2012. december 4., kedd

A címke mögött - teflonedények és perfluór | jomtom.hu

A címke mögött - teflonedények és perfluór | jomtom.hu


A teflonedények csúszós fele


......a PFOA-t a 300 megvizsgált újszülött köldökzsinórjának 99%-ban megtalálták.



360 és 500 C fok között melegítve - perzselő meleg - a fluórpolimerek, melyek csúszásmentesítést végző kémiai anyagok - különböző nem kívánatos összetevőikre bomlanak, így trifluoroacetátra (TFA), amely nagyon mérgező a növényekre.

Más problémás kémiai anyagok, melyeket a Vöröskereszt által megvizsgált vérminták szinte mindegyike tartalmazott, a perfluorozott savak, így a perflouroktánsav (PFOA), a Teflon és régebben a Scotchgard eleme. 2004-ben, a Johns Hopkins kórházban végzett vizsgálatok során, a PFOA-t a 300 megvizsgált újszülött köldökzsinórjának 99%-ban megtalálták. A kutatók most azt vizsgálják, hogy ezek a kémiai anyagok a hormonszint változása miatt veszélyeztetik-e a csecsemőket. A PFOA forrása széleskörűen belekerült a csecsemők és felnőttek vérébe, és a környezetben is megjelent az ipari kibocsátás terméke, a ma már nem gyártott Scotchgard anyagaival együtt.


Nemrég végzett független kutatás eredménye alapján javasolták, hogy az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) minősítse az FPOA anyagokat rákkeltőnek.
Az EPA-val történt önkéntes megállapodás alapján a 8 legnagyobb gyártó megegyezett, hogy az FPOA kibocsátást 95%-kal csökkentik 2010-re, bár a csúszásmentes bevonat készítéséhez továbbra is használják ezen kémiai anyagokat.

Az EPA vizsgálata szerint nagy mennyiségben legalább egy perfloursav, a perflouroktán sulfonát (PFOS) halálos volt a patkányokra, ezért a 3M, és a Scotchgard leállt a használatával.

Utoljára, de nem utolsósorban a gyártók figyelmeztetést adtak ki, hogy a csúszásmentes edényekben túlhevült kémiai anyagok kibocsáthatnak olyak gőzőket, melyek halálosak a madarakra.

A Nature folyóíratban 2001-ben publikált eredmény szerint a túlhevült csúszásgátló bevonatos edények üvegházhatást okoznak a kibocsátott klórflourkarbonnal (CFSs).

Az EWG non-profit szervezet megjegyzi, hogy 360°C-on a Teflon 6 toxikus gázt bocsát ki, melyek közül 2 rákkeltő.

Az FDA által végzett és 2005-ben publikált legújabb kutatási eredmények szerint a mikrohullámú pattogatott kukorica lehet az emberi szervezetben található PFOA másik forrása. Néhány papír ételcsomagoló fluorotelomer borítású, hogy megakadályozza a nedvesség átszivárgását. A legnagyobb mennyiségű ilyen fóliázást a mikrohullámú pattogatott kukorica zacskója tartalmazza. Az FDA úgy találta, hogy jelentős mennyiségű fluorotelomer kerül a zacskóban található olajból a mikrohullámú kukoricába. Sajnálatos módon a szervezet feldolgozza ezen kémiai anyagokat, és FPOA keletkezik belőlük. Bár egy zacskóból nagyon kicsi mennyiség kerül a szervezetbe, az évekig ottmarad, és idővel jelentősen megemelkedhet a szintje.

Mire figyeljen?

A Teflon csak egy változata a csúszásmentes (politetraflouretilén, PTFE) kémiai bevonatnak, melyet főzőedényekben használnak. Keresse a "nonstick/csúszásmentes" cimkét és kérdezze meg az eladót, hogy a bevonat PTFE Teflon vagy más.
Különböző márkaneveken futó csúszásmentes bevonatos edények mind PTFE bevonattal rendelkeznek. Ha kicseréli a sütőtálat, válasszon öntöttvasból, rozsdamentes acélból vagy zománcozott vasból gyártottat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése