Káposztafélék és hatásaik
Sokan félnek a káposzta fogyasztásától, különösen nyers
formájában. Egészséges bélflóra esetén azonban nem okozhat emésztési
problémát, de ha ügyelünk a megfelelő fűszerezésre, elkészítési módra,
akkor biztos, hogy gond nélkül fogyasztjuk majd.
Tartalom
Brassica nemzetség
A káposzta (Brassica Oleracea) a keresztesvirágúak családjába tartozik.
A vadkáposzták a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén élnek,
míg a kultúrkáposzták számos fajtája az egész világon ismert. Szára
rövid, vastag, torzsája nedvdús. Az alsó, szív alakú levelek szorosan
egymásra hajlók. A levél erezete erősen kidomborodik a levéllemezből.
Nagyszirmú, élénksárga vagy sárgásfehér színű virága apró, kb. 1 cm-es,
májustól szeptemberig nyílik. A termése hosszú nyelű, csőr alakú becő.
Talán nem mindenki tudja, hogy a következő zöldségek mind a káposztafélék családjába tartoznak:
kelkáposzta, karalábé, retek, karfiol, brokkoli, bimbós kel, kínai kel,
bordás kel, leveles kel, repce, torma, kerti zsázsa, és az étkezési
répák többsége.
Néhány általános tudnivaló:
Fejes káposzta
Szeretjük családilag. Akár nyersen, akár savanyúságként, vagy fermentálva. Szívesen eszem paradicsomos káposzta főzeléket is. Kerülhet pogácsába, rétesbe, és a párolt káposztát, székely káposztát sem hagyhatjuk ki a sorból. A variációk sora szinte végtelen. De nemcsak íze, hanem magas C- és U-vitamin, valamint fluor tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Több C-vitamin található benne, mint a narancsban. A téli vitaminpótlás terén tehát ne csak a déli gyümölcsök jussanak eszünkbe!!!
Található benne még sulphoraphan, tejsavak, flavonoidok. A torzsájában lévő bioflavonoidok a C-vitaminnal együttműködve megerősítik a véredények belső falát. Az MSM-ről szóló blogomban is szó volt róla, hogy mennyire fontos a kéntartalmú növények fogyasztása. A káposzta, főként magas kéntartalmának köszönheti sokoldalú gyógyhatását, hiszen a kén melegít, elpusztítja a parazitákat, és tisztítja a vért.
Még
nem tapasztaltam, talán mert a külső héjat többnyire nem használjuk
fel, de a külső levele keserű. A keserű ízről is tudjuk, hogy
gyógyhatással rendelkezik.
A káposztának zöld és lila változata
ismert. A tulajdonságait olvasva mondhatjuk, hogy ismét egy
gyógynövénnyel állunk szemben. Ez az édes-csípős ízű zöldség, ahogy már
utaltam rá, jót tesz a gyomornak, javítja az emésztést, nedvesíti a beleket. Ez is mutatja, hogy nincs rendben, ha valakinek gondot okoz a fogyasztása. Fokhagymával társítva hatékonyan veszi fel a küzdelmet az élősködőkkel. U-vitamin tartalma fekély elleni anyagot
tartalmaz. A nyers savanyú káposzta is kiválóan tisztítja és frissíti
az emésztőrendszert. Javítja a bélflóra állapotát, megoldhatja a székrekedés nehéz eseteit is.
Több kultúrában a bőr megszépítésére is használják. Káposztaleves vagy tea segítségével gyógyítják a közönséges megfázást, szamárköhögést is. A fagyást testhőmérsékletű káposztateás lemosással kezelik. A mentális depressziót és az ingerlékenységet is gyógyíthatja. Külső és belsőleges egyidejű használatával kezelhetünk vele bőrkiütést, lábszárfekélyt, visszeret, sebeket. Rendszeres fogyasztásától enyhülhet a krónikusan hideg láb.
Borogatás készítéséhez
reszelt káposztát keverjünk valamennyi vízzel, és egy kendő
segítségével csavarjuk az érintett területre. De hatásos lehet úgy is,
ha az egészben hagyott leveleket megtörve a beteg testrészre kötjük.
Tartalmaz még jódot, E vitamint és kalciumot is. Az E-vitamin a külső levelekben gyűlik össze, amelyek háromszor annyi kalciumot is tartalmazhatnak, mint a belső levelek.
Megosztanék Veletek egy reggeli elixír tippet is, szintén a Gyógyító táplálkozás
című könyvből. "Ha felkeléskor merev a testünk és kába az agyunk, akkor
a máj nem fejezte be a szükséges vértisztítást. Az ilyen állapot
rendszeres, vagy közvetlen túlevésre, sok állati eredetű élelmiszer,
szeszesital, rossz minőségű étel fogyasztására, helytelen
ételkombinácóra és/vagy késői étkezésre utal. Ilyen esetben jó hatású
lehet egy zöldségleves káposztából és petrezselyemből."
Kínai kel
Másik nevén "napa káposzta". A közönséges kerek káposztához képest nem csíp és nem melegít, hanem édes ízű és hűt, ezért kiválóan alkalmas a gyulladás
több fajtája, a sárga nyálkás váladékozás, és valamennyi meleg tünettel
jelentkező betegség gyógyítására. A beleket is nedvesíti, és gyógyítja a
székrekedést. A kínai káposzta kéntartalma csupán 20 százaléka a kerek
káposztáénak. Ásványi só, C-vitamin és karotin tartalma magas. A tanulmányok szerint sok keresztesvirágú növény (káposzta, brokkoli, kelbimbó) megállítja a rákos burjánzást a vastagbélben.
Vigyázat: hányiger és idült gyengeség (csíhiány) esetén csak óvatosan fogyasszunk kínai káposztát! (Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás)
Szívesen készítek és fogyasztok Anikó receptje alapján készült préselt salátát. Kiváló alternatívája a hagyományos, ecetes savanyúságoknak. De nemcsak saláta vagy köret készülhet belőle, hanem leves, kimcsi, egytálétel alapanyaga is lehet a kínai kel.
Káposztalé
A káposzta gyógyhatását leginkább nyers levének fogyasztásával érhetjük el. A fehérkáposzta leve kalóriaszegény, serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét.
A legintenzívebben méregtelenítő, fogyasztó hatású növények egyike. Gyomor- és nyombélfekély esetén
nagyon jó hatású félcsészényi frissen préselt káposztalé fogyasztása az
étkezések között, naponta kétszer-háromszor. Legalább 2 héten át
szükséges inni, a tünetek megszűnése esetén is. Csípősségét enyhíti, ha
zellerszárlével kombináljuk. A lilakáposzta frissen préselt, éhgyomorra
ivott leve is a fekély ellenszere, sokkal hatékonyabban gyógyítja, mint a
főtt káposzta.
Kelkáposzta
Két fajátját ismerhetjük, a kékesszürke és a zöld levelűt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt szintén nélkülözhetetlen a téli időszakban. Gazdag kalciumban, A-, B- és E- vitaminban
is. Kálium tartalma a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást,
jótékonyan hat a szívizom működésére. A többi káposztafélével együtt rákellenes zöldség.
Béta-karotin tartalma segíti az immunrendszer működését, ezáltal szervezetünk védelmét. Mangán és magnézium tartalma fokozza a B-vitamin jótékony hatásait. Gyulladásos betegségek esetén A- és E- vitamin tartalma miatt fogyaszthatjuk.
Leginkább
talán főzelék formája ismert, bár talán nem ez a legnépszerűbb. Nem
kell azonban beérnünk ezzel, hisz másféleképp is készíthetjük. Finom köretként kínálhatjuk például zöldségfasírt mellé, akár nyersen is. Másik ismertebb elkészítési módja a rakott kel, amit húsmentes és vegán formában is érdemes kipróbálni. Zöldség chips-ként pedig garantált a siker.
Leveles vagy fodros kel
A fodros kel az egyik legkiválóbb téli vitaminforrásunk. Kivételesen bő klorofill-, kalcium-, vas-, A- és C- vitamin forrás ősszel, kora télen és kora tavasszal. Tartalmaz még E-, K- és B6-vitamint, növényi fehérjéket és élelmi rostokat, mangánt, rezet és káliumot is. Mélyzöld színét hőkezelés után is megtartja. Hidegtűrő,
ezért a kertben leveleit akár egész télen szüretelhetjük. Nem fejleszt
fejet, vastag szárán hozza leveleit. Szép virágát a méhek is előnyben
részesítik, ezért felmagzás után is érdemes megtartani. Melegítő hatású, édes, kissé kesernyés-csípős ízű, amely valamivel édesebb lesz, ha megcsípi a fagy.
Enyhíti a tüdő vértolulását, és jótékonyan hat a gyomorra is,
élelmi rostjai segítik a vastagbél tisztítását, ezáltal az emésztést. A
káposzták családjának legöregebb tagja, levét gazdag kéntartalma miatt
gyomor-és nyombélfekély kezelésére használjuk, levét kinyerve, ami
ivólének is beillik. E-vitamin tartalma miatt, amely zsíroldékony
vitamin, érdemes valamilyen zsiradékkal társítani.
Brokkoli
A brokkoliról már született egy remek összefoglaló Detti tollából, érdemes elolvasni.
Ez a csípős és kesernyés ízű káposztaféle vízhajtó és hűsítő hatású, gyógyítja a nyári hőség állapotokat. Csillogóvá teszi a szemet, sőt szemgyulladás és rövidlátás kezelésére is használhatjuk. Pantoténsav és A-vitamin tartalma megszépíti az érdes bőrt. C-vitamin tartalma nagyobb, mint a citrusféléknek, ezenkívül természetes foszfor-, vas- és B-vitamin forrás.
Enyhe főzéssel megőrizhetjük bőséges klorofill-tartalmát, amely ellensúlyozza a foszfor által okozott gázképződést. Vitamintartalma sérül főzés során, ezért minél rövidebb ideig tegyük ki hőhatásnak.
Fontos tudnivaló, hogy a brokkoliban található öt golyvaképző kémiai anyag megakadályozza, hogy a szervezet hasznosítsa a jódot, ezért pajzsmirigy-elégtelenség és jódhiány esetén ne használjuk.
Karfiol
A
karfiol a brokkolihoz hasonlóan ősi káposztafélék válogató
szaporításával, alakításával jött létre. Szinte fehér hajtásait, és
húsosan megvastagodott fejletlen virágait - ezeket fogyasztjuk leginkább
- lapátszerű, zöld levelek veszik körül. Főzés során tömör
szerkezetének köszönhetően megőrzi tömegét és formáját, ezért nemcsak
finom, de tetszetős ételek is készülhetnek belőle.
Élelmi rostban gazdag, szénhidrátban szegény zöldségféle, amely jelentős C-vitamin és kén tartalommal bír. Elkészítési módjai nagyon változatosak, kiváló húspótló. Kerülhet zöldséglevesbe, készülhet belőle krémleves, pástétom, egytálétel. Fogyaszthatjuk köretként, nyersen vagy párolva, sütve is.
A káposztához képest a hideget rosszabbul tűri, de hűtőszekrényben jól tárolható.
Karalábé
Ez a közép-európai zöldségfélénk akkor a legértékesebb, amikor még nem nagyobb, mint az öklünk. Az ásványi anyagok közül legmagasabb a káliumtartalma, amely vértisztító, lúgosító hatású, így elengedhetetlen a tavaszi méregtelenítés során. Jó a kalcium-magnézium aránya is. Tartalmaz még jelentős mennyiségű A- és B- vitamint.
Antibiotikus
hatása a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhető. Ezek
értékét növelik a benne lévő enzimek, amelyek elősegítik az emésztést
is. Az antibiotikus hatás eléréséhez külsőleg és belsőleg is használni
kell a karalábét. Belsőleg naponta fogyasszuk a levét, akár sárgarépa levével keverve. Külső lemosáshoz tiszta karalábé lét vagy péppakolást tehetünk a sebre. Kálium, kén, C- és A- vitamin tartalma teszi alkalmassá a nehezen gyógyuló sebek gyógyítására.
Semleges hőhatású, csípős, édes, kesernyés ízű. Javítja a csí-energia keringését, megszünteti a vér összetapadását, pangását; csökkenti a szervezet nedves állapotát. Gyomorrontás és vércukor-diszharmónia kezelésére alkalmas. Hipoglikémia és diabétesz esetén is
használhatjuk. Megszünteti a fájdalmas, nehéz vizeletürítést, a
vastagbél vérzését, lelohasztja a herezacskó duzzanatát, csillapítja a
gyógyszer- és alkoholmérgezés hatását. Levét az orrvérzés gyógyítására isszák. A karalábé jótékonyan hat a légzőszervekre is, így az allergiás megbetegedésekre is.
Étrendünkbe is jól beilleszthető.
Retek
És végül lássuk, mit tud a retek!
Sok
fajtája van, a hónapos, nyári, illetve az őszi-téli reteknek is még
további változatai ismertek. A tavasz első, friss vitaminforrása, fagyok
után vetett magjából néhány hét alatt termés növekszik. A fekete retek
számít gyógynövénynek, bizonyított hatással, de a többi is kiváló
tápanyagforrás. C-vitamin tartalma különösen magas. Legfontosabb hatóanyagai emellett a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid és a raphanol.
A reteklevelet se dobjuk el, akár zöldturmixba is tehetjük, hisz vas, folsav és elő-A-vitamin tartalma kimagasló. Hűsítő hatású (emiatt hideg emberek ne fogyasszák!), csípős és édes ízű. Nedvesíti a tüdőt, oldja a nyákot. Rendszeres használatával megelőzhetjük a közönséges megfázáshoz és influenzához hasonló vírusfertőzéseket.
Érdemes
tehát naponta több szem retket, vagy fél csésze reteklét naponta
kétszer fogyasztani, de semmiképp nem éhgyomorra. A retek gumóját a népi
bölcsesség ellenére fogyaszthatjuk bármikor, de reggel valóban érdemes
nem önmagában enni. Ez főleg a magasabb illóolaj tartalmú fekete retekre
vonatkozik. Kifejezetten alkalmas az arcüreggyulladás, a rekedtség, a torokváladék és a torokfájás megszüntetésére.
Köhögésre bevethető a házilag elkészíthető retekszirup.
Ehhez a kettévágott gumóba lyukat fúrunk, majd mézzel töltjük meg az
üreget. Néhány óra alatt a kioldódó reteklé a mézzel keveredve adja a
gyógyhatású szirupot. Eltávolítja a megrekedt ételt, gyógyítja a gyomorrontást és a has puffadását is. Hűsítő
hatásának köszönhetően segít a meleg eredetű állapotokon, mint
orrvérzés, vérköpés, vérhas, tarkón jelentkező fejfájás. Méregtelenítő
hatású, kihajtja a méreganyagokat, így az étrend fokozatos javulásával
egy időben eltávolítja a szervezetből a régi hulladékréteget.
Az epe, a vese és a húgykövek hagyományos nyugati gyógyszere egy evőkanál reszelt retek, több héten át.
A retket nyersen fogyasztjuk, akár magában, akár saláta részeként.
Remélem, meghoztam a kedvetek a káposztafélék fogyasztásához, és azok is megbarátkoznak vele, akik eddig nem szerették!
Linda
Felhasznált irodalom:
További tartalmak a témában:
Káposztafélék és hatásaik
2014, november 7 - 17:29 — H.LindaSokan félnek a káposzta fogyasztásától, különösen nyers
formájában. Egészséges bélflóra esetén azonban nem okozhat emésztési
problémát, de ha ügyelünk a megfelelő fűszerezésre, elkészítési módra,
akkor biztos, hogy gond nélkül fogyasztjuk majd.
Tartalom
- Brassica nemzetség
- Fejes káposzta
- Kínai kel
- Káposztalé
- Kelkáposzta
- Leveles vagy fodros kel
- Brokkoli
- Karfiol
- Karalábé
- Retek
Brassica nemzetség
A káposzta (Brassica Oleracea) a keresztesvirágúak családjába tartozik.
A vadkáposzták a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén élnek,
míg a kultúrkáposzták számos fajtája az egész világon ismert. Szára
rövid, vastag, torzsája nedvdús. Az alsó, szív alakú levelek szorosan
egymásra hajlók. A levél erezete erősen kidomborodik a levéllemezből.
Nagyszirmú, élénksárga vagy sárgásfehér színű virága apró, kb. 1 cm-es,
májustól szeptemberig nyílik. A termése hosszú nyelű, csőr alakú becő.
Talán nem mindenki tudja, hogy a következő zöldségek mind a káposztafélék családjába tartoznak:
kelkáposzta, karalábé, retek, karfiol, brokkoli, bimbós kel, kínai kel,
bordás kel, leveles kel, repce, torma, kerti zsázsa, és az étkezési
répák többsége.
Néhány általános tudnivaló:
- A káposztafélék több tagja (fejes, vörös, kínai fehér káposzta, kínai kel, brokkoli, karfiol, retek) a meleg jeleit csökkentő, hűsítő ételek.
- Fehérje és B12-vitamin tartalma a káposztának, karfiolnak, brokkolinak, kelnek és kelbimbónak jelentős.
- A májműködést serkentik, a pangást megszüntetik, főleg az enyhén csipős ízű ételek, fűszerek, növények. Ha valaki nem szereti a csípős ízt, a Brassica nemzetség bizonyos egyedei, mint a káposzta, karalábé, brokkoli, kelbimbó, enyhe vagy alig csípős ízű, mégis pangást szüntető ételek.
- Béta karotin tartalma a brokkolinak, sárgarépának, kelnek, tarlórépának és a vízitormának jelentős.
- A
zöld növényekben bőven található tisztító hatású klorofill, amely
megállítja a baktériumok, a gombák és más mikroorganizmusok terjedését,
emellett pedig jótékonyan befolyásolja a hasznos bélflóra fejlődését. A
káposztafélék közül a kel, az amerikai kel, a vízitorma, a káposzta
tartalmaz tekintélyes mennyiségű klorofillt. - Jó
tudni, hogy ha húst együtt főzünk, vagy egy étkezésen belül kínálunk
káposztával, brokkolival, azaz kéntartalmú zöld növényekkel, az nagyban
segíti a hús és zsírok emésztését. Ételtársítás szempontjából is jó
párost alkotnak.
Fejes káposzta
Szeretjük családilag. Akár nyersen, akár savanyúságként, vagy fermentálva. Szívesen eszem paradicsomos káposzta főzeléket is. Kerülhet pogácsába, rétesbe, és a párolt káposztát, székely káposztát sem hagyhatjuk ki a sorból. A variációk sora szinte végtelen. De nemcsak íze, hanem magas C- és U-vitamin, valamint fluor tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Több C-vitamin található benne, mint a narancsban. A téli vitaminpótlás terén tehát ne csak a déli gyümölcsök jussanak eszünkbe!!!
Található benne még sulphoraphan, tejsavak, flavonoidok. A torzsájában lévő bioflavonoidok a C-vitaminnal együttműködve megerősítik a véredények belső falát. Az MSM-ről szóló blogomban is szó volt róla, hogy mennyire fontos a kéntartalmú növények fogyasztása. A káposzta, főként magas kéntartalmának köszönheti sokoldalú gyógyhatását, hiszen a kén melegít, elpusztítja a parazitákat, és tisztítja a vért.
Még
nem tapasztaltam, talán mert a külső héjat többnyire nem használjuk
fel, de a külső levele keserű. A keserű ízről is tudjuk, hogy
gyógyhatással rendelkezik.
A káposztának zöld és lila változata
ismert. A tulajdonságait olvasva mondhatjuk, hogy ismét egy
gyógynövénnyel állunk szemben. Ez az édes-csípős ízű zöldség, ahogy már
utaltam rá, jót tesz a gyomornak, javítja az emésztést, nedvesíti a beleket. Ez is mutatja, hogy nincs rendben, ha valakinek gondot okoz a fogyasztása. Fokhagymával társítva hatékonyan veszi fel a küzdelmet az élősködőkkel. U-vitamin tartalma fekély elleni anyagot
tartalmaz. A nyers savanyú káposzta is kiválóan tisztítja és frissíti
az emésztőrendszert. Javítja a bélflóra állapotát, megoldhatja a székrekedés nehéz eseteit is.
Több kultúrában a bőr megszépítésére is használják. Káposztaleves vagy tea segítségével gyógyítják a közönséges megfázást, szamárköhögést is. A fagyást testhőmérsékletű káposztateás lemosással kezelik. A mentális depressziót és az ingerlékenységet is gyógyíthatja. Külső és belsőleges egyidejű használatával kezelhetünk vele bőrkiütést, lábszárfekélyt, visszeret, sebeket. Rendszeres fogyasztásától enyhülhet a krónikusan hideg láb.
Borogatás készítéséhez
reszelt káposztát keverjünk valamennyi vízzel, és egy kendő
segítségével csavarjuk az érintett területre. De hatásos lehet úgy is,
ha az egészben hagyott leveleket megtörve a beteg testrészre kötjük.
Tartalmaz még jódot, E vitamint és kalciumot is. Az E-vitamin a külső levelekben gyűlik össze, amelyek háromszor annyi kalciumot is tartalmazhatnak, mint a belső levelek.
Megosztanék Veletek egy reggeli elixír tippet is, szintén a Gyógyító táplálkozás
című könyvből. "Ha felkeléskor merev a testünk és kába az agyunk, akkor
a máj nem fejezte be a szükséges vértisztítást. Az ilyen állapot
rendszeres, vagy közvetlen túlevésre, sok állati eredetű élelmiszer,
szeszesital, rossz minőségű étel fogyasztására, helytelen
ételkombinácóra és/vagy késői étkezésre utal. Ilyen esetben jó hatású
lehet egy zöldségleves káposztából és petrezselyemből."
Kínai kel
Másik nevén "napa káposzta". A közönséges kerek káposztához képest nem csíp és nem melegít, hanem édes ízű és hűt, ezért kiválóan alkalmas a gyulladás
több fajtája, a sárga nyálkás váladékozás, és valamennyi meleg tünettel
jelentkező betegség gyógyítására. A beleket is nedvesíti, és gyógyítja a
székrekedést. A kínai káposzta kéntartalma csupán 20 százaléka a kerek
káposztáénak. Ásványi só, C-vitamin és karotin tartalma magas. A tanulmányok szerint sok keresztesvirágú növény (káposzta, brokkoli, kelbimbó) megállítja a rákos burjánzást a vastagbélben.
Vigyázat: hányiger és idült gyengeség (csíhiány) esetén csak óvatosan fogyasszunk kínai káposztát! (Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás)
Szívesen készítek és fogyasztok Anikó receptje alapján készült préselt salátát. Kiváló alternatívája a hagyományos, ecetes savanyúságoknak. De nemcsak saláta vagy köret készülhet belőle, hanem leves, kimcsi, egytálétel alapanyaga is lehet a kínai kel.
Káposztalé
A káposzta gyógyhatását leginkább nyers levének fogyasztásával érhetjük el. A fehérkáposzta leve kalóriaszegény, serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét.
A legintenzívebben méregtelenítő, fogyasztó hatású növények egyike. Gyomor- és nyombélfekély esetén
nagyon jó hatású félcsészényi frissen préselt káposztalé fogyasztása az
étkezések között, naponta kétszer-háromszor. Legalább 2 héten át
szükséges inni, a tünetek megszűnése esetén is. Csípősségét enyhíti, ha
zellerszárlével kombináljuk. A lilakáposzta frissen préselt, éhgyomorra
ivott leve is a fekély ellenszere, sokkal hatékonyabban gyógyítja, mint a
főtt káposzta.
Kelkáposzta
Két fajátját ismerhetjük, a kékesszürke és a zöld levelűt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt szintén nélkülözhetetlen a téli időszakban. Gazdag kalciumban, A-, B- és E- vitaminban
is. Kálium tartalma a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást,
jótékonyan hat a szívizom működésére. A többi káposztafélével együtt rákellenes zöldség.
Béta-karotin tartalma segíti az immunrendszer működését, ezáltal szervezetünk védelmét. Mangán és magnézium tartalma fokozza a B-vitamin jótékony hatásait. Gyulladásos betegségek esetén A- és E- vitamin tartalma miatt fogyaszthatjuk.
Leginkább
talán főzelék formája ismert, bár talán nem ez a legnépszerűbb. Nem
kell azonban beérnünk ezzel, hisz másféleképp is készíthetjük. Finom köretként kínálhatjuk például zöldségfasírt mellé, akár nyersen is. Másik ismertebb elkészítési módja a rakott kel, amit húsmentes és vegán formában is érdemes kipróbálni. Zöldség chips-ként pedig garantált a siker.
Leveles vagy fodros kel
A fodros kel az egyik legkiválóbb téli vitaminforrásunk. Kivételesen bő klorofill-, kalcium-, vas-, A- és C- vitamin forrás ősszel, kora télen és kora tavasszal. Tartalmaz még E-, K- és B6-vitamint, növényi fehérjéket és élelmi rostokat, mangánt, rezet és káliumot is. Mélyzöld színét hőkezelés után is megtartja. Hidegtűrő,
ezért a kertben leveleit akár egész télen szüretelhetjük. Nem fejleszt
fejet, vastag szárán hozza leveleit. Szép virágát a méhek is előnyben
részesítik, ezért felmagzás után is érdemes megtartani. Melegítő hatású, édes, kissé kesernyés-csípős ízű, amely valamivel édesebb lesz, ha megcsípi a fagy.
Enyhíti a tüdő vértolulását, és jótékonyan hat a gyomorra is,
élelmi rostjai segítik a vastagbél tisztítását, ezáltal az emésztést. A
káposzták családjának legöregebb tagja, levét gazdag kéntartalma miatt
gyomor-és nyombélfekély kezelésére használjuk, levét kinyerve, ami
ivólének is beillik. E-vitamin tartalma miatt, amely zsíroldékony
vitamin, érdemes valamilyen zsiradékkal társítani.
Brokkoli
A brokkoliról már született egy remek összefoglaló Detti tollából, érdemes elolvasni.
Ez a csípős és kesernyés ízű káposztaféle vízhajtó és hűsítő hatású, gyógyítja a nyári hőség állapotokat. Csillogóvá teszi a szemet, sőt szemgyulladás és rövidlátás kezelésére is használhatjuk. Pantoténsav és A-vitamin tartalma megszépíti az érdes bőrt. C-vitamin tartalma nagyobb, mint a citrusféléknek, ezenkívül természetes foszfor-, vas- és B-vitamin forrás.
Enyhe főzéssel megőrizhetjük bőséges klorofill-tartalmát, amely ellensúlyozza a foszfor által okozott gázképződést. Vitamintartalma sérül főzés során, ezért minél rövidebb ideig tegyük ki hőhatásnak.
Fontos tudnivaló, hogy a brokkoliban található öt golyvaképző kémiai anyag megakadályozza, hogy a szervezet hasznosítsa a jódot, ezért pajzsmirigy-elégtelenség és jódhiány esetén ne használjuk.
Karfiol
A
karfiol a brokkolihoz hasonlóan ősi káposztafélék válogató
szaporításával, alakításával jött létre. Szinte fehér hajtásait, és
húsosan megvastagodott fejletlen virágait - ezeket fogyasztjuk leginkább
- lapátszerű, zöld levelek veszik körül. Főzés során tömör
szerkezetének köszönhetően megőrzi tömegét és formáját, ezért nemcsak
finom, de tetszetős ételek is készülhetnek belőle.
Élelmi rostban gazdag, szénhidrátban szegény zöldségféle, amely jelentős C-vitamin és kén tartalommal bír. Elkészítési módjai nagyon változatosak, kiváló húspótló. Kerülhet zöldséglevesbe, készülhet belőle krémleves, pástétom, egytálétel. Fogyaszthatjuk köretként, nyersen vagy párolva, sütve is.
A káposztához képest a hideget rosszabbul tűri, de hűtőszekrényben jól tárolható.
Karalábé
Ez a közép-európai zöldségfélénk akkor a legértékesebb, amikor még nem nagyobb, mint az öklünk. Az ásványi anyagok közül legmagasabb a káliumtartalma, amely vértisztító, lúgosító hatású, így elengedhetetlen a tavaszi méregtelenítés során. Jó a kalcium-magnézium aránya is. Tartalmaz még jelentős mennyiségű A- és B- vitamint.
Antibiotikus
hatása a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhető. Ezek
értékét növelik a benne lévő enzimek, amelyek elősegítik az emésztést
is. Az antibiotikus hatás eléréséhez külsőleg és belsőleg is használni
kell a karalábét. Belsőleg naponta fogyasszuk a levét, akár sárgarépa levével keverve. Külső lemosáshoz tiszta karalábé lét vagy péppakolást tehetünk a sebre. Kálium, kén, C- és A- vitamin tartalma teszi alkalmassá a nehezen gyógyuló sebek gyógyítására.
Semleges hőhatású, csípős, édes, kesernyés ízű. Javítja a csí-energia keringését, megszünteti a vér összetapadását, pangását; csökkenti a szervezet nedves állapotát. Gyomorrontás és vércukor-diszharmónia kezelésére alkalmas. Hipoglikémia és diabétesz esetén is
használhatjuk. Megszünteti a fájdalmas, nehéz vizeletürítést, a
vastagbél vérzését, lelohasztja a herezacskó duzzanatát, csillapítja a
gyógyszer- és alkoholmérgezés hatását. Levét az orrvérzés gyógyítására isszák. A karalábé jótékonyan hat a légzőszervekre is, így az allergiás megbetegedésekre is.
Étrendünkbe is jól beilleszthető.
Retek
És végül lássuk, mit tud a retek!
Sok
fajtája van, a hónapos, nyári, illetve az őszi-téli reteknek is még
további változatai ismertek. A tavasz első, friss vitaminforrása, fagyok
után vetett magjából néhány hét alatt termés növekszik. A fekete retek
számít gyógynövénynek, bizonyított hatással, de a többi is kiváló
tápanyagforrás. C-vitamin tartalma különösen magas. Legfontosabb hatóanyagai emellett a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid és a raphanol.
A reteklevelet se dobjuk el, akár zöldturmixba is tehetjük, hisz vas, folsav és elő-A-vitamin tartalma kimagasló. Hűsítő hatású (emiatt hideg emberek ne fogyasszák!), csípős és édes ízű. Nedvesíti a tüdőt, oldja a nyákot. Rendszeres használatával megelőzhetjük a közönséges megfázáshoz és influenzához hasonló vírusfertőzéseket.
Érdemes
tehát naponta több szem retket, vagy fél csésze reteklét naponta
kétszer fogyasztani, de semmiképp nem éhgyomorra. A retek gumóját a népi
bölcsesség ellenére fogyaszthatjuk bármikor, de reggel valóban érdemes
nem önmagában enni. Ez főleg a magasabb illóolaj tartalmú fekete retekre
vonatkozik. Kifejezetten alkalmas az arcüreggyulladás, a rekedtség, a torokváladék és a torokfájás megszüntetésére.
Köhögésre bevethető a házilag elkészíthető retekszirup.
Ehhez a kettévágott gumóba lyukat fúrunk, majd mézzel töltjük meg az
üreget. Néhány óra alatt a kioldódó reteklé a mézzel keveredve adja a
gyógyhatású szirupot. Eltávolítja a megrekedt ételt, gyógyítja a gyomorrontást és a has puffadását is. Hűsítő
hatásának köszönhetően segít a meleg eredetű állapotokon, mint
orrvérzés, vérköpés, vérhas, tarkón jelentkező fejfájás. Méregtelenítő
hatású, kihajtja a méreganyagokat, így az étrend fokozatos javulásával
egy időben eltávolítja a szervezetből a régi hulladékréteget.
Az epe, a vese és a húgykövek hagyományos nyugati gyógyszere egy evőkanál reszelt retek, több héten át.
A retket nyersen fogyasztjuk, akár magában, akár saláta részeként.
Remélem, meghoztam a kedvetek a káposztafélék fogyasztásához, és azok is megbarátkoznak vele, akik eddig nem szerették!
Linda
Felhasznált irodalom:
- Paul Ptchford: Gyógyító táplálkozás
- Kissné Dogossy Éva - Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája
- http://vitaminbank.hu/kaposztafelek.php
- http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-fodros-kel
- http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-retek
- http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/retek_reggel_sem_mereg/20070406123336
- http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/karfiol_hogyan_fogyasszuk_receptek/20080110170000
- http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fant-terem-karfiol-es-brokkoli
További tartalmak a témában:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése