A savanyú káposzta az egyik legegészségesebb ételek egyike - savanyú káposzta,egyik legegészségesebb,téli időkben,káposzta eltartására,kínaiak dolgozták,kínai nagy,legtöbb ételt,savanyítás családonként,szláv népek,németek nemzeti,tejsavbaktérium található
A savanyú káposzta az egyik legegészségesebb ételek egyike, különösen ezekben a téli időkben, amikor kevés a vitaminforrás. Már a régiek is tudták A káposzta eltartására a legmegfelelőbb a savanyítás. Elkészítésének módját valószínűleg a kínaiak dolgozták ki. Állítások szerint már a kínai nagy fal építésénél is kaptak savanyú káposztát a munkások. Elterjedése rohamszerű volt, és a XVIII-XIX. században már télen a legtöbb ételt savanyú káposztából készítették. A savanyítás családonként saját recept alapján történt. A finom ízű savanyú káposzta különleges árunak számított, és jól eladható volt. A szláv népek rendszeresen fogyasztják, a németek nemzeti eledele. Jótékony hatása Tartalmaz karotint, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, K-, U- vitamint, tej-és ecetsavat, ásványi anyagokat: nátront, meszet, ként, kolint, káliumot, vasat, cinket. Olyan (tejsav)baktériumokat tartalmaz, amelyek a hús fogyasztó ember bélrendszerében élő, rosszindulatú baktériumokat elpusztítja. Több a tejsavbaktérium található benne, mint a joghurtban. |