Egészségünk őre a brokkoli. I.
A brokkoli
a káposztafélék családjába tartozik, legközelebbi „hozzátartozója” a karfiol. Termesztése Olaszországból ered, és már az ókori Rómában egy vad káposztafajtából nemesítették. Nagyon jó tápanyagforrás, sok C-, K-, A-, B6-, B2-vitamin található benne. Gazdag rostokban, folsavban, mangánban, tryptophanban, potassiumban, foszforban, magnéziumban. Tartalmaz még proteint, omega-3 zsírsavat, vasat és kalciumot is.
Az Egyesült Államokban egy non profit alapítvány szervezete értékelő rendszert dolgozott ki a világ legegészségesebb táplálékairól. Az egyes növényekben található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, növényi hatóanyagoknak napi értékét táblázatban jelölik kiváló, nagyon jó, jó szavakkal. Ennek alapja, hogy az a bizonyos zöldség vagy gyümölcs milyen fontos forrása az illető tápanyag összetevőnek. Céljuk egy egészségesebb hellyé tenni a földet, az egészséges életmód és a táplálkozás összefüggésére felhívni a figyelmet. Táblázatunk ennek a szervezetnek (World healthiest foods) a brokkolira vonatkozó értékelését mutatja.
156 gramm párolt brokkoli tartalma
Kutatók egyre-másra végzik a kísérleteket a növények egészségmegőrző, betegségmegelőző hatását vizsgálva. Így a brokkoli hatóanyagairól is számos tanulmány jelent meg, ezek alapján rendszeres fogyasztása az egészséges étrend fontos eleme.
Védi a magzatot a fejlődési rendellenességektől.
Nőknek kifejezetten ajánlott terhesség alatt fogyasztása, mert egy csésze brokkoli 94 mcg folsavat tartalmaz, ami egy B vitaminféle, nagy szerepet játszik a DNS és RNS szintézisében. A folsavhiány terheség alatt számos fejlődési rendellenességhez vezethet.
Az immunrendszert aktivizálja.
Egy két és fél deciliteres csésze brokkoliban 1359 mcg béta-karotin található, amely erősíti az immunrendszert. A kisebb mennyiségben meglévő, ám nagyon hasznos cink és szelén is védi az immunrendszert.
Erősebb csontozat.
Egy csésze (2,5dl) brokkoli 74 mg kalciumot, 123 mg C-vitamint tartalmaz. Segíti a kalcium felhasználását, miközben mindössze 44 kalóriát jelent.
Védi a szemet.
A brokkoli, mint más zöld leveles zöldségek, jó adag növényi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz. A karotinok családjából luteint, zeaxantint, mindkettő nagy mennyiségben koncentrálódik a szemlencsében. Heti háromszori brokkolifogyasztás már csökkenti a szürkehályog képződésének esélyét.
Óvja a szívet.
Egy kísérletben százezer ember vett részt. Azoknál, akiknek étrendjében a leggyakrabban volt brokkoli, tea, hagyma, alma, amelyek a leggazdagabb flavon források 20%kal kisebb volt a szívbetegség rizikója.
Véd a bőrráktól.
A sulforaphane, segít a nap által leégett bőr regenerálódásában. A jelenlegi kutatások szerint valamennyi napozásra feltétlenül szükségünk van jó egészségünk érdekében, szükséges a D-vitamin előállításához, viszont túl sok már bőrrákot okozhat, az ózonréteg elvékonyodása miatt.
Társunk a gyomorfekély elleni küzdelemben.
A brokkoli képes megsemmisíteni a Hleicobacter pylorit, ami mint tudjuk, a gyomorfekély kialakulásának elsődleges okozója. Ez a sulforaphane-nak köszönhető. Az állatkísérleteknél 11-ből 8 állatnál teljesen kiirtotta a Helicobaktérium pylori-t a gyomorból. Az eredmény olyan meggyőző volt, hogy az orvosok a gyomorfekély megelőzésben és gyógyításban is nagy szerepet tulajdonítanak a sulforaphane-ban gazdag brokkolinak.
Méregtelenítő.
A brokkoliban lévő alkotórészek jeleznek génjeinknek, hogy növeljék azon enzimek termelését, amelyek szerepet játszanak a méregtelenítésben. Ennek során megsemmisítik a veszélyes anyagokat. A növényi hatóanyagok természetes összhatása megadja a lehetőséget arra, hogy sejtjeink képesek legyenek lefegyverezni a szabadgyököket, mérgeket, a lehetséges karcinogéneket, Ezért jelentkezhet úgy brokkoli, mint ami képes jelentősen csökkenteni a rák rizikóját. A sulforaphane-ról megállapították, hogy aktivizálja a szervezet méregtelenítő enzimjeit
A petefészek rák elleni hatóanyagot tartalmaz.
A brokkoli kaempferolban gazdag, véd a petefészekrák ellen. Az öt leggyakoribb flavonoid a myricetin, kaempferol, quercetin, luteolin. Ezeknek a táplálékkal történő beviteléről végeztek kutatást. 66940 nőt 18 éven keresztül vizsgáltak, és azt találták, hogy azok, akiknek táplálkozásában a leginkább megtalálható volt ez az 5 flavonoid, azoknál 25%-kal csökkent a petefészekrák rizikója, azokhoz viszonyítva, akik kevesebbet fogyasztottak.
A kaempferol megtalálható a zöld teában, a brokkoliban, hagymában. A legjobb luteolin források pedig még a zeller, a petrezselyem, erős paprika, spenót, karórépa.
A prosztatarák megelőzésének egyik lehetséges fegyvere.
A brokkoli és a paradicsom két olyan zöldség, amely a prosztatarák elleni véd. Ha együtt esszük ezeket, akkor hatásuk eredményesebb. Ez azért lehet, mert a különböző bioaktív összetevők a paradicsomban és a brokkoliban más-más módon védenek a rák ellen. Állatkísérletekben a brokkoli-paradicsom étrend nagyon hatásosnak bizonyult, 22 hét után a prosztata tumor nagysága 52%-kal csökkent.
A mellrák veszélye csökkenthető, védi a szív-, érrendszert is.
Indole-3 –carbinol a brokkoliban természetesen meglévő összetevő. Kutatók már korábban is azt találták, hogy védelmet nyújt a mell- és prosztatarák ellen, valamint csökkenti a koleszterin közvetítőjének, az apolipoprotein B-100-nak a kiválasztását. Így a szív-érrendszert is védi.
Az apoB, az LDL koleszterin fő szállítója felelős azért, hogy az a szövetekhez jusson. A vér magas apoB szintje összefüggésben áll az erek falán lévő lerakódások képződésével
A kísérletek azt mutatták, amelyeket emberi májsejtekkel végeztek, hogy az indole-3-carbinol (I-3-C) csökkenti az apoB kiválasztását az adagolás módjának függvényében.
A kutatók arról is beszámoltak, hogy nem csak a koleszterin közvetítését csökkenti, hanem a májsejtek lipid-termelését is. Egy másik tanulmány, amely a rákkutatás eredményeit közlő folyóiratban jelent meg, azt írja a sulforaphane-ról, hogy mennyiségtől függően képes a sejtnövekedés lefékezésére.
A brokkoli
a káposztafélék családjába tartozik, legközelebbi „hozzátartozója” a karfiol. Termesztése Olaszországból ered, és már az ókori Rómában egy vad káposztafajtából nemesítették. Nagyon jó tápanyagforrás, sok C-, K-, A-, B6-, B2-vitamin található benne. Gazdag rostokban, folsavban, mangánban, tryptophanban, potassiumban, foszforban, magnéziumban. Tartalmaz még proteint, omega-3 zsírsavat, vasat és kalciumot is.
Az Egyesült Államokban egy non profit alapítvány szervezete értékelő rendszert dolgozott ki a világ legegészségesebb táplálékairól. Az egyes növényekben található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, növényi hatóanyagoknak napi értékét táblázatban jelölik kiváló, nagyon jó, jó szavakkal. Ennek alapja, hogy az a bizonyos zöldség vagy gyümölcs milyen fontos forrása az illető tápanyag összetevőnek. Céljuk egy egészségesebb hellyé tenni a földet, az egészséges életmód és a táplálkozás összefüggésére felhívni a figyelmet. Táblázatunk ennek a szervezetnek (World healthiest foods) a brokkolira vonatkozó értékelését mutatja.
156 gramm párolt brokkoli tartalma
megnevezés | mennyiség | értékelés |
kalória | 43,68 | kiváló |
C-vitamin | 123,40mg | kiváló |
K-vitmin | 155,20mcg | kiváló |
A-vitamin | 2280,72IU | kiváló |
Folate | 93,91mcg | kiváló |
Rost | 4,68g | kiváló |
Mangán | 0,34g | kiváló |
Tryptophan | 0,05g | kiváló |
Potassium | 505,44mg | kiváló |
B6 vitamin | 0,22mg | nagyon jó |
B2 vitamin | 0,18mg | nagyon jó |
Foszfor | 102,80mg | nagyon jó |
Magnézium | 39 mg | nagyon jó |
Omega3 | 0,20g | nagyon jó |
Kutatók egyre-másra végzik a kísérleteket a növények egészségmegőrző, betegségmegelőző hatását vizsgálva. Így a brokkoli hatóanyagairól is számos tanulmány jelent meg, ezek alapján rendszeres fogyasztása az egészséges étrend fontos eleme.
Védi a magzatot a fejlődési rendellenességektől.
Nőknek kifejezetten ajánlott terhesség alatt fogyasztása, mert egy csésze brokkoli 94 mcg folsavat tartalmaz, ami egy B vitaminféle, nagy szerepet játszik a DNS és RNS szintézisében. A folsavhiány terheség alatt számos fejlődési rendellenességhez vezethet.
Az immunrendszert aktivizálja.
Egy két és fél deciliteres csésze brokkoliban 1359 mcg béta-karotin található, amely erősíti az immunrendszert. A kisebb mennyiségben meglévő, ám nagyon hasznos cink és szelén is védi az immunrendszert.
Erősebb csontozat.
Egy csésze (2,5dl) brokkoli 74 mg kalciumot, 123 mg C-vitamint tartalmaz. Segíti a kalcium felhasználását, miközben mindössze 44 kalóriát jelent.
Védi a szemet.
A brokkoli, mint más zöld leveles zöldségek, jó adag növényi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz. A karotinok családjából luteint, zeaxantint, mindkettő nagy mennyiségben koncentrálódik a szemlencsében. Heti háromszori brokkolifogyasztás már csökkenti a szürkehályog képződésének esélyét.
Óvja a szívet.
Egy kísérletben százezer ember vett részt. Azoknál, akiknek étrendjében a leggyakrabban volt brokkoli, tea, hagyma, alma, amelyek a leggazdagabb flavon források 20%kal kisebb volt a szívbetegség rizikója.
Véd a bőrráktól.
A sulforaphane, segít a nap által leégett bőr regenerálódásában. A jelenlegi kutatások szerint valamennyi napozásra feltétlenül szükségünk van jó egészségünk érdekében, szükséges a D-vitamin előállításához, viszont túl sok már bőrrákot okozhat, az ózonréteg elvékonyodása miatt.
Társunk a gyomorfekély elleni küzdelemben.
A brokkoli képes megsemmisíteni a Hleicobacter pylorit, ami mint tudjuk, a gyomorfekély kialakulásának elsődleges okozója. Ez a sulforaphane-nak köszönhető. Az állatkísérleteknél 11-ből 8 állatnál teljesen kiirtotta a Helicobaktérium pylori-t a gyomorból. Az eredmény olyan meggyőző volt, hogy az orvosok a gyomorfekély megelőzésben és gyógyításban is nagy szerepet tulajdonítanak a sulforaphane-ban gazdag brokkolinak.
Méregtelenítő.
A brokkoliban lévő alkotórészek jeleznek génjeinknek, hogy növeljék azon enzimek termelését, amelyek szerepet játszanak a méregtelenítésben. Ennek során megsemmisítik a veszélyes anyagokat. A növényi hatóanyagok természetes összhatása megadja a lehetőséget arra, hogy sejtjeink képesek legyenek lefegyverezni a szabadgyököket, mérgeket, a lehetséges karcinogéneket, Ezért jelentkezhet úgy brokkoli, mint ami képes jelentősen csökkenteni a rák rizikóját. A sulforaphane-ról megállapították, hogy aktivizálja a szervezet méregtelenítő enzimjeit
A petefészek rák elleni hatóanyagot tartalmaz.
A brokkoli kaempferolban gazdag, véd a petefészekrák ellen. Az öt leggyakoribb flavonoid a myricetin, kaempferol, quercetin, luteolin. Ezeknek a táplálékkal történő beviteléről végeztek kutatást. 66940 nőt 18 éven keresztül vizsgáltak, és azt találták, hogy azok, akiknek táplálkozásában a leginkább megtalálható volt ez az 5 flavonoid, azoknál 25%-kal csökkent a petefészekrák rizikója, azokhoz viszonyítva, akik kevesebbet fogyasztottak.
A kaempferol megtalálható a zöld teában, a brokkoliban, hagymában. A legjobb luteolin források pedig még a zeller, a petrezselyem, erős paprika, spenót, karórépa.
A prosztatarák megelőzésének egyik lehetséges fegyvere.
A brokkoli és a paradicsom két olyan zöldség, amely a prosztatarák elleni véd. Ha együtt esszük ezeket, akkor hatásuk eredményesebb. Ez azért lehet, mert a különböző bioaktív összetevők a paradicsomban és a brokkoliban más-más módon védenek a rák ellen. Állatkísérletekben a brokkoli-paradicsom étrend nagyon hatásosnak bizonyult, 22 hét után a prosztata tumor nagysága 52%-kal csökkent.
A mellrák veszélye csökkenthető, védi a szív-, érrendszert is.
Indole-3 –carbinol a brokkoliban természetesen meglévő összetevő. Kutatók már korábban is azt találták, hogy védelmet nyújt a mell- és prosztatarák ellen, valamint csökkenti a koleszterin közvetítőjének, az apolipoprotein B-100-nak a kiválasztását. Így a szív-érrendszert is védi.
Az apoB, az LDL koleszterin fő szállítója felelős azért, hogy az a szövetekhez jusson. A vér magas apoB szintje összefüggésben áll az erek falán lévő lerakódások képződésével
A kísérletek azt mutatták, amelyeket emberi májsejtekkel végeztek, hogy az indole-3-carbinol (I-3-C) csökkenti az apoB kiválasztását az adagolás módjának függvényében.
A kutatók arról is beszámoltak, hogy nem csak a koleszterin közvetítését csökkenti, hanem a májsejtek lipid-termelését is. Egy másik tanulmány, amely a rákkutatás eredményeit közlő folyóiratban jelent meg, azt írja a sulforaphane-ról, hogy mennyiségtől függően képes a sejtnövekedés lefékezésére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése