2013. szeptember 12., csütörtök

MIRE JÓ A MÉZES FOKHAGYMA? | Dr. Balaicza Erika



MIRE JÓ A MÉZES FOKHAGYMA?

Sokat olvasunk róla, hogy milyen egészséges a mézes fokhagyma. Nagyanyáink ősi gyógymódjai közt tartjuk számon. Ám nehéz elhinni a hangzása alapján, hogy valaki le tudja a 2 amúgy finom ételt együtt nyelni. Íme egy egyszerű módszer, hogyan lehet a fokhagymát megszelídíteni, és csemegévé változtatni...



Elkészítési mód

2013. szeptember 6., péntek

A gyógytea készítés szabályai

A gyógytea készítés szabályai

Fitoterapeutaként különböző bajokra különféle gyógytea keverékeket ajánlok. De valahogy tévhitek élnek a gyógyteákkal kapcsolatosan. Sokan azt gondolják, hogy leöntik a gyógynövényt és kész.

Ez nem így van! Vannak aranyszabályok, amelyeket érdemes betartani, mert különben nem azt a hatást éri el az ember, amit szeretne.

Íme egy kis leírás:

1., Önmagunktól ne “kotyvasszunk” otthon teát!
Ez alatt azt értem, hogy különböző gyógyfüveket ne keverjünk ízlésünk szerint. Kérjük ki minden esetben szakember tanácsát. Hiszen vannak olyan gyógynövények, amelyeket áztatni szabad, másokat meg csak forrázni, esetleg főzni, avagy csak külsőleg lehet alkalmazni.

Céklalevél

Céklalevél

Mai koktélom tartalmazott céklalevelet is.... jól olvastad, nem írtam el, nem céklaLEVET, (bár azt is tartalmazott) hanem céklaLEVELET!

Többször említettem már, hogy a növények zöld leveleit nem szabad kidobni, hiszen sok értékes anyagot tartalmaznak.

Mire jó a céklalevél?
A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A cékla zöld levele is bőségesen tartalmaz béta-karotint és egyéb karotinoidokat, folsavat, vasat, káliumot és egy kevés C-vitamint.
A cékla levele kissé édeskés, roppanós, de azért van annyira semleges, hogy bármilyen saláta alapja lehessen. Ráadásul a zöld alapon bordó csíkos mintázat nagyon esztétikus egy salátában. Turmixban is jól hasznosítható. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

2013. szeptember 3., kedd

Méregtelenítő sós vizes lábfürdő

Méregtelenítő sós vizes lábfürdő - A szervezet nagytakarítása


            Régi praktikák egyike, téli estéken a lábak áztatása, sós vízben. Évente két kúra, kúránként 8-10 alkalom, heti háromszori gyakorisággal, alkalmanként 30 perc. Edénytől függően 3-4 liter 40 C fokos 10%-os sós vizet készítsünk, este, vacsora után legalább két órával, tegyük lábainkat a tálba, a víz érjen a bokákig, és hagyjuk,  hogy jól melegedjünk át, és táguljanak a talp pórusai. A szervezet nagytakarításával felérő terápiának mellékhatásairól nincsenek ismereteink, 6 - 7 alkalom után a pozitív hatások jelentkeznek. A lábfürdő vizének színe a kezelés alatt megváltozik, attól függően, hogy melyik szervünk méregtelenítése aktivizálódott,
- ha citrom sárgás, akkor a vese, húgyhólyag,
- ha narancssárga, köszvény, reuma vagy ízületi bajok,
- barna színeződés esetén a májfunkciókra kell tekintettel lenni,
- a zöldes szín az epe, szív, ér- és emésztőrendszer hibáira utal,
- sötét szín esetén pedig a nehézfémek, cukorbetegség jelei mutathatók ki.
Az anyagcserezavarok, a magas vérnyomás, az emésztőrendszeri gondok, a gyulladásos folyamatok tünetei 7-8 alkalom után érezhetően mérséklődnek. Az ülőfoglalkozást végző személyek ödémáit gyakorlatilag eltünteti a kezelés. Mint sok minden más természetes gyógymód ez is a csodával felér, aki teheti, próbálja ki és nem fog csalódni benne. Fontos, hogy a só természetes, adalékmentes legyen, és a víz is lehetőség szerint tiszta forrásból származzon. (No, mindezt, manapság a legnehezebb beszerezni! A víz klórozott, míg a só, már nem nátriumot tartalmaz , hanem inkább káliumot, mai egyáltalán nem ugyan az! Ha tudsz, szerezz a gyógyszertárból sót - és azt használd erre is - és csak azzal főzz, csak azt használd étkezésre) Mostanában elit szépségszalonok is alkalmazzák a technikát, és erre a célra kifejlesztett elektromos lábáztatókat is vásárolhatunk, bizonyára ezek a módszerek is jók, de ne feledjük az igazi pozitív hatást a tiszta víz és a natúr só jelenti.
"Jobb a Fényt kutatni, mint szidni a sötétséget, mert a rossz csak akkor élhet, ha a jók nem tesznek semmit."

(forrás: Lőrincz Imre)