Zabtej házilag - Boszorkánykonyha
Másik változat:
Mindent ugyanúgy csinálunk, mint az előző verzióban, csak 3 púpozott evőkanál zabkorpát is teszünk hozzá, amikor a pirított zabpelyhet leforrázzuk. Természetesen a víz mennyiségét arányosan emeljük az adaghoz.
A zabtej hűtőben 2-3 napig eláll. Elég gyorsan kiválik belőle a savó, de ilyenkor csak össze kell rázni/keverni. Nagyon finom turmixokhoz, "tejes" italokhoz.
A visszamaradó zabtöretből puding és egyéb édességek készíthetők.
Zabtej házilag
2011, január 31 - 16:44 — Hortenzia
Ha már a gabonatejeknél tartunk, akkor a rizstejhez hasonlóan zabból is készíthetünk házilag tejet.
Forrázott zabtej
Elkészítése:
- 3 evőkanál natúr zabpelyhet szárazon megpirítunk (2-3 perc, folyton kevergetni kell, különben leég egy pillanat alatt).
- 1/2 liter tisztított vizet felforralunk, beleöntjük a megpirított zabpelyhet, 1 órát állni hagyjuk.
- Összedaráljuk, szűrőn átpasszírozzuk vagy turmixoljuk.
- Ízesítjük: 1 kiskanálkanál sáfrányolajjal, 1 evőkanál mézzel, pici tengeri sóval.
Másik változat:
Mindent ugyanúgy csinálunk, mint az előző verzióban, csak 3 púpozott evőkanál zabkorpát is teszünk hozzá, amikor a pirított zabpelyhet leforrázzuk. Természetesen a víz mennyiségét arányosan emeljük az adaghoz.
Főzés nélküli "élő" zabtej
Elkészítés:- 1 bögre biozabot egy éjszakán át áztassunk kétszeres mennyiségű tiszta vízben.
- Utána öblítsük le, és turmixoljuk össze annyi tisztított vízzel, amennyit felvesz.
- Tegyünk hozzá 1 evőkanál minőségi hidegen sajtolt étolajat is.
- Ha kész, akkor egy selymen, gézen vagy gézzsákban szűrjük át.
- Édesszájúak ízesíthetik egy pici mézzel.
A zabtej hűtőben 2-3 napig eláll. Elég gyorsan kiválik belőle a savó, de ilyenkor csak össze kell rázni/keverni. Nagyon finom turmixokhoz, "tejes" italokhoz.
A visszamaradó zabtöretből puding és egyéb édességek készíthetők.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése