában megjelent kutatás.
Ahhoz hogy a zöldség előnyös tulajdonságai érvényesülhessenek,
fontos, hogy ne főzzük túl. A hő hatására ugyanis tönkremegy a mirozináz
enzim, amely nélkülözhetetlen a brokkoli legfőbb rák- és
fertőzésmegelőző összetevője, a szulforafán képződéséhez. A legjobb, ha a
brokkolit csak pároljuk 2-3 percig.
A brokkolicsírák még nagyobb mennyiségben tartalmazzák a mirozinázt. A
kutatás szerint ha a brokkolit még csirákkal is megszórjuk, a
rákellenes hatás nagyobb, mintha önmagában csak a zöldséget vagy csak a
csírákat fogyasztjuk. Ugyancsak fokozhatjuk a brokkoli hatását, ha
szintén rákellenes vegyületeket tartalmazó retket, vizitormát, arugula
salátát vagy wasabit fogyasztunk hozzá.
Hogyan pusztítja a brokkoli a ráksejteket?
A Journal of Medicinal Chemistry legfrissebb számának egyik cikke
szintén foglalkozik a brokkoli rákellenes hatásával: egész pontosan
feltárja a zöldség hatásmechanizmusának molekuláris hátterét.
Eszerint a p53 gén által kódolt fehérje gátolja a daganatos sejtek kialakulását. A p53 gén egyes mutációinak hatására a védelem nem alakul ki. A daganatos megbetegedések körülbelül felében a p53 gén mutációja figyelhető meg.
A brokkoli és rokonai (karfiol, vízitorma) gazdagok izotiocianátokban, amelyek szelektíven gátolják a mutáns p53 gének által kódolt fehérjéket, a normális szerkezetű p53 fehérjéket azonban nem.
A kutatók szerint a mutáns p53 géneket gátolva
csökkenthető a ráksejtek egyes kemoterápiás gyógyszerekkel szembeni
rezisztenciája is. Minden jel arra mutat: érdemes minél több brokkolit
ennünk.
Ahhoz, hogy a brokkoli hasson, nem mindegy, hogyan készítjük el
Ahhoz, hogy a brokkoli rákellenes hatása maximálisan érvényesüljön, nem
szabad hosszan főzni, és érdemes még brokkolicsírákkal is megszórni az
ételt - derült ki az amerikai Illinois Egyetem kutatóinak vizsgálatából.
A helyesen elkészített brokkoli rákellenes hatású, heti 3-5 adag már érzékelhető változásokat eredményez a
szervezetben - állapítja meg a Nutrition and Cancer című rákkutatási szaklap legfrissebb számában megjelent kutatás.
Ahhoz hogy a zöldség előnyös tulajdonságai érvényesülhessenek,
fontos, hogy ne főzzük túl. A hő hatására ugyanis tönkremegy a mirozináz
enzim, amely nélkülözhetetlen a brokkoli legfőbb rák- és
fertőzésmegelőző összetevője, a szulforafán képződéséhez. A legjobb, ha a
brokkolit csak pároljuk 2-3 percig.
A brokkolicsírák még nagyobb mennyiségben tartalmazzák a mirozinázt. A
kutatás szerint ha a brokkolit még csirákkal is megszórjuk, a
rákellenes hatás nagyobb, mintha önmagában csak a zöldséget vagy csak a
csírákat fogyasztjuk. Ugyancsak fokozhatjuk a brokkoli hatását, ha
szintén rákellenes vegyületeket tartalmazó retket, vizitormát, arugula
salátát vagy wasabit fogyasztunk hozzá.
Hogyan pusztítja a brokkoli a ráksejteket?
A Journal of Medicinal Chemistry legfrissebb számának egyik cikke
szintén foglalkozik a brokkoli rákellenes hatásával: egész pontosan
feltárja a zöldség hatásmechanizmusának molekuláris hátterét.
Eszerint a p53 gén által kódolt fehérje gátolja a daganatos sejtek kialakulását. A p53 gén egyes mutációinak hatására a védelem nem alakul ki. A daganatos megbetegedések körülbelül felében a p53 gén mutációja figyelhető meg.
A brokkoli és rokonai (karfiol, vízitorma) gazdagok izotiocianátokban, amelyek szelektíven gátolják a mutáns p53 gének által kódolt fehérjéket, a normális szerkezetű p53 fehérjéket azonban nem.
A kutatók szerint a mutáns p53 géneket gátolva
csökkenthető a ráksejtek egyes kemoterápiás gyógyszerekkel szembeni
rezisztenciája is. Minden jel arra mutat: érdemes minél több brokkolit
ennünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése