2011. február 1., kedd

A minőségi kalciumról - közérthetően | jomtom.hu

A minőségi kalciumról - közérthetően | jomtom.hu: "A MINŐSÉGI KÁLCIUMRÓL - KÖZÉRTHETŐEN



Átverés-e a sok kálciumtabletta és pezsgőpor reklám?

A kálcium csontjaink elsődleges ásványi összetevője. Szükséges az izomfunkciókhoz, a vérnyomás szabályozásához, az idegfunkciókhoz és a sejtek egészségéhez.
A szervezet egészségének nem csak a csontsűrűség létfontosságú, hanem a kálcium csontokban történő képződésének módja is. A csontok az éltető vörös és fehérvérsejtek termelői, szabályozzák a metabolizmust. Valójában a csontok egészsége a kulcsa az egészségnek, mely a hosszú életet is jelenti.

A fogyasztott kálcium minősége igen fontos. Széles választék áll rendelkezésre azokból, melyeket könnyen fel tud dolgozni a szervezete. A táplálkozáskiegészítőként fogyasztott ásványi anyagokat általában más anyagokkal keverik. Ettől függ a felszívódás hatása és ami fontosabb, hova kerülnek és mit végeznek a szervezetében. A földben található ásványi anyagok nem organikusok, míg a növényekben levők, melyek élő sejtek struktúrájában léteznek, organikusnak nevezzük. (Ez az organikus kifejezés nem ugyanaz, mint az ételeknél, melyek nem tartalmaznak növényvédőszereket).



Milyen az olcsó kálcium?

A kálcium legolcsóbb formája az iskolai kréta, más nevén nem organikus kálciumkarbonát.
Mit ír róla a gyógyszerkönyv? A spejzban megtalált (neves magyar gyártó gyógyszertárban is kapható) dobozán CALCIUM CARBONICUM 1.250mg (500mg kálcium) felírat díszeleg.
Hah, krétaport vettünk, jó drágán? Akkor a Limited kinálat is ugyanez, 199 Ft-ért?

Egyéb őrölt formái a húscsont, osztrigahéj vagy a dolomit. További olcsó formái a kálciumglukonát (9% kálcium és 91% cukor glukóz). Ezekben a formák nagymennyiségű gyomorsavat igényelnek, hogy biológiailag hasznosítható legyenek, ezért a felszívódásuk is gyenge. Ezen ok miatt kapható recept nélkül vásárolható antacidként. A szervezetnek nem túl hasznos, és kockázatos is, mivel alááshatja az egészségét az érfalakon lerakódó kálciummal, amely veszélyes vese- és epekövet, vagy mellcsomókat hozhat létre.

Szervezetének nagyon keményen meg kell dolgoznia, hogy az ilyen formájú kálciumból csontokat képezzen. Mindazonáltal nagyon sok ember fogyasztja a 40%-os iskolai kréta kálcium formát, mivel könnyedén lehet tömöríteni 500mg-os tablettaként. A mai uniformizált emberek azt gondolják, hogy megeszik a napi 1.000mg kálcium adagjukat két ilyen kerek tabletta vagy pezsgőpor formájában. A tablettás forma arról híres, hogy átmegy az emésztőrendszeren anélkül, hogy lebomlana. Soha ne fogyasszon kálcium terméket tabletta formában és kerülje el a kőből őrölt kálciumforrásokat!

A kálciumcitrát a másik népszerű kiegészítő, jobban felszívódik, mint az iskolai krétapor.
Ez 20% kálcium és 80% citromsav. A mérsékelt citromsav fogyasztása az étkezés hasznos része, bár 1.000 mg kálcium ebben a formában, 4.000 mg citromsav bevitelével is jár, amely megegyezik 40 dkg paradicsom elfogyasztásával. Ez a mennyiségű citromsav alaposan megterheli a sejtmotort (mitochondria), túl sok citráttal önti el a citromsav ciklust. Ha fáradt vagy kimerült, szervezete elég rosszul reagál, még fáradtabbá válik vagy fejfájása lesz.
Napi fogyasztás esetén sejtjeinek nincs hatásos válasza ekkora adag citromsav felhasználásához. Kis mennyiségben nem okoz gondot, nagyobb adag sok embernél problémát okoz.

A korall kálcium lehet jó és rossz, a kálcium tipusától függően. Az óceán vizéből származó 2 rész kálciumot és 1 rész magnéziumot, és számos az óceánban található nyomelemet tartalmaz.
Ezeket tipikusan tökéletesen tiszta vizekben levő, elhalt korallszigetekből bányásszák Okinawa partjainál, mely környezetbarát tevékenység. Megbizható cégek vizsgálják a nyers anyagokat, hogy minőségben megfeleljenek az emberi fogyasztásra. Az Okinawán élő emberek csontjainak egészsége legendás.

A kálcium és magnézium ezen formái karbonát struktúrában helyezkednek el, de teljesen eltérően a fent leírt gimnáziumi krétától. Magasan organikus geometriai formában vannak, és az élő korallzátony formáját követik. Kizárólag ezek fordulnak elő viz- és zsíroldható formában, és jobban szívódnak fel, mint a citrát. Nagyon gyorsan termelik az ásványi ionokat, melyeket szervezete könnyen hasznosít a megszámlálhatatlan metabolikus folyamatok során.

Vigyázzon azokkal a cégekkel, melyek olyan korall kálciumot árulnak, melyet a földből bányásznak. Az ásvány ilyen formában az időjárásnak van kitéve, és a természetes magnézium és nyomelemek kimosódtak belőle. Japánban ezt a formát útépítéshez betonként használják.

A gyanútlan vásárlók számára az egész világon étkezéskiegészítőként értékesítik, és a vásárlók azt gondolják, hogy valódi korall kálciumot vettek. Ezek a cégek rendszerint olcsó magnéziumot kevernek a termékhez, és a doboz cimkéjén tipikusan magnéziumoxid felírat olvasható.
Ha hozzáadott magnéziumoxidos kálciumot vett, nyugodtan eldobhatja.

Vigyázzon, ha olyan kálciumot írnak a cimkére, mely aminosav eltávolító. Ez a felírat azt jelenti, hogy a kálciumot hozzákapcsolták az élelmiszerhez hasonló proteinnel, így jobbnak kell lennie. Sajnos nagyon sok ilyen tartalmú szer van. Általában a vásárlóknak fogalmuk sincs mit szednek, mit okoz, így ez a cimkézés egy trükk a minőség elrejtésére. Ezeknél a termékeknél az elsődlegesen használt aminosav a hidrolizált szója.

Csontépítés

A kálcium az alapvető ásvány a csontok építéséhez, azonban megfelelő mennyiségű élelmiszer protein is szükséges, amely támogatja a kollagén képződést, mivel a csont mineralizált kollagén. Cofactor tápanyagra is szüksége van a csontok építéséhez, különösen D vitaminra, 2.000 IU egységben naponta a téli időszakban.

A stressz is nagyon fontos tényező. Ha szervezete nagyon kifárad, harcba indul és nem veszi figyelembe mennyi kálciumot használ el. Mivel az első vonalban levő rendszerek nagyon leterheltek, a vére savassá válik. Szervezete mindent elkövet, hogy kálciumot vonjon ki és ezzel semlegesítse a vér savasságát. Ennek elkerülése érdekében éljen kiegyensúlyozott életet. Aludjon eleget, kezelje jól a stresszt, fogyasszon antistressz ételeket, végezzen rendszeresen frissítő gyakorlatokat, és étkezzen helyesen. Nincs más mód vagy csodaszer a csontok egészségéhez.

Ma már ismerjük, hogy a csontok túlságosan begyulladnak a stressz hatására, és ennek hatására a szervezet több osteoclast termeléssel válaszol (csontritkulás). Ezeket a génkapcsolók szabályozzák, amelyek szervezete gyulladásos állapotára adnak választ.
Az egészséges életvezetésen kívül olyan élelmiszereket is fogyasszon, melyek segítik ereje egyensúlyban tartását.

Kapcsolódó cikkek:
Csontritkulás, kálcium mitosz
Csontritkulás, kihulló fogazat


- Google Eszköztárral küldve"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése