2012. szeptember 28., péntek

7 olyan élelmiszer, amely természetes módon tisztítja a májat : NaturaHirek.hu – Natura Hirek | Az igazság ragályos

7 olyan élelmiszer, amely természetes módon tisztítja a májat : NaturaHirek.hu – Natura Hirek | Az igazság ragályos

7 olyan élelmiszer, amely természetes módon tisztítja a májat



A szervezet a bőrből, emésztőcsatornából és tüdőből bekerülő méreganyagoktól a máj segítségével szabadul meg. Ez az a szervünk, amely méregteleníti és tisztítja a testet, folyamatos kiszűrve a vérben lévő toxinokat. Azonban amikor a máj túlterhelődik stressz vagy a toxinoknak való túlzott kitettség miatt, az ember teljes egészsége súlyosan veszélybe kerül.

6 testi szövet, amelyet táplálkozással regenerálni lehet : NaturaHirek.hu – Natura Hirek | Az igazság ragályos

6 testi szövet, amelyet táplálkozással regenerálni lehet : NaturaHirek.hu – Natura Hirek | Az igazság ragályos

 6 testi szövet, amelyet táplálkozással regenerálni lehet

A test alapértelmezett állapota a szüntelen regeneráció.  Anélkül, hogy a sejtek állandó megújuláson esnének át és a testen belül az élet és halál szüntelenül összefonódna – az emberi test csodája nem létezne.
Betegség esetén, a regeneratív folyamatokat a szervezetnek nem sikerül produkálnia, így azok degeneratívvá válnak. Ez az, ahol a gyógyszer betölthetné legnemesebb feladatát, és a test újra egyensúlyba kerülne élelmiszerek, gyógynövények, tápanyagok, gyógyító energiák segítségével. Ma azonban a “gyógyszer” ipar olyan vegyszereket használ, amelyek egy szemernyi regeneratív potenciált sem hordoznak, sőt ellenkezőleg, majdnem mindig befolyásolják a test önmegújító funkcióit annak érdekében, hogy elnyomják a tüneteket, amelyek ellen alkalmazzák azokat.

2012. szeptember 27., csütörtök

Osteoarthritis

Osteoarthritis
 Osteoarthritis


Az Osteoarthritis ( Magyarországon általában arthrosisnak nevezzük;  gyulladásos ízületi betegség panaszai és tünetei) vizsgálata közben jutottak erre az eredményre a Kalifornia Egyetem  és a Fredericksburg kórház munkatársai és az eredményeket a közelmúltban publikálták a Osteoarthritis and Cartilage című magazinban.
Izület arthrosisAz arthrosis gyakori formája az ízületi bántalmaknak. Ez a leggyakoribb ízületi betegség, mely jelentősen nehezíti a beteg mindennapi tevékenységeit. Nem tévesztendő össze a reumatoid artritisszel, ami lényegében autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Az oszteoartrózis, tehát az ízületi kopás, degeneráció általában 60 éve felett gyakori. Az USA-ban 21 millió ember „élvezi” a tüneteit. Sportolókban előfordulhat korábban is. Lényege, hogy a csontvégeket burkoló, védő porcfelszíni réteg az ízület területén károsodik, és a porc fokozatosan pusztulásnak indul, apró csontkinövések képződhetnek. A kopás oly mértékű lehet, hogy a végén már a csontvégek érintkeznek egymással.

2012. szeptember 26., szerda

A növényi mikroRNS-ek befolyásolják az állatok és az ember génműködését

 A növényi mikroRNS-ek befolyásolják az állatok és az ember génműködését

Így hangolja át életünket minden megevett rizsszem

Pesthy Gábor|2011. 12. 04., 11:56|Utolsó módosítás:2011. 12. 04., 19:39|
Ez a cikk 297 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A rizs vagy a kelbimbó sokak számára csak egyszerű köret a főfogás mellé. Új kutatási eredmények szerint azonban ezek a növények - és valószínűleg az összes többi növényi táplálék is - oly módon változtatják meg génjeink viselkedését, ami teljesen új a tudomány számára.
Forrás: AFP/Laurence MoutonKelbimbó

2012. szeptember 25., kedd

Nutrigenomika: így befolyásolhatjuk génjeinket táplálkozásunkkal

Nutrigenomika: így befolyásolhatjuk génjeinket táplálkozásunkkal

Így befolyásolhatjuk génjeinket táplálkozásunkkal

[origo]|2011. 03. 31., 10:32|

A cinkkel a gyulladásos folyamatokat befolyásoló géneket, a vörösborral a mitokondriumaink számát és működését, a többszörösen telítetlen zsírsavakkal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására ható géneket befolyásolhatjuk.
Forrás: chem.ucsb.edu
A táplálkozástudomány új területe a nutrigenomika, azaz annak vizsgálata, hogyan tudjuk génjeink működését befolyásolni táplálkozásunkkal. Genetikai állományunk ismeretében világos képünk lenne róla, hogy milyen betegségekre való hajlamot örököltünk, és milyen tápanyagok segíthetnének e betegségek kifejlődésének megakadályozásában. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségénekmárciusi hírlevele néhány példán keresztül mutatja be, hol tart ma ez a kutatási terület.
Cink vagy aszpirin?

2012. szeptember 23., vasárnap

A legjobb memóriaserkentő ételek

Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - A legjobb memóriaserkentő ételek


b_200_200_16777215_00___images_kave_dio.jpgLéteznek olyan élelmiszerek, amelyek bizonyítottan serkentik a memóriát és lassítják az öregedéssel járó szellemi hanyatlást - ezért is érdemes belőlük minél gyakrabban fogyasztani.
Számos kutatás bizonyította már, hogy egyes ételek fogyasztásától az eszünk is jobban vág: könnyebben oldunk meg memóriafeladatokat, és hatékonyabban megy a gondolkodás is. Bizonyos tápanyagok célzottan az agyi folyamatokat erősítik, persze ezek fogyasztása önmagában nem elegendő: az is fontos, hogy az étrend egészét milyen összetevők alkotják.

Vadgesztenye – a vénák doktora | Impulser Magazin

Vadgesztenye – a vénák doktora | Impulser Magazin

Vadgesztenye – a vénák doktora

Vadgesztenyét látunk elszáradt levelek között a fűben, körülötte a tüskés héja.
A szappanhoz hasonló tulajdonságai miatt a gesztenyét régebben mosószerként is használták.
A vadgesztenye fája igen gyorsan nő, a parkokban nagyon népszerű. Levelei „többujjúak”, és fehér vagy rózsaszínű virágai tavasszal függőlegesen állnak, mint a gyertyák. Ezekből a virágokból képződnek a zöld, tüskés gyümölcsök, amelyek egy gömb alakú, fényes magot tartalmaznak: a gesztenyét.

2012. szeptember 20., csütörtök

A legnépszerűbb gyógynövények, melyeket ismerni kell | Sokszínű Vidék - Ahol a jó élet lakik

A legnépszerűbb gyógynövények, melyeket ismerni kell | Sokszínű Vidék - Ahol a jó élet lakik

fuszerxSokunk polca tele van gyógynövénnyel és fűszerrel, bár a legtöbbről azt sem tudjuk, mire valók, milyen egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai vannak.
Vannak olyan fűszernövények, melyek egyben gyógynövények is, hiszen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagyban segíti szervezetünk megfelelő működését. Ha rendszeresen fogyasztunk belőlük, vagy főzünk velük, minden különösebb odafigyelés nélkül építjük immunrendszerünket. Nézzük most néhány gyógynövényt és fűszert, melyek egészségügyi hatásait következő főzés alkalmával akár már ki is próbálhatunk!
Bazsalikom

2012. szeptember 16., vasárnap

Szabó Gyuri bácsi

Csonka Robi fényképei
"Szabó Gyuri bácsi a bükki füvesember azt is elmondta, hogy rákban nem lehet meghalni. Mert a szervezet öngyógyító, ilyenkor az immunrendszert kell erősíteni és az adott rákra való növényeket használni. Testünkben mindig vannak rákos sejtek és ezeket a szervezet normális esetben kordában tartja. Ha gyengül az immunrendszer, akkor képesek csak az elburjánzásra. Nagyon fontos, hogy higgyük, sőt, tudjuk, hogy a rák nem halálos ítélet. Abszolút gyógyítható.

Elmondta, hogy a székelyek mit használnak rákgyógyszerként, teljes hatékonysággal.

2012. szeptember 14., péntek

Gyógynövényekkel az őszi megbetegedések ellen

Gyógynövényekkel az őszi megbetegedések ellen

Az ősz beköszöntével sajnos elkezdődik a járványok ideje, ezért gondoskodjunk egészségünkről, melyhez a gyógynövények kiváló és természetes alapként szolgálnak.
A gyógynövények használatának eredete régebbi időkre nyúlik vissza, mint az ember írott története. Hazánk földje igen gazdag vadon termő gyógynövényekben. A népi ismeret több mint ezer félének tulajdonít gyógyító hatást. Itt az ideje, hogy odafigyeljünk magunk és szeretteink egészségére, és tanulmányozzuk kicsit erdőink-mezőink gyógynövénykincseit. Az, hogy az immunrendszer működésébe történő beavatkozás eredményes legyen, bizony komoly előkészületet igényel. Ismernünk kell saját szervezetünk működését, állapotát, érzékenységét, valamint a használni kívánt gyógynövények pontos hatását, adagolását is.

Mi is a gyógynövény?

Természetes immunerősítők

Természetes immunerősítők 

Természetes immunerősítők

Az ősz és a tél a légúti megbetegedések csúcsszezonja. A meghűlés elleni gyógyszerek gyomor-, illetve májkárosító hatásúak, az antibiotikumok felboríthatják a bélflóra egyensúlyát. A védekezőképesség erősítésével azonban egészségünk sikeresen megőrizhető.

Miért vagyunk náthásak?

A vírusos eredetű náthát mintegy 200 különböző betolakodó idézheti elő. A leggyakoribb bűnösök, az ősszel is garázdálkodó igazi náthavírusok, a rhinovírusok és a télkörnyéki coronavírusok. A közhiedelemmel ellentétben a nátha nem kapható el alulöltözöttség, esőben tartózkodás vagy hideg levegő hatására. Ezek a körülmények csak segítik a lesben álló kórokozók invázióját. A nátha akkor alakul ki, amikor a kórokozó a nyálkahártyákon keresztül bejut a szervezetbe, és fertőzést okoz. Az arcüreggyulladás és a középfülgyulladás a nátha szövődményei, és elhúzódóvá tehetik a beteg tüneteit. A szövődménymentes nátha gyógyszeres terápia nélkül is gyógyul egy héten belül, mégis a munkahelyi és egyéb közösségi hiányzások csökkentése céljából sokan folyamodnak fájdalom és lázcsillapítók, köptetők, köhögéscsillapítók, érösszehúzó hatású orrcseppek és egyéb meghűlés elleni szerek használatához. A légúti fertőzések kialakulásának gyakorisága sikeresen csökkenthető tudatos egészségmegőrző magatartással. A megelőzésben sokat segít a higiéne szabályainak pontos betartása, mint az alapos kézmosás, a fertőzött felületek fertőtlenítése, a beteg használati tárgyainak mellőzése.

A zöld-patika világtitkai

Érelmeszesedés: tünetei és kezelése / Betegséglexikon / Praktikák

Érelmeszesedés: tünetei és kezelése / Betegséglexikon / Praktikák

 Érelmeszesedés

Rövid leírás

(másnéven: atherosclerosis, ateroszklerózis)
Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan. Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis. Ilyenkor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Az arteriosclerosis és atherosclerosis fogalmát gyakorta egymás szinonimájaként használják.

Előfordulás

2012. szeptember 11., kedd

Nassolás helyett, testednek ezekre lehet szüksége

Pozitivnap - A pozitív Hírek oldala - Nassolás helyett, testednek ezekre lehet szüksége

A nassolás rabjai most megérthetik az alábbi útmutató segítségével, hogy szervezetük nassoláskor milyen jeleket küld valójában.


A sóvárgások egyik fő oka a tápanyaghiány jelzése. A nassolás másféle, pszichés eredetű vonatkozásaira itt nem térünk ki.

Debi Gouge említ “Napi átváltozásaink” című cikkében egy pozitív, hosszútávon jó hatású sóvárgásra példát. Persze, ez a ritkább fajta nassolás. Általában az ember egészségtelen ételeket céloz meg ilyenkor, legyen az sütemény, csokoládé vagy épp nagyon sok kávé ivás. Mint kiderül, mindennek bizonyos ásványi anyag vagy tápanyaghiány lehet az okozója.

2012. szeptember 4., kedd

Fokhagyma

Fokhagyma

Fokhagyma
(Allium sativum)
2012-01-04 07:51:21

fokhagyma fűzérRendszertani besorolás
A fokhagyma a liliomvirágúak (Liliales) rendjébe, a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó faj. A család 30 nemzetségének mintegy 1000 változata ismert.
Egyéb elnevezések
Foghagyma, fokhajma, büdöshagyma.
Knoblauch (német), garlic (angol), l’ail (francia), aglio (olasz), cesnak (szlovák), sarimsak (török), valkosipuli (finn).
Eredeti élőhely, elterjedés
Őshazája a kirgizek lakta Közép-Ázsia, onnan terjedt el több ezer éve Kínában, Indiában, a Közel-Keleten és a Földközi tenger partvidékén. Európába egyesek szerint a rómaiak, mások szerint Dzsingisz kán lovasai hozták be.





Általános jellemzés

Menta

Menta


Menta
Menta spp.
2010-07-30 10:09:03

LómentaRendszertani besorolás
A Lamiales (árvacsalán-virágúak) rendjének, Lamiaceae (ajakosok) családjába tartozó Mentha nemzetségben mintegy 50 fajt tartanak számon. Rengeteg a kereszteződések révén kialakult hibrid.
A legismertebb és leggyakrabban használt, alkalmazott fajok, hibridek:
Bors(os)menta - Mentha  piperita (L.)
Csombormenta - Mentha pulegium (L.)
Fodormenta - Mentha spicata var. crispata (Bentls.)
Lómenta - Mentha longifolia (L.)
Macskamenta (illatos - Nepeta cataria (L.) (Nepeta (macskamenta) nemzetség tagja)
Mezei menta - Mentha arvensis (L.)
Vízimenta - Mentha aquatica (L.)
Zöldmenta - Mentha viridis (syn. M. spicata)



Egyéb elnevezések:

Méz- gyógyhatása-receptek

Bozótmíves méz
 Méz- gyógyhatása-receptek

Bozótmíves méz
2011-02-20 23:17:41

mézRégen mindennapi dolognak számított, hogy az élelmiszereket felhasználták a betegségek megelőzésében és gyógyításában. Manapság sajnos feledésbe merülnek a táplálékaink gyógyerejére vonatkozó ismeretek. Mindaz az ismeret, amit eleink évszázadok alatt megtapasztaltak és szükség szerint alkalmaztak. A népi gyógyászatban használatos anyagokat, termékeket a mai orvostudomány
  
  • vagy elfogadja, és arra használja, amire az emberek hosszú időkön keresztül;
  • vagy elfogadja, de más betegségek tüneteit kezeli vele, mint ahogy azt elődeink tették;
  • vagy elfogadja, de más összetételben/keverékben alkalmazza;
  • vagy elismeri hatásosságát, de már korszerűtlennek ítéli, ezért nem alkalmazza;
  • vagy nem alkalmazza, mert hatásosságát nem látja bizonyítottnak.
Most nézzük meg a természetnek egy csodás termékét, amit mind a népi gyógyászat, mind pediglen az orvostudomány elismerően emleget. Felhasználási területe régen széles körű volt. Sokan ma inkább élvezeti cikként fogyasztják, nem pedig kifejezett gyógyhatása miatt.